Щоб побалувати своїх домочадців якоюсь новою і цікавою стравою, зовсім не обов’язково купувати дорогі наїдки зі складними назвами. Загляньте до відділу, де продаються субпродукти, і купіть свиняче серце. Ви не помилилися, саме серце. Якщо його правильно приготувати, то виходить дуже смачне і ніжне блюдо.

Що можна приготувати?

Як приготувати свиняче серцеВаріацій на тему, як смачно і швидко приготувати свиняче серце – безліч. З нього готується чудовий гуляш, його можна посмажити або зробити апетитну ковбасу, паштет, а вже тушковане серце – класика жанру: смачно, швидко, легко. В такому варіанті воно добре поєднується з картоплею, грибами, капустою, свіжими і тушкованими овочами, різними соусами.

З відвареного субпродукту можна приготувати чудову начинку для пиріжків або використовувати в якості інгредієнта в який-небудь святковій закусці. Використовуючи в якості основи це м’ясо, досвідчені домогосподарки готують смачні підливи, які в подальшому поєднують з гречкою, рисом і макаронами.

Як бачите, багато цікавих і їстівних страв можна приготувати з таким непримітним, на перший погляд, субпродуктом. Тому прийшов самий час поговорити про смачні рецепти.

Рецепти приготування

Отже, перший рецепт, з якого хочеться почати – приготування тушкованого свинячого серця.

Для цієї страви вам знадобиться:

  • Серце свиняче – 1 шт.;
  • Середнього розміру морква – 2 шт.;
  • Невеликі головки цибулі – 3 шт.;
  • Часник – кілька зубчиків;
  • Масло рослинне (можна взяти 30 мл соняшникової і 20 мл оливкової) – 50 мл;
  • Сіль, перець і спеції на ваш смак.

Першим ділом промийте м’ясо у великій кількості води. Потім вже чистий продукт порізати ножем на шматочки середньої величини, при цьому постарайтеся вирізати всі судини навколо серцевого клапана.

В сковороду з розігрітим маслом відправте обсмажуватися, попередньо очищену і подрібнену цибулю. Коли вона придбає легкий золотистий відтінок, додайте до неї моркву, вимиту, очищену і подрібнену на крупній шатківниці.

Обсмажте овочі разом 2-3 хвилини, туди ж додайте часник, попередньо пропущений через прес, все перемішайте. Додайте в сковороду підготовлений субпродукт, посоліть і поперчіть блюдо, насипте спецій. Обсмажувати м’ясо з овочами потрібно приблизно 30 хвилин.

Якщо ви готуєте в сковороді з високими бортами, то саме час додати в блюдо воду. Рідини повинно бути приблизно на 2 пальця від дна посуду. Якщо ваша сковорода не дозволяє повноцінно тушкувати м’ясо, то перекладіть обсмажені продукти в каструльку і вже туди додайте воду. Ще раз посоліть їжу, тушкуйте до готовності серця.

За часом це займе 60-90 хвилин. Їсти це блюдо рекомендується в теплому вигляді, при бажанні його можна доповнити улюбленим гарніром і свіжими овочами. Тепер ви знаєте один з варіантів того, як приготувати апетитне свиняче серце в доповнення до гарніру або як самостійне блюдо. А навчимося робити смачний салат з цим продуктом.

Для приготування закуски знадобиться:

  • Серце свиняче – 500 г;
  • Цибуля і морква (всі середнього розміру) по 1 шт.;
  • Плавлений сир (але не в ванночках, а «твердий», наприклад, «Дружба») – 100 г;
  • Томатна паста (підійде і густий кетчуп) – 1 ст. л.;
  • Пшеничне борошно – 1 ст. л.;
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.;
  • Мінеральна вода;
  • Сіль, перець, спеції за смаком.

Салат зі свинячого серцяКоли всі інгредієнти в наявності, можна приступати до приготування салату зі свинячого серця. Першим ділом обробіть субпродукт. Промийте його у великій кількості води, розріжте на невеликі шматочки, видаліть плівки і судини.

Візьміть сковороду з високими бортами, налийте туди рослинне масло і коли воно нагріється, викладіть туди шматочки м’яса. Обсмажте 5-8 хвилин постійно помішуючи.

Додайте в сковороду цибулю, попередньо нарізану як можна дрібніше і моркву, натерту на дрібній шатківниці. Посоліть і поперчіть блюдо, все перемішайте і готуйте на мінімальному вогні 5 хвилин.

Додайте пшеничне борошно і томатну пасту, все перемішайте. Налийте в сковороду мінеральної води так, щоб рідина закрила інгредієнти. Закрийте посуд кришкою і тушкуйте страву на повільному вогні близько 40 хвилин. Можливо, часу знадобиться більше – все залежить від субпродукту і розмірів шматочків, якими ви його нарізали.

Коли до закінчення процесу приготування залишиться 10 хвилин, додайте в сковороду плавлений сир, попередньо натертий на крупній шатківниці, все перемішайте. Все, салат готовий. Подавати його смачно в теплому вигляді, присипавши подрібненою зеленню. Але навіть якщо ваша закуска охолоне до того моменту, як прийдуть гості, не засмучуйтеся. Навіть в холодному вигляді цей салат вразить своїм ніжним і незвичайним смаком.

Готуємо в мультиварці

Якщо ви є щасливою володаркою такої чудо-техніки, як мультиварка, то цілком можете використовувати її для приготування страви зі свинячим серцем. М’ясо в мультиварці вийде дуже ніжним і смачним.

Для приготування вам знадобиться:

  • Серце свиняче – 500-600 г;
  • Морква, перець солодкий, цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Помідори – 4-6 шт. середнього розміру;
  • Масло рослинне – 1 ст. л.;
  • Спеції на ваш вибір.

Щоб приготувати смачне свиняче серце в мультиварці, насамперед промийте і обсушіть продукт. Потім видаліть плівку і зайвий жир, наріжте середніми шматочками. Підготовлене м’ясо перекладіть в мультиварочну чашу, масло додавати не потрібно. Встановіть режим «Смаження» на 15 хвилин і готуйте, періодично помішуючи.

Після звукового сигналу влийте в чашу рослинне масло, додайте цибулю, попередньо нарізану соломкою, моркву, подрібнену на треці і перець, порізаний невеликими кубиками. Закрийте кришку мультиварки і виберіть ражим «Тушкування», готуйте 10 хвилин.

Поки страва тушкується, займіться помідорами. Вимийте і видаліть шкірку з помідорів. Щоб це було легше зробити, обдайте овоч окропом, а потім занурте на кілька хвилин у холодну воду.

Вже чищені помідори подрібніть в блендері до стану пюре. Якщо у вас немає блендера, то просто наріжте томати як можна дрібніше.

Влийте томатне пюре в чашу мультиварки, посоліть, додайте улюблені спеції. Виставте режим «Тушкування» на 2 години. Після звукового сигналу блюдо готове.

Подавати можете з гарніром на ваш вибір, а також зі свіжими та солоними овочами. Тепер ви знаєте рецепт приготування свинячого серця в мультиварці. Як бачите, немає нічого складного, пробуйте, готуйте і радуйте своїх близьких.

Тепер ви знаєте кілька варіантів того, як правильно і смачно приготувати свиняче серце. Не бійтеся експериментів на кухні, часом навіть найпростіші продукти починають грати новими гранями смаку при правильному приготуванні. Готуйте, і приємного вам апетиту!