Хліб – це продукт щоденного споживання. Але у дієтологів до нього двояке ставлення. З одного боку, він містить речовини корисні нашому організму, і необхідний людині. Але в той же час в ньому є велика кількість клітковини, яка потрапляючи в шлунок, склеюється в ком, а значить, дуже довго перетравлюється.

А це сприяє набору зайвих кілограмів і є додатковим навантаженням на процес травлення. Так що ж виходить: і не їсти не можна і їсти шкідливо?

Тут і настав час згадати про сухарики. Завдяки технології сушіння, вони містять абсолютно ті ж елементи, що і здобний хліб, але і в той же час з-за своєї крихкої консистенції, потрапляючи в шлунок, розсипаються, а значить, дуже швидко перетравлюються.

Магазини і супермаркети пропонують велику різноманітність сухариків з білого і житнього хліба, солодкі, з родзинками, з часником і сіллю, з ароматичними добавками бекону, сиру, спецій, риби. Купуй на будь-який смак. Але наша людина не буде брати продукти з сумнівними добавками, а краще витратить десять хвилин і приготує сухарики вдома. А вже до чаю їх сушити, до супу або до пива – справа хазяйська.

Вибираємо спосіб

Є багато способів сушити сухарі вдома:

  • на сонці – на вікні чи балконі;
  • на печі або в духовці, при цьому дверцята духової шафи повинні бути відчинені для того щоб звідти виходив пар;
  • і самий легкий і швидкий спосіб – сушити сухарі в мікрохвильовці.

Принцип сушіння простий: мікрохвилі проникаючи всередину шматочків хліба, прогрівають їх і висушують вологу. Тому хлібці, підсушені в мікрохвильовій печі всередині темніше, ніж зовні.

Як зробити смачні сухарики в мікрохвильовці?

В принципі зробити сухарики можна з будь-якого хліба. Який взяти, залежить від другорядних інгредієнтів. Хочете солодкі сухарі – візьміть батон, а ось житній смачніше вийде в комбінаціях з сіллю і цибулею, або сіллю і часником. Булку для сухариків краще брати несвіжу, а якій один або два дні, так вона буде менше кришитися при обробці.

Як сушити сухарі вдомаНаріжемо хліб тоненькими скибочками, зрізаємо з них скоринку. В принципі, її можна і залишити, але тоді майте на увазі, що сухарики з неї вийдуть грубуватими. Потім їх ріжемо на квадратні або прямокутні шматочки. При цьому постарайтеся, щоб шматочки були однаковими. Укладіть майбутні сухарики на блюдо, яким можна користуватися в мікрохвильовці і виберіть режим.

У кожній мікрохвильовій печі своя потужність, тому в перший раз з часом доведеться експериментувати. Виберіть найбільшу потужність і включіть мікрохвильову піч на дві хвилини. Потім перевірте сухарики і якщо вони не готові, переверніть і поставте таймер ще на дві хвилини. Далі операція повторюється. Чому не можна відразу виставити час на шість-десять хвилин?

Тому що згорілі сухарики – це хмари жовтого диму, який важко вивітрити з приміщення, і які, до всього іншого, здатні прикрасити вашу мікрохвильову піч в отруйно-жовтий колір.

Сухарики з часником: рецепт приготування в мікрохвильовці

Для рецепта сухариків з часником, приготованих у мікрохвильовій печі, візьмемо житній хліб. Не бородинський, не чорний або український, а справжній житній, так сказати «класику» сушіння сухарів.

Для нашого рецепта сухариків знадобиться:

  • одна булка житнього хліба;
  • сіль 30-40 мл, дрібна «екстра»;
  • часник – звичайний, гранульований або сушений;
  • олія.

Поріжте хліб – квадратиками, ромбиками, смужками – як вам зручно. Потім змішайте в мисці часник і сіль. Щоб уникнути приготування надто солених або гострих сухарів, замішуйте потроху. Який брати часник для нашого рецепту? Найкраще сушений і перемелений, так як гранульований ще доведеться розтирати в ступці, а звичайний часник видавлювати, і тільки з сушеним мороки нема – висипав у миску і він готовий.

сухариків з часникомДодайте в миску шматочки хліба і змішуйте, акуратно помішуючи ложкою. Далі пробуйте – якщо на ваш смак чогось не вистачає, то додавайте відсутній елемент. Настала пора приєднатися до хліба і олії. Так як хліб відмінно вбирає масло, то краще буде його лити невеликими порціями на дно миски, а не на шматочки.

Пересипте шматочки в форму, вона повинна мати широкі борти, так як з хліба при процесі висушування буде вельми активно виділятися волога.

Нагріваємо хліб поетапно, за дві хвилини. У паузи між нагреваниями, дістаємо і перемішуємо виделкою. Як тільки почуєте характерний стукіт, значить, хліб вже висушений і залишилося його тільки підрум’янити. Далі, мікрохвильовку можна вже включити на три хвилини, потім на чотири, отже до того часу, як шматочки не стануть злегка рум’яниться.

Як бачите, особливих премудростей в готуванні сухариків в мікрохвильовці не спостерігається. Часу це забере небагато, а користь принесе колосальну. Замість часнику, можна взяти сушену цибулю, паприку, будь-яку суміш прянощів, червоний перець – все, що ваша душа забажає. Експериментуйте і діліться з нами своїми рецептами!