Ну який же обід може обійтися без першого? Від тарілочки запашного, гарячого свіжого супу не в силах відмовитися, мабуть, ні одна людина. Особливо корисні такі страви людям, які займаються фізичною працею, і дітям. А перші страви, приготовані з пісного, нежирного м’яса і без зажарки не заподіють шкоди фігурі.

Найбільш корисними і легкозасвоюваними, на думку дієтологів, вважаються супи, приготовлені з телятини. Вона містить білки, вітаміни РР, В2, магній, залізо, калій, магній, фосфор, мідь, цинк, натрій, незамінні амінокислоти.

Такі супи вважаються найбільш легкозасвоюваними і дієтичними, тому їх можна і потрібно вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і маленьким діткам.

Існує велика кількість різноманітних рецептів приготування супу з телятини. У цій статті ми поділимося найбільш цікавими та смачними, на наш погляд, варіантами приготування цієї страви.

Гороховий суп з телятиною і овочами

Рецепт цієї страви дуже простий. Приготувати її може навіть новачок у кулінарії. Крім того, варто відзначити, що об’ємна тарілка такого супчика містить стільки рослинного і тваринного білка, скільки потрібно дорослій людині на добу.

Гороховий суп з телятиноюІнгредієнти:

  • 3,7 літра води;
  • 1 ст. сухого жовтого гороху;
  • 450 г вирізки;
  • 1 морквина;
  • кілька цибулин середнього розміру;
  • 3 картоплини;
  • пучок кропу і петрушки;
  • 25 мл соняшникової олії;
  • сіль, запашний перець.

Приготування

Кілька раз промиваємо горох, заливаємо водою і залишаємо на 5-6 годин. Можна замочити на ніч, але не довше, оскільки в теплому приміщенні він може заграти.

Після того як горох значно збільшився в обсягах, ставимо його на плиту, додаємо вимиту і порізану на великі шматки вирізку. Доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо близько 2 годин.

Зверніть увагу! Багатьох початківців кулінарів цікавить питання, скільки часу слід варити телятину для супу. Певної відповіді на це питання дати не можна, оскільки все залежить від віку тварини і частини туші. М’ясо молодого бичка потрібно варити близько 1 години, тваринни постарше — 2-2,5. Для того щоб визначити готовність, досить просто регулярно протикати шматочки виделкою — якщо вона входить легко, значить, все готово.

А для того, щоб бульйон був прозорим, варіть його на дуже маленькому вогні. Також можна додати туди кілька крапель лимонного соку. Але не більше, інакше готовий суп буде кислим.

Тепер дістаємо вирізку, остуджуємо і рубаємо на дрібні шматочки. Бульйон проціджуємо, ставимо його на плиту, додаємо порізану кубиками картоплю. Натерту на середній тертці моркву і дрібно порізану цибулю пасеруємо з рослинним маслом на сковороді. Потім до картоплі засипаємо цибулю і моркву і варимо все близько 12 хвилин.

Повертаємо в каструлю горох і м’ясо і знову проварюємо близько 20-22 хвилин на дуже маленькому вогні, додаємо туди промитий лавровий лист, зелень, сіль і перець.

За таким же принципом можна зварити суп-пюре з телятини (наприклад, якщо ви готуєте для дитини, у якої ще мало зубів). Для цього після зціджування бульйону слід перебити в блендері горох, після чого повернути в каструлю і варити до готовності, постійно помішуючи.

Суп з телятини з селерою і картоплею

Інгредієнти:

  • 2,5 літра води;
  • 300-400 г грудинки на кістки;
  • 3 цибулини;
  • 4 картоплини;
  • 25 мл оливкової олії;
  • 2 пучка зелені селери;
  • зелень петрушки;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • сіль.

Приготування

Грудинку промиваємо, заливаємо водою, ставимо на плиту, видаляємо піну і готуємо на мінімальному вогні.

Тим часом ретельно миємо зелень селери, ріжемо шматочками завдовжки 3 см, цибулю дрібно кришимо, а картоплю очищаємо і ріжемо кубиками. Закладаємо цибулю і селеру в сковороду, додаємо оливкову олію і тушкуємо на маленькому вогні до напівготовності.

Коли м’ясо стане м’яким, а волокна будуть відділятися від кістки, дістаємо його з каструлі. Бульйон потрібно процідити через сито, оскільки маленькі кісточки можуть відділятися від шматка під час варіння і осідати на дно каструлі (це особливо важливо, якщо ви готуєте для дитини).

Ріжемо телятину на маленькі шматочки (при бажанні їх можна подрібнити блендером або в м’ясорубці). Потім закладаємо в киплячий бульйон овочі, порубану телятину, додаємо перець, солимо і варимо ще 20 хвилин.

Тепер додаємо зелень і вимикаємо плиту. Даємо супу настоятися 15 хвилин і накриваємо на стіл.

Суп з телятини з томатами в мультиварці

Суп з телятини з томатамиІнгредієнти:

  • 2 л яловичого бульйону;
  • 500 г лопатки;
  • 4 картоплини;
  • 320 г свіжих помідорів;
  • сушений чебрець, зелень петрушки;
  • 1 цибулина;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • сіль, перець.

Приготування

Цибулю чистимо, ріжемо півкільцями, а телятину нарізаємо невеликими шматочками. У чашу мультиварки наливаємо олію, розігріваємо її і додаємо цибулю. Задаємо мультиварці режим «Випічка» і готуємо цибулю 4 хвилини.

Додаємо до цибулі м’ясо, сіль, чебрець і петрушку і готуємо до закінчення режиму. Тепер вливаємо в суміш бульйон, задаємо режим «Тушкування» і після закипання очікуємо ще 45 хвилин. У цей час чистимо і ріжемо картоплю, а томати обдаємо окропом, остуджуємо, знімаємо шкірку. Після цього їх слід дрібно нарізати.

Закладаємо в чашу картоплю і знову залишаємо готуватися 20-22 хвилини. Коли час закінчиться, додаємо томати і тушкуємо ще 8 хвилин.

Страва готова!

Суп з телятини з овочами і фрикадельками

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • півкілограма філе без кістки;
  • 2 морквини;
  • 1 цибулина;
  • 3 перепелиних яйця;
  • 2 картоплини;
  • сіль, чорний перець;
  • зубчик часнику (за бажанням);
  • 15 мл рослинного масла;
  • будь-яка зелень.

Приготування

М’ясо миємо, розрізаємо на кілька частин, кладемо в каструлю, вливаємо воду, доводимо до кипіння, знімаємо піну, солимо і варимо до готовності. Потім дістаємо телятину і охолоджуємо її.

Поки вариться бульйон, готуємо овочі. Чистимо їх, цибулю дрібно рубаємо, картоплю і моркву ріжемо маленькими кубиками. Цибулю, моркву і часник обсмажуємо в олії на сковороді. Закладаємо овочі в бульйон і варимо 25 хвилин.

Тепер приступаємо до приготування фрикадельок. У блендері або м’ясорубці подрібнюємо філе, додаємо сирі перепелині яйця. Кілька хвилин м’ясо ретельно перемішуємо і ліпимо фрикадельки. Це можуть бути не тільки кульки, але і зірочки, кубики, циліндри, сердечка і т. д.

Акуратно покласти фрикадельки в киплячий суп, додати приправи. Варимо ще 4 хвилини і вимикаємо вогонь. Безпосередньо перед подачею супчик з фрикадельками посипаємо дрібно посіченою зеленню.

Густий суп з телятини в духовці

суп з телятини в духовціІнгредієнти:

  • 650 мл курячого бульйону;
  • 800 г м’якоті телятини;
  • 0,6 кг білокачанної капусти;
  • 4 картоплини;
  • морквина;
  • кілька цибулин;
  • 3 зубчики часнику;
  • кмин, кріп;
  • лавровий лист;
  • сіль, запашний перець.

Приготування

М’ясо телятини миємо й ріжемо маленькими кубиками. Моркву ріжемо кружальцями, картоплю і капусту рубаємо невеликими шматочками, дрібно шаткуємо цибулю і часник.

Розігріваємо духовку до температури 180 °C. В жароміцний сотейник укладаємо шарами спочатку капусту, потім м’ясо, а потім інші овочі. Солимо, перчимо, додаємо кмин, зверху кладемо лавровий лист.

Заливаємо все гарячим бульйоном, закриваємо кришкою і ставимо на нижню полицю в духовку на 2 години.

Після відкриваємо кришку, видаляємо лавровий лист, посипаємо рубаною петрушкою, цедрою лимона і тушкуємо ще півгодини без кришки. Цей рецепт можна злегка видозмінити, якщо за 20 хвилин до закінчення приготування додати в сотейник чайну ложку цедри лимона. Приємного апетиту!