«Скільки людина може прожити без гарячого?» — всі ми пам’ятаємо ці слова лісоруба Іллі Ковригіна з чудової радянської кінострічки «Дівчата».

Звичайно ж, без гарячих страв можна прожити скільки завгодно. Але ні для кого не секрет, наскільки корисні перші страви для нашого здоров’я: вони допомагають відновити баланс рідини в організмі, надають сил, енергії, активізують кровообіг і обмін речовин, добре засвоюються, покращують травлення.

Суп з картоплі, квасолі і м'ясаКрім того, при варінні овочів, зелені і крупи зберігається набагато більше поживних і корисних речовин, ніж при інших видах термічної обробки.

Вважається також, що щоденне вживання рідких страв допомагає привести в норму вагу, адже при їхньому переварюванні витрачається більше калорій, ніж міститься в них самих. А при деяких проблемах зі шлунком (наприклад, при зниженій кислотності) ця їжа просто необхідна! Особливо корисними, на думку гастроентерологів, вважаються страви з бобових (сочевиці, квасолі, гороху) на основі м’ясного бульйону.

Сьогодні ми представляємо вашій увазі підбірку рецептів не тільки поживних і корисних, але і смачних супів з м’ясом.

Суп з квасолею і м’ясом

На жаль, квасолю нечасто вживають в їжу. А даремно. Вона відноситься до лікарських та дієтичних продуктів завдяки величезній кількості корисних речовин: у квасолі містяться рослинні білки, жири, пектин, мікро – і макроелементи, клітковина, велика кількість вітамінів, а калорійність цього чудо-продукту — всього лише 31 Ккал на 100 г. А правильно приготована перша страва з квасолі здатна завоювати серце будь-якого гурмана.

Інгредієнти:

  • 2,5 літра води;
  • 450 г телятини на кістці;
  • 150 г сухої квасолі;
  • 3 середні картоплини;
  • 1 морква;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 200 мл свіжого томатного соку;
  • зелень (будь-яка);
  • лавровий лист, запашний і чорний перець, мелений мускатний горіх, сіль;
  • 25 мл соняшникової олії.

Скільки варити?

Час приготування без урахування замочування квасолі — 1 година 50 хвилин.

Рецепт приготування

Квасолю попередньо замочуємо в чистій кип’яченій воді протягом 8-9 годин.

Опускаємо телятину в каструлю з водою і ставимо на вогонь. Як тільки закипить, знімаємо піну, додаємо замочену квасолю і варимо на невеликому вогні.

Через півтори години акуратно дістаємо яловичину, закладаємо в каструлю, додаємо порізану картоплю, варимо ще 10-15 хвилин. Порізану півкільцями цибулю і натерту моркву злегка обсмажуємо з додаванням олії і вливаємо томатний сік. Перекладаємо овочі в каструлю і проварюємо ще 7 хвилин.

В кінці приготування додаємо сіль (сіль і квасолю додаємо завжди в самому кінці), дрібно посічену зелень і спеції за смаком.

Дозволяємо настоятися чверть години і накриваємо на стіл.

  • P. S. За такою ж технологією можна приготувати рисовий суп з м’ясом. Варто тільки враховувати, що білий рис не вимагає попереднього замочування і готується набагато швидше.

Суп із сочевиці з м’ясом

Сочевиця неймовірно багата вітамінами А і С, вітаміни групи В, амінокислотами, кальцієм і фосфором, фолієвою кислотою. Перші страви з неї мають особливий, неповторний смак.

Інгредієнти:

  • 450 г телятини або курки;
  • 3 літри води;
  • 1 склянка будь-якої сочевиці;
  • 1 морква;
  • 4 невеликі картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 20 г олії;
  • сіль, чорний перець, базилік, петрушка, лавровий лист.

Скільки варити?

Час приготування залежить від того, скільки доведеться варити м’ясо для супу. Якщо ви взяли курку, готувати її потрібно не більше години. Телятину слід готувати довше — близько півтори години.

Рецепт приготування

Вимите м’ясо заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Довівши до кипіння, знімаємо піну, додаємо сіль і варимо до готовності.

Потім виймаємо курку або телятину на тарілку, додаємо в бульйон вимиту сочевицю і варимо 20 хвилин.

Картоплю ріжемо шматочками, додаємо в каструлю і проварюємо 10 хвилин. Підсмажуємо нашатковані овочі на рослинній олії, додаємо їх у бульйон і готуємо його ще не довше 7-8 хвилин.

Потім додаємо спеції та зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися 10 хвилин.

Ось і все — ароматний суп із сочевиці з м’ясом готовий!

М’ясний суп гороховий

Рецептів горохового супу з м’ясом існує безліч. Ця живильна, ситна і корисна страва має оригінальний смак. Сьогодні ми пропонуємо рецепт горохового супу з свіжої яловичини.

М'ясний гороховий супІнгредієнти:

  • 3 літри води;
  • 450-550 г яловичини з кісточкою;
  • 2 стакан подрібненого сушеного гороху;
  • 1 велика морква;
  • 2-3 цибулини;
  • сіль, перець, мускатний горіх, суха або свіжа зелень.

Скільки варити?

Час приготування без урахування замочування гороху становить 2 години 30 хвилин.

Рецепт приготування

Ретельно промитий дроблений висушений горох замочуємо у чистій воді на 2 години.

Зціджуємо замочений горох, заливаємо його чистою водою, ставимо на вогонь, довівши до кипіння, зменшуємо газ і варимо 60 хвилин на слабкому вогні.

В каструлю з горохом поміщаємо вимитий шматок яловичини, варимо ще 1 годину. Додаємо сіль, перець, підсмажені на сковороді цибулю, моркву і кип’ятимо ще півгодини. Для поліпшення смаку горохового супу можна додати зубчик дрібно нарізаного часнику.

В кінці засипаємо посічену зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися чверть години.

Приємного апетиту!

Густий картопляний суп зі свининою

Важко зустріти людину, яка б не любила картопляний суп. Вишуканий суп-пюре з вершками, пісна юшка з картоплею, рисовий суп картопляний з м’ясом курки, ароматний грибний картопляний — рецептів існує безліч. Пропонуємо вашій увазі рецепт ситного густого картопляного супу з м’ясом, особливо актуального в період осінніх і зимових холодів. До того ж готувати такий картопляний супчик дуже легко.

Інгредієнти:

  • 2,5 літра води;
  • 500 г свіжої свинячої грудинки;
  • 700 г картоплі;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1 велика морква;
  • 3 чайні ложки томатної пасти (або 100 мл свіжого томатного соку);
  • 25 г олії;
  • зелень петрушки, кропу, лавровий лист, суміш перців, сіль.

Скільки варити?

Картопляний суп вариться приблизно 90 хвилин.

Рецепт приготування

Свіжу грудинку заливаємо холодною водою, ставимо на плиту і відварюємо на невеликому вогні 60 хвилин.

Картоплю ріжемо великою соломкою, додаємо в каструлю. Порубані моркву і цибулю підсмажуємо з соняшниковою олією, додаємо туди ж томатну пасту або сік, посічену зелень і закладаємо все в бульйон. Солимо і перчимо. Дістаємо свинину, ріжемо на шматочки і знову відправляємо в каструлю.

Тримаємо на вогні ще півгодини, потім вимикаємо плиту і настоюємо 10 хвилин.

Ось і все! Картопляний суп готовий.

Грибний суп з печериць з м’ясом

Грибний суп люблять і дорослі, і діти. Ми пропонуємо простий, але дуже смачний грибний суп з печериць. Також за цією технологією можна приготувати грибний суп з інших грибів — глив, опеньків, білих або польських грибів (якщо ви готуєте страву з лісових дарів, перед пасеруванням їх слід відварити в підсоленій воді).

Грибний суп з м'ясомІнгредієнти:

  • 3,5 літра води;
  • 600 г яловичини;
  • 3 картоплини;
  • одна велика цибулина;
  • одна велика морква;
  • 20 мл рослинної олії;
  • 700 г печериць;
  • зелень петрушки, кропу, сіль, лист лавра, суміш перців.

Як довго варити?

Готується грибний супчик близько півтори години.

Рецепт приготування

Заливаємо яловичину чистою водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, робимо вогонь слабким і варимо до готовності м’яса.

Печериці чистимо, ріжемо пластинами, обсмажуємо на розпеченій сковороді з додаванням олії до золотистої скоринки. Потім висипаємо в сковороду порізану півкільцями цибулю і тушкуємо її з грибами до м’якості.

Яловичину дістаємо з каструлі, ріжемо на маленькі шматочки і повертаємо назад. Печериці з цибулею, нашатковану моркву і порізану картоплю додаємо в бульйон.

Готуємо ще півгодини, додаємо зелень, спеції і даємо настоятися 10 хвилин. Тепер можна додати в грибний суп сметану (за бажанням) і подавати до столу.

Приємного апетиту!