«Скільки людина може прожити без гарячого?» — всі ми пам’ятаємо ці слова лісоруба Іллі Ковригіна з чудової радянської кінострічки «Дівчата».
Звичайно ж, без гарячих страв можна прожити скільки завгодно. Але ні для кого не секрет, наскільки корисні перші страви для нашого здоров’я: вони допомагають відновити баланс рідини в організмі, надають сил, енергії, активізують кровообіг і обмін речовин, добре засвоюються, покращують травлення.
Крім того, при варінні овочів, зелені і крупи зберігається набагато більше поживних і корисних речовин, ніж при інших видах термічної обробки.
Вважається також, що щоденне вживання рідких страв допомагає привести в норму вагу, адже при їхньому переварюванні витрачається більше калорій, ніж міститься в них самих. А при деяких проблемах зі шлунком (наприклад, при зниженій кислотності) ця їжа просто необхідна! Особливо корисними, на думку гастроентерологів, вважаються страви з бобових (сочевиці, квасолі, гороху) на основі м’ясного бульйону.
Сьогодні ми представляємо вашій увазі підбірку рецептів не тільки поживних і корисних, але і смачних супів з м’ясом.
На жаль, квасолю нечасто вживають в їжу. А даремно. Вона відноситься до лікарських та дієтичних продуктів завдяки величезній кількості корисних речовин: у квасолі містяться рослинні білки, жири, пектин, мікро – і макроелементи, клітковина, велика кількість вітамінів, а калорійність цього чудо-продукту — всього лише 31 Ккал на 100 г. А правильно приготована перша страва з квасолі здатна завоювати серце будь-якого гурмана.
Інгредієнти:
Час приготування без урахування замочування квасолі — 1 година 50 хвилин.
Рецепт приготування
Квасолю попередньо замочуємо в чистій кип’яченій воді протягом 8-9 годин.
Опускаємо телятину в каструлю з водою і ставимо на вогонь. Як тільки закипить, знімаємо піну, додаємо замочену квасолю і варимо на невеликому вогні.
Через півтори години акуратно дістаємо яловичину, закладаємо в каструлю, додаємо порізану картоплю, варимо ще 10-15 хвилин. Порізану півкільцями цибулю і натерту моркву злегка обсмажуємо з додаванням олії і вливаємо томатний сік. Перекладаємо овочі в каструлю і проварюємо ще 7 хвилин.
В кінці приготування додаємо сіль (сіль і квасолю додаємо завжди в самому кінці), дрібно посічену зелень і спеції за смаком.
Дозволяємо настоятися чверть години і накриваємо на стіл.
Сочевиця неймовірно багата вітамінами А і С, вітаміни групи В, амінокислотами, кальцієм і фосфором, фолієвою кислотою. Перші страви з неї мають особливий, неповторний смак.
Інгредієнти:
Час приготування залежить від того, скільки доведеться варити м’ясо для супу. Якщо ви взяли курку, готувати її потрібно не більше години. Телятину слід готувати довше — близько півтори години.
Рецепт приготування
Вимите м’ясо заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Довівши до кипіння, знімаємо піну, додаємо сіль і варимо до готовності.
Потім виймаємо курку або телятину на тарілку, додаємо в бульйон вимиту сочевицю і варимо 20 хвилин.
Картоплю ріжемо шматочками, додаємо в каструлю і проварюємо 10 хвилин. Підсмажуємо нашатковані овочі на рослинній олії, додаємо їх у бульйон і готуємо його ще не довше 7-8 хвилин.
Потім додаємо спеції та зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися 10 хвилин.
Ось і все — ароматний суп із сочевиці з м’ясом готовий!
Рецептів горохового супу з м’ясом існує безліч. Ця живильна, ситна і корисна страва має оригінальний смак. Сьогодні ми пропонуємо рецепт горохового супу з свіжої яловичини.
Інгредієнти:
Час приготування без урахування замочування гороху становить 2 години 30 хвилин.
Рецепт приготування
Ретельно промитий дроблений висушений горох замочуємо у чистій воді на 2 години.
Зціджуємо замочений горох, заливаємо його чистою водою, ставимо на вогонь, довівши до кипіння, зменшуємо газ і варимо 60 хвилин на слабкому вогні.
В каструлю з горохом поміщаємо вимитий шматок яловичини, варимо ще 1 годину. Додаємо сіль, перець, підсмажені на сковороді цибулю, моркву і кип’ятимо ще півгодини. Для поліпшення смаку горохового супу можна додати зубчик дрібно нарізаного часнику.
В кінці засипаємо посічену зелень, вимикаємо вогонь і даємо настоятися чверть години.
Приємного апетиту!
Важко зустріти людину, яка б не любила картопляний суп. Вишуканий суп-пюре з вершками, пісна юшка з картоплею, рисовий суп картопляний з м’ясом курки, ароматний грибний картопляний — рецептів існує безліч. Пропонуємо вашій увазі рецепт ситного густого картопляного супу з м’ясом, особливо актуального в період осінніх і зимових холодів. До того ж готувати такий картопляний супчик дуже легко.
Інгредієнти:
Картопляний суп вариться приблизно 90 хвилин.
Рецепт приготування
Свіжу грудинку заливаємо холодною водою, ставимо на плиту і відварюємо на невеликому вогні 60 хвилин.
Картоплю ріжемо великою соломкою, додаємо в каструлю. Порубані моркву і цибулю підсмажуємо з соняшниковою олією, додаємо туди ж томатну пасту або сік, посічену зелень і закладаємо все в бульйон. Солимо і перчимо. Дістаємо свинину, ріжемо на шматочки і знову відправляємо в каструлю.
Тримаємо на вогні ще півгодини, потім вимикаємо плиту і настоюємо 10 хвилин.
Ось і все! Картопляний суп готовий.
Грибний суп люблять і дорослі, і діти. Ми пропонуємо простий, але дуже смачний грибний суп з печериць. Також за цією технологією можна приготувати грибний суп з інших грибів — глив, опеньків, білих або польських грибів (якщо ви готуєте страву з лісових дарів, перед пасеруванням їх слід відварити в підсоленій воді).
Інгредієнти:
Готується грибний супчик близько півтори години.
Рецепт приготування
Заливаємо яловичину чистою водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, робимо вогонь слабким і варимо до готовності м’яса.
Печериці чистимо, ріжемо пластинами, обсмажуємо на розпеченій сковороді з додаванням олії до золотистої скоринки. Потім висипаємо в сковороду порізану півкільцями цибулю і тушкуємо її з грибами до м’якості.
Яловичину дістаємо з каструлі, ріжемо на маленькі шматочки і повертаємо назад. Печериці з цибулею, нашатковану моркву і порізану картоплю додаємо в бульйон.
Готуємо ще півгодини, додаємо зелень, спеції і даємо настоятися 10 хвилин. Тепер можна додати в грибний суп сметану (за бажанням) і подавати до столу.
Приємного апетиту!