Всім відомо, що в Італії готують найсмачнішу пасту. Якщо говорити простіше, то ця страва складається з макаронів і пікантного соусу. В домашніх умовах можна приготувати ароматний соус для макаронів з томатної пасти. Секрети справжньої італійської страви розкриваємо в сьогоднішній статті.

Традиції італійської кухні

Макарони – дивовижна страва. За лічені хвилини можна приготувати вишуканий обід або вечерю.

італійський томатний соусАле якщо ви подасте до столу одні відварені макарони у вигляді гарніру, то вони не справлять гастрономічного враження на близьких або гостей. А смак і аромат такій страві додасть соус для макаронів з помідорів. Саме томатна підлива вважається традиційною приправою до пасти.

Італійські кухарі пропонують широку різноманітність соусів. Ви можете приготувати вершкову, сирну, грибну або м’ясну підливу. Але щоб відтворити класичну італійську страву, потрібно знати деякі правила приготування томатного соусу:

  • Соус можна приготувати з томатної пасти або свіжих помідорів.
  • Деякі господині використовують навіть консервовані овочі або готують соус з томатного соку.
  • Для спагетті прийнято готувати рідку підливу, а для макаронів – густу.
  • Щоб томатний соус придбав потрібну консистенцію, додайте просіяний кукурудзяний крохмаль.
  • Смак томатного соусу можна доповнити вершковим сиром, грибами, пасерованими овочами, з копченостями або фаршем.
  • Якщо ви готуєте класичну пасту, то в томатний соус обов’язково додайте м’ясне філе, подрібнене до консистенції фаршу, або морепродукти.
  • У відповідності з особистими смаковими уподобаннями ви можете додавати в соус будь-які приправи і прянощі.
  • Найкраще зі смаком томатів поєднуються сушені прованські трави, перцева суміш, базилік, орегано, зелень.
  • Щоб макарони просочилися соусом, їх потрібно настоювати протягом декількох хвилин.
  • Якщо ви готуєте соус зі свіжих томатів, то їх слід очистити від шкірки, а потім подрібнити в блендері до консистенції пюре.
  • Багато господинь додають у соус, пасеровану цибулю, моркву і солодкий болгарський перець.
  • Нотку пікантності соусу додасть подрібнений часник. Можна використовувати сушений продукт.
  • При приготуванні рідкого соусу додають відфільтровану воду, м’ясний або овочевий бульйон.
  • Італійські шеф-кухарі радять використовувати оливкову олію. Але цей продукт можна замінити звичайною соняшниковою.
  • Зверху макарони з томатним соусом можна посипати тертим сиром твердого сорту і свіжою зеленню.

Італійська паста на вітчизняний лад

Зараз ми розповімо вам, як готується простий, але дуже ароматний соус до макаронів з томатної пасти. Рецепт такої підливи можна вважати традиційним. Вам не знадобляться вишукані інгредієнти. Секрет смаку цього соусу криється в додаванні сушеного базиліка.

Склад:

соус до макаронів з томатної пасти

  • 2-3 шт. свіжих томатів;
  • 2 шт. часникових зубчиків;
  • 2-3 ст. л. томатної пасти;
  • 2 ч. л. соусу соєвого;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • приправи та прянощі – за смаком;
  • сушений базилік;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  1. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо паперовою серветкою і шаткуємо на дрібній тертці.
  2. Цибулю очищаємо від лушпиння. Щоб позбутися гіркоти, можна цибулю попередньо вимочити в теплій воді.
  3. Дрібно нарізаємо цибулину.
  4. Рослинну рафіновану олю виливаємо в сковороду, відправляємо туди овочі.
  5. Пасеруємо їх на повільному вогні.
  6. Очищаємо часникові зубчики від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками.
  7. Додаємо подрібнений часник пасеровані овочі.
  8. Протягом декількох хвилин продовжуємо пасерувати овочі, а тим часом подрібнюємо свіжі томати до консистенції пюре.
  9. Викладаємо томатне пюре, пасту, соєвий соус і прянощі в сковороду.
  10. Все добре перемішуємо.
  11. Додаємо сушений базилік.
  12. На повільному вогні тушкуємо соус.
  13. Готовим соусом заливаємо відварені макарони, все добре перемішуємо і настоюємо протягом 10-15 хвилин.

Пікантна паста на швидку руку

Сучасні жінки настільки зайняті особистісним і кар’єрним ростом, що часом на приготування складних страв у них зовсім не залишається часу. В цьому випадку вони починають шукати рецепти універсальних страв. Макарони завжди можна відварити за лічені хвилини, а ось справжній смак і аромат такому пшеничному виробу додасть соус.

Щоб приготувати поживну страву, додамо в соус трохи курячого філе. До речі, досвідчені кулінари радять готувати макарони за принципом «аль денте», тобто їх трохи краще недоварити, і тоді в поєднанні з приготовленою підливою ви отримаєте справжню італійську пасту.

Склад:

томатний соус на швидку руку

  • 0,3-0,4 кг філе курки;
  • помідори;
  • 1 шт. перцю чилі;
  • 4 шт. часникових зубчиків;
  • пучок зелені;
  • 1 см імбирного кореня;
  • селерові стебла – за смаком;
  • 1 ст. відфільтрованої води;
  • 1 ст. л. соняшникової рафінованої олії;
  • перцева суміш і поварена сіль – за смаком;
  • 1 ст. л. соєвого соусу.

Приготування:

  1. Почнемо з підготовки філе курки.
  2. Попередньо його розморожуємо, промиваємо, очищаємо від плівки і нарізаємо дрібними рівноцінними шматочками.
  3. Імбирний корінь натираємо.
  4. Селерові коріння промиваємо і шаткуємо.
  5. Часникові зубчики очищаємо від лушпиння і ріжемо дрібно ножем. Можна пропустити часник через прес.
  6. Нарізаємо дрібно перець чилі. Можна використовувати маринований продукт.
  7. На рослинній рафінованій олії обсмажуємо до повної готовності філе курки.
  8. Викладаємо м’ясо птиці в окрему піалу.
  9. На цій же олії обсмажуємо підготовлені овочі.
  10. Через дві-три хвилини додаємо в сковороду з овочами обсмажене філе курки.
  11. Тепер додаємо склянку окропу, прянощі, перцевую суміш, приправи і помідори, подрібнені в томатне пюре.
  12. Все добре перемішуємо і продовжуємо тушкувати на помірному вогні.
  13. В останню чергу додаємо в соус подрібнену зелень.
  14. Все ще раз гарненько перемішуємо і тушкуємо 3-4 хвилини.
  15. Готовим соусом приправляємо макарони.

Справжній смак і аромат макаронам надасть соус. Не бійтеся експериментувати, спробуйте різні варіанти їх приготування і знайдіть відповідний рецепт для себе. Приємного апетиту!