Салат на зиму «Лечо» – це закуска з кухні Угорщини. Вона настільки поширилася по всій Європі, що чи не кожна сім’я наготовлює її на весь зимовий період року. Основними інгредієнтами обов’язково є перець, помідори, цибуля або часник. Додатковими можуть бути також баклажани, кабачки і морква.

В зимовий період року наш організм потребує вітамінів і корисних веществ.Даже якщо солодкий болгарський перець пройшов термічну обробку, він наполовину зберігає всі важливі властивості.

салат «Лечо» 2

А це підвищує імунітет, сприяє росту волосся і нігтів, покращує зір і нервову систему.Нужно також знати, що десь є позитивні якості, там будуть і негативні.

Вони полягають в тому, що свіжий овоч має високу кислотність. Це потрібно враховувати при проблемах з боку шлунково-кишкового тракту.

Помідори не поступаються перцю своєю користю. Це потужний антиоксидант, який регулює роботу нервової системи, має протизапальну і антибактеріальну дію.

Помідори також омолоджують шкіру, так що, дорогі господині, ми не тільки смачно готуємо, але і завжди будемо молодими і привабливими. Тому що кожен продукт, перед тим як готується, проходить через наші смакові рецептори.

Салат «Лечо» ще готувала моя прабабуся. Кожен зимовий свято не обходиться без нього до сьогоднішнього дня як соковите доповнення до м’яса, картоплі, каш і макаронів. Його яскраве забарвлення прикрашає і надає апетит.

Звичайно, кожна господиня вносить корективи у звичайний рецепт заготівлі. Ми розглянемо кілька найбільш поширених з них нижче.

Салат «Лечо» – заготівельні рецепти на всі випадки життя

Самий несподіваний гість, який до вас постукає, буде задоволений накритим столом, де головною закускою є салат на зиму «Лечо». Його соковитий смак порадує також і ваших рідних.

Один з рецептів салату дуже швидко і легко готуватися.

салат «Лечо» 6

Для нього нам потрібно мати:

  • 4 кілограми помідорів;
  • 2 кг болгарського перцю;
  • 2 зубчики часнику;
  • 300 грам масла рослинного;
  • склянку оцту;
  • склянка цукру;
  • сіль на ваш смак.

Що ж нам знадобитися, щоб підготувати і приготувати продукти як можна швидше? Починаємо з перчика. Вирізаємо корінець, очищаємо від насіння. Промиваємо під проточною водою. Ріжемо овоч дрібними або середніми шматочками. Це залежить від того, як вам більше подобається.

Помідори добре вимиваємо, обсушуємо. Також дрібно ріжемо, засипаємо в блендер, збиваємо або пропускаємо через електромясорубку.

Якщо у вас достатньо часу і бажання, то можна помідори попередньо обшпарити окропом і зняти шкірку.

Чистимо часник, раздавливаем, висипаємо його в помідори, вливаємо половину масла. Добре перемішуємо або збиваємо пару секунд. Все це переміщуємо у велику каструлю, ставимо, щоб варилося. Коли закипіло, зменшуємо вогонь, засипаємо сіль, цукор, тушкуємо близько 20 хвилин.

Коли суміш стала солодка, ніжна, викладаємо туди шматочки нашого перчика і змішуємо. Нехай вариться, поки перчик стане м’яким. Стежимо за тим, щоб вона не розварилася.

Після додаємо оцет і масло. Доводимо знову до кипіння, вимикаємо.

Коли у нас варилося «Лечо», ми підготували банки. Краще використовувати півлітрову, максимум літрову тару. Коли помили їх, ставимо в духовку на кілька хвилин при t 1000.Аккуратно виймаємо за допомогою рушника. Кришки також стерилізуємо в окропі.

Розливаємо наш чудовий салат «Лечо» по банках, закатуємо. Укутаем в товсте ковдру, поки не охолоне.

Вже зараз, коли стала готувати такий салат моя мама, то вона завжди залишала одну баночку на пробу всієї родини. Звичайно, на нашу велику родину цього мало, але ми з нетерпінням очікували холодів, щоб знову відчути цей ніжний смак.

Салат «Лечо» з соковитою морквиною

Морквина відіграє велику роль у нашому харчовому раціоні. Цей смачний і корисний коренеплід тільки підкреслить літню спеку в салаті «Лечо» на зиму.

салат «Лечо» 4

Щоб приготувати таку закуску, нам необхідно запастися такими інгредієнтами:

  • 3 кілограми помідорів;
  • 2 кг болгарського перцю;
  • 600 грам цибулі;
  • 700 грам моркви;
  • склянка цукру;
  • 50-60 грам солі;
  • 2 ст. л. оцту;
  • 300 мл рослинного масла змісту.

Сам процес приготування триває близько півтори години, практично не відрізняється від попереднього. Промиті і перекручені помідори, висипаємо в каструлю, ставимо на сильний вогонь.

Перець почистити, нарізати смужками, додати до помідорів. Дуже красиво буде, якщо взяти кілька сортів болгарського перцю. Тоді салат «Лечо» ще більше заграє фарбою літнього дня.

Окремо підсмажуємо цибулю, нарізану півкільцями в довжину. Для того щоб зробити це без сліз, цибулю потрібно розрізати і залити холодною водою. Туди ж через 2 хвилини насипаємо натерту моркву.

Як тільки вони зарум’яняться, перекласти до помідорів і перцю. Додати сіль, цукор, олія, оцет в кінці. Коли все закипіло, овочі готові, розливаємо в стерилізовані банки, закатуємо кришками, накриваємо покривалом. Готово!

Салат на зиму «Лечо» з баклажанами

Рецепт приготування «Лечо» з баклажанами також не вимагає великих зусиль. Зате на смак просто одна смакота.

Баклажани відновлюють водно-сольовий баланс організму, оскільки містить у собі у великій кількості калій. Також знижують рівень холестерину, покращують роботу м’яза серця.

салат «Лечо» 7

Отже, беремо:

  • 2,5 кілограми баклажанів;
  • кілограм перцю болгарського жовтого, червоного або зеленого;
  • 3 літри помідорів перекручених або томата;
  • 2 головки часнику;
  • столова ложка солі;
  • 0,5 літра олії соняшникової;
  • перець гіркий на смак;
  • підлогу або склянка цукру;
  • 100 грамів оцту 6%;
  • петрушка, кріп.

Баклажани чистимо, ріжемо соломкою, залишаємо в мисці на 3 години. Потім перекидаємо на сито, щоб стік весь сік. Солодкий перець нарізаємо також соломкою. У каструлю наливаємо наше масло, ставимо на плиту. Коли воно починає закипати, переливаємо туди томат, засипаємо цукор, сіль, оцет.

Баклажани, кладемо в киплячу масу, варимо хвилин 20, після солодкий перець, залишаємо ще на 30 хвилин. В самому кінці подрібнюємо і додаємо зелень, чеснок.Через 5 хвилин розкладаємо салат «Лечо» з баклажанами в стерилізовані баночки, накриваємо кришками і ховаємо в тепле темне місце.

Зимовий «Лечо» – поширена консервація. Кожен хоче внести в рецепт якусь свою родзинку. Багато хто замість баклажанів беруть кабачки, деякі не використовують оцет. Інші люблять смак погостріше і додають ще чорний перець горошком.

Експериментувати можна нескінченно, але найголовніше, що такий салат їли. Тому що він зберігає частинку сонячного літа у зимові морози. Готуйте на здоров’я!