Одна з найпопулярніших страв у нашій кухні – котлети. Їх зобов’язана вміти готувати кожна поважаюча себе господиня! У цій статті ми розповімо вам дещо новеньке про це знайоме з дитинства блюдо, а також поділимося улюбленими рецептами соковитих котлет з домашнього фаршу.

Трохи історії

домашні котлетиЦе звичне нам м’ясне частування колись виглядало і готувалося зовсім по-іншому. Вперше страву під назвою cotelette почали готувати, звичайно ж, у Франції – батьківщині численних кулінарних шедеврів.

Cotelette означає «реберця», і блюдо це було саме шматочком м’яса на суп, навколо якого оберталося ще два шари м’якоті в формі паляниці. Кісточка була обов’язкова: за неї було зручно триматися, адже в той час етикет не передбачав ніж і вилку до м’яса.

Сьогодні під словом «котлета» розуміють блюдо, приготоване з рубленого м’яса, риби, овочів, грибів. З’явилося багато «родичів» цієї страви: біфштекс, биточки, шніцелі, зрази, фрикадельки і багато іншого.

Як приготувати соковиті, апетитні котлети, які не соромно подати гостям?

Буває, пробуєш у когось це, здавалося б, просте блюдо – ну просто пальчики оближеш! А намагаєшся повторити – виходить зовсім не те. Сухі, жорсткі, не такі зажаристі і ароматні, а то і зовсім розвалюються.

Кожен, напевно, пам’ятає малоапетитний смак котлет зі шкільної їдальні часів Радянського Союзу. Що зробити, щоб у вас не вийшли такі ж?

Порада №1: не класти занадто багато хліба та інших складових. Взагалі, хліб або картопля кладеться зовсім не з міркувань економії, а для поліпшення структури (легкість, соковитість). Але їх не повинно бути більше, ніж м’яса. В іншому випадку з фаршем буде важко працювати, та й смак суттєво постраждає. До речі, хліб треба використовувати тільки черствий, щоб уникнути неприємної клейкості.

Золоте правило кулінарії: з несмачних вихідних продуктів не вийде зробити щось хороше. Звідси порада №2: не купуйте фарш сумнівної якості. Та й взагалі краще не купуйте його, а робіть самі. Для домашнього фаршу не використовувати жорстке м’ясо (з хрящами і плівками).

Підійде м’якоть з яловичої лопатки, шиї, грудинки, філейна частина задньої ноги. Добре поєднувати жирну свинину з пісною яловичиною (1:2) – виходять ніжні, соковиті вироби. Також можна замість свинини додати трохи сала (до чверті об’єму яловичини).

Щоб котлети вийшли смачними і ніжними, прийміть до відома пораду №3: перед прокручуванням м’яса через м’ясорубку, видалити всі плівки, хрящики і жилки. Тоді вироби будуть однорідними і приємними по текстурі.

Ріпчаста цибуля надає страві апетитний аромат, але треба знати маленький нюанс, щоб смак страви не був різким.

Порада №4: цибулю потрібно або попередньо обсмажити, або перекрутити на м’ясорубці (а не різати). Інакше вона може не просмажиться (а смак і запах сирої цибулі не особливо приємний). Кількість цибулі – приблизно 200 грамів на 1 кг м’яса.

Також візьміть на замітку кілька кулінарних секретів для смачних котлет з домашнього фаршу:

  • додайте у фарш 1-2 ложки холодної води або трохи колотого льоду – вийдуть соковиті і ніжні вироби (під час смаження буде випаровуватися вода, а не м’ясний сік);
  • масло додасть ще більше легкості;
  • яйце хоч і «склеює» фарш, допомагаючи тримати форму, але може зробити страву більш жорсткою. Не кладіть більше 2-3-х яєць на 1 кг м’яса. Спробуйте замінити їх натертою картоплею;
  • та ж картопля, а також трохи моркви або кабачка здатні значно збагатити смак виробів, зробити їх дуже соковитими і м’якими;
  • зробити фарш «тягучим» можна, відбивши його об стіл. Ця нехитра процедура також наситить його повітрям і додасть виробам ніжність і пишність;
  • додати новий смаковий відтінок можна, додаючи різні приправи: як комплексні («Для фаршу»), так і окремо, наприклад, часник, чебрець, майоран, мускатний горіх, суміш перців, солодка паприка, зелень петрушки та інші;
  • ідеальний жир для смаження – топлене вершкове масло. Втім, як і для смаження продуктів. Але воно досить дороге. На другому місці – смалець, і на третьому – рослинна олія (без запаху);
  • щоб при смаженні утворилася апетитна скоринка, спочатку витримайте котлети на середньому вогні до підрум’янення, потім доведіть до готовності на слабкому вогні, а під кінець готування на пару хвилин увімкніть сильний вогонь.

А тепер пропонуємо перевірені рецепти котлет з домашнього фаршу. Ви можете доповнювати і покращувати їх на свій розсуд.

Базові рецепти котлет з фаршу яловичини

1. З яловичини з гірчицею

котлети з фаршу яловичиниЩо буде потрібно:

  • 500 г яловичого фаршу;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 яйце;
  • 2 картоплини середніх розмірів;
  • 1 стакан молока;
  • 1 столова ложка гірчиці;
  • 4 зубчики часнику;
  • сіль за смаком;
  • масло рослинне для смаження.

Зробити домашній фарш з урахуванням вищевикладених рекомендацій. Перекрутити на м’ясорубці цибулю, часник і картоплю, додати їх до м’яса. Потім додати туди ж молоко, збити виделкою яйце, гірчицю, перець, сіль.

Добре перемішати, сформувати котлети, обваляти в суміші з манки і сухарів. Обсмажити на розігрітому маслі під кришкою як описано вище: спочатку на середньому вогні, потім на слабкому, а в кінці, якщо хочете скоринку, – на сильному.

2. З яловичини з додаванням кабачка.

Що буде потрібно:

  • 300 г яловичини;
  • 150 г кабачків;
  • 1 яйце;
  • сіль, перець, мускатний горіх – за смаком;
  • сухарі – 15 г;
  • борошно для обвалювання;
  • масло рослинне для смаження.

Як готувати:

Подрібнити в м’ясорубці яловичину, кабачок натерти на крупній тертці. Змішати м’ясо і кабачок, додати яйце. Дати постояти 10 хвилин. Додати сухарі, сіль і спеції. Дати постояти ще 10 хвилин. Сформувати котлети, обвалюючи їх у борошні. Смажити, як у попередньому рецепті.

Базові рецепти котлет з фаршу свинини

1. З нежирної свинини

Що буде потрібно:

  • 800 г свинини (в даному випадку – нежирної);
  • 120 г батона (білого, черствого);
  • 1 велика цибулина;
  • 1 яйце;
  • 3-5 зубків часнику;
  • 2 ст. ложки рослинного або вершкового масла (додається до фаршу);
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль і перець чорний мелений за смаком.

Як готувати:

котлети з фаршу свининиЦей рецепт не передбачає замочування батона. Просто перекрутіть нарізану м’якоть разом з м’ясом, цибулею і часником на м’ясорубці. Додайте збите виделкою яйце, масло, сіль і перець. Добре вимісіть, сформуйте котлети і смажте під щільно закритою кришкою.

2. З свинини з майонезом

Що буде потрібно:

  • 400 г свинини (нежирної);
  • 1 велика головка цибулі;
  • 2 середніх картоплини;
  • 2-3 ст. ложки майонезу;
  • 2 яйця;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • сіль, суміш свіжозмелених перців і інші приправи за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Як готувати:

Подрібніть м’ясо, цибулю, часник і картоплю на м’ясорубці. Додайте яйця, майонез та інші компоненти. Гарненько перемішайте. Сформуйте котлети. Смажте під кришкою до готовності.

Як і в будь-якій справі, в кулінарії майстерність приходить з досвідом. Так що готуйте, експериментуйте, винаходьте свої, неймовірно смачні котлети і радуйте своїх домашніх новими стравами!