Основою будь-якої піци, звичайно ж, є тісто, і від того наскільки смачним і пухким воно вийде багато в чому залежать смакові якості даного борошняного виробу. Якою б смачною і різноманітною не була б начинка для вашої піци, якщо основа «не вийшла», і смак у неї буде відповідний.

Багато господинь не вирішуються на самостійне приготування основи і воліють купувати її в магазині у вигляді вже готових листів сирого, повністю готового до використання продукту. Насправді приготувати дріжджове тісто для піци власними руками не так вже й складно.

Звичайно, процес самостійного приготування займе більше часу, ніж просто викладка магазинного листового продукту на деко і наповнення його начинкою, але результат вартий таких тимчасових і трудових витрат!

Нюанси приготування

Як і будь-яка інша справа, приготування звичайного дріжджового або листкового дріжджового тіста вимагає знання деяких нюансів. Це допоможе отримати якісну основу для піци і запобігти безглуздому витрачанню продуктів.

тісто для піциОтже, для того щоб все у вас вийшло необхідно:

  • щоб основа містила мінімум інгредієнтів, це повинні бути борошно, сіль, вода і дріжджі. Тому, якщо є у вас рецепт тіста на дріжджах, якій містить ще якісь інгредієнти, особливо масло, майонез або сметану, використовувати його для приготування дріжджового тіста потрібно тільки в тому випадку, якщо він вже ким-небудь випробуваний і справді «працює»;
  • дріжджі під час приготування повинні «ожити», тому їм потрібно дати постояти деякий час в теплому місці. Ознакою готовності дріжджів до подальшого використання є поява бульбашок. Після того як це сталося можна починати потихеньку додавати борошно і замішувати некруте тісто;
  • вимішувати його необхідно вкрай повільно і акуратно, до тих пір, поки не пройде період липкості. Як правило, цей процес займає близько десяти хвилин. Момент готовності тіста можна відчути за його станом – воно стає м’яким, гладким і еластичним.

Дотримання цих простих правил допоможе вам приготувати відмінну дріжджову основу.

Існує безліч рецептів піци з тіста на дріжджах, на безопарній основі або на маргарині, розглянемо найбільш популярні.

Рецепт звичайної дріжджової основи

дріжджове тісто для піциДля приготування основи на дріжджах знадобляться наступні інгредієнти:

  • тепла вода – 0,3 л;
  • 0,5 кг пшеничного борошна першого сорту;
  • сіль кухонна – 1 ч. л.
  • 1 ч. л цукру;
  • дріжджі (сухі) – 1/2 ст. л.

Воду потрібно злегка підігріти, відлити 0,1 л в невелику ємність і розчинити у воді дріжджі і цукор. Далі, ємність накрити харчовою плівкою і помістити в тепле місце до тих пір, поки дріжджі не стануть «пінитися». Тим часом потрібно просіяти борошно, змішати його з сіллю. Коли дріжджі підійдуть можна починати процес замішування.

В борошно необхідно додавати невеликими порціями розчин цукру і дріжджів при постійному помішуванні, при необхідності борошно можна додавати щоб тісто набуло потрібну пружність. Після того як маса перестала липнути до рук, а її поверхня стала гладкою, необхідно сформувати масу в кулю.

Потім кулю помістити в миску, накрити вологим рушником і помістити в тепле місце на годину півтори. Після того як час мине, готове тісто ще раз добре обминается і ділиться на порції, з яких надалі і формується основа для піци.

Рецепт листкової основи

Приготування піци з листкового не дріжджового тіста займе у вас не так вже й багато часу як може здатися на перший погляд.

піца з листкового тістаДля його приготування вам знадобиться:

  • борошно – 0,4 кг;
  • маргарин – 40 г;
  • тепла вода – 0,3 л;
  • сіль – 1 ч. л.

Борошно просіяти гіркою, зробити в центрі ямку, влити холодну воду з сіллю і акуратно за допомогою ножика з’єднати борошно і воду. Після цього замісити круте, однорідне тісто без грудок, сформувати кулю, покласти в миску і прибрати в холод на 1,5-2 ч. Тим часом потрібно розм’якшити маргарин, сформувати з нього прямокутний брусочок і знову помістити в холод.

Після закінчення відведеного часу дістати кулю і розкачати з неї прямокутник в центр помістити брусочок з маргарину (по своїй площі повинен бути в два рази більше, ніж брусочок з маргарину).

Далі, маргарин накривається двома шарами тіста і розкочується в довжину як можна тонше, потім присипається борошном, складається вчетверо і знову розкочується. Після цього його потрібно знову скласти вчетверо і прибрати на годину в холод. Після цього воно стане готове до виготовлення смачної піци.

Кілька порад з приготування піци

Незалежно від того, з якого тіста піца приготовлена: з дріжджового або листкового, дотримання наведених нижче правил допоможе приготувати смачну піцу:

  • основа повинна бути хрусткою і як можна більш тонкою;
  • духовка повинна бути добре розігрітою;
  • начинку потрібно розподіляти по поверхні основи рівномірно;
  • компонентів для приготування начинки необхідно брати не більше шести.

І останнє: подавати піцу до столу потрібно гарячою, щоб повністю насолодитися її смаком і ароматом. Приємного вам апетиту!