Скумбрія в цибулинні: рецепт смачної і корисної рибки
Кожен з нас обізнаний про шкоду копченої риби для нашого травлення і організму в цілому. І це дійсно так: при ненатуральному копченні до продукту додається рідкий дим, який, по суті, є отрутою.
Секрети смачної рибки
Можливо, ви будете здивовані, але приготувати корисну копчену рибу можна і в домашніх умовах. А майстерним господиням і зовсім вдається зробити це за лічені хвилини.
Скумбрія – дуже смачна риба сімейства окунеподібних. І вона не тільки є своєрідним делікатесом, доступним кожній сім’ї, але і корисним живильним джерелом.
Приготування скумбрії можна здійснити у звичайному цибулинні. При цьому страва буде готова буквально через 3 хвилини, а її смак стане істинно неповторним і унікальним.
Скумбрія в цибулинні виходить дивно ніжною, м’якою, соковитою, помірно солоною. Рецепт скумбрії в цибулевих очищеннях гранично простий і зрозумілий, він цілком зможе підкорити навіть самого вибагливого гурмана.
При виготовленні риби таким способом, характерний запах зникає, її шкіра стає м’якою і золотистою.
Імітуємо «копчений» ефект
Рецепт скумбрії, припускає варіння в цибулинні, яке відмінно імітує холодне копчення. І з цим може впоратися навіть початківець кулінар, здатний дотримати пропорції в розсолі і якісно очистити саму тушку. Засолювання не вимагає настоювання, а риба – попереднього маринування.
Що вам буде потрібно для засолювання скумбрії в цибулинні:
Тушки замороженої скумбрії – 2 штуки;
Вода кип’ячена або дистильована – 1 л;
Сіль кухонна (кам’яна або йодована) – 3 ст. л.;
Цибулиння – 2 повних великих склянки;
Міцна чайна заварка без чаїнок – ? склянки;
Цукор – 1,5 ст. л.;
Перець чорний духмяний (горошком) – за смаком;
Коріандр мелений – 2 ч. л.;
Лавровий лист – 2 великих листка.
Як готувати солону скумбрію в цибулинні?
Щоб солона риба вийшла смачною, потрібно заздалегідь приготувати для неї хороший маринад. Для цього знайдіть емальований посуд, який вам не шкода зіпсувати, оскільки варене лушпиння може забарвити каструлю. Налийте в неї вказану кількість води, поставте на плиту і доведіть до кипіння;
Коли вода досягла точки кипіння, введіть в неї лушпиння цибулі, трохи зменшіть вогонь і проваріть все разом протягом 10 хвилин. Потім відвар слід вимкнути, накрити кришкою і дати настоятися протягом 15 хвилин;
Отриману рідину потрібно ретельно зцідити, потім додати в неї всі перераховані приправи і спеції, влити чай і знову створити герметичність, щоб пряний розчин добре наситився;
Даний рецепт передбачає повне охолодження маринаду. Тушки варто опускати тільки в холодну рідину;
Тим часом підготуйте саму скумбрію. Розморозьте її, відріжте голову, видаліть нутрощі і зябра. Ліквідуйте чорну плівку. Ретельно промийте черевце риби;
Підберіть плоский судочок або глибоку миску, помістіть в неї підготовлену тушку. Залийте розсолом, маринадом так, щоб скумбрія не спливала;
Закрийте ємність кришкою або іншою великою тарілкою і помістіть її в прохолодне місце на 2-3 дні. Слід постійно перевертати вашу рибку то на одну, то на іншу сторону, щоб вона просолились максимально якісно і рівномірно;
Коли час, про який говорить рецепт, мине, дістаньте тушки і викладіть їх на сухі серветки. Залиште на столі протягом декількох годин, постійно повертаючи рибу. Ця міра необхідна для того, щоб папір ввібрав в себе надлишки рідини. Особливо терплячі можуть взяти рибку за хвіст і потримати над раковиною, щоб стік маринад;
Змастіть тушку риби рослинним маслом, обробіть на порційні шматки і подавайте до столу! Ось побачите – ваші гості і домашні не відрізнять рибу, варену в цибулинні, від копченої скумбрії, яка продається в магазинах!
Хвилинний делікатес
Копчена вдома риба – це, безумовно, добре, але довго. Зімітувати копчення можна іншим шляхом, і цей спосіб відніме у вас на приготування рівно 3 хвилини! Варена в лушпинні цибулі скумбрія виходить приголомшливо смачною, з якимсь пікантним відтінком, який надає їй шкірка.
Скумбрію можна приготувати смачно, не витрачаючи на це часу. Достатньо почистити і випатрати рибу, а потім опустити в маринад. Але, про все по порядку.
Вибирайте глибокий посуд, в який легко увійде все тіло від голови до хвоста. Ми вказуємо пропорції інгредієнтів, взяті з розрахунку на одну персону. Якщо у вас планується більше осіб, або ви хочете приготувати рибку «про запас», сміливо множте компоненти до потрібної вам кількості.
Отже, вам знадобиться:
Скумбрія – 1 тушка;
Цибулиння – 2-2,5 склянки;
Сіль – за смаком.
Найпростіша інструкція:
Рибу помийте і обробіть, ліквідуйте голови і плавники, прочистіть черевце, видаліть зябра і чорну плівку;
Помийте лушпиння, покладіть його в каструлю і залийте літром води. Посоліть;
Поставте ємність на вогонь, дочекайтеся кипіння і варіть ще 5 хвилин;
Опустіть тушку риби в розчин, щоб він повністю покривав її разом з хвостом;
Варіть протягом трьох хвилин;
Вийміть рибу з маринаду і очистіть від залишків шкірки. Ваше блюдо готове! Подавайте його з відвареною молодою картоплею в маслі і зелені… Ваші гості однозначно прийдуть у захват! На одну порцію достатньо однієї невеликої тушки.
Все геніальне – просто, як прості найсмачніші рецепти неперевершених страв. Скумбрія, відварена або маринована в цибулинні, вже встигла завоювати мільйони сердець в нашій країні. Спробуйте і ви! Приємного апетиту!