Сьогодні ми розглянемо, як приготувати сир з кефіру в домашніх умовах. Рецепти досить прості, а всі необхідні продукти знайдуться в холодильнику. Приготувавши сир самостійно, ви зможете бути впевненими у його якості, а ваші домочадці по достоїнству оцінять такі ласощі.

Як приготувати сир з кефіру в домашніх умовах?

Процес виготовлення сиру в домашніх умовах полягає в наступному: кефір згортається, а білок відокремлюється від сироватки. Досягти цього можна декількома способами: шляхом нагрівання, додаванням додаткової кислоти, природним процесом і за допомогою термічної обробки сиру з харчовою содою.

приготування сиру в домашніх умовахВідокремити від сироватки білок можна за допомогою друшляка, який попередньо потрібно застелити марлею.

А щоб рідина краще і швидше відокремилася від продукту, сир слід покласти під прес.

Кефір вибирайте не дуже свіжий, однак і не перекислий. Кращий варіант – продукт, виготовлений три дні тому.

Перед приготуванням сиру незайвим буде ознайомитися з порадами досвідчених хазяєчок:

  • Щоб сир вийшов ситним та смачним вибирайте кефір з великим відсотком жирності.
  • У сир можна додати і інші кисломолочні продукти – сметану чи молоко. Вони теж повинні бути жирними.
  • При приготуванні сиру шляхом плавлення поставте ємність на парову або водяну баню. В процесі суміш слід постійно перемішувати.
  • Можна приготувати солодкий сир, додавши в нього цукор, або гострий продукт, використовуючи різноманітні спеції і зелень.

Домашній сир з кефіру не можна зберігати більше тижня, оскільки він може скиснути і запліснявіти.

Класичний рецепт

Розглянемо рецепт приготування сиру в домашніх умовах з кефіру і молока. Якщо дотримуватися всіх тонкощів кулінарного процесу, ви отримаєте ніжний і незабутній смак страви.

домашній сир з кефіру і молокаСклад:

  • 0,5 л кефіру;
  • 0,4 л домашнього молока;
  • 1 яйце;
  • за смаком сіль.

Приготування:

  1. Виливаємо кефір в каструльку і вбиваємо яйце. Збиваємо, поки не отримаємо однорідну масу.
  2. В окремій каструлі з товстим дном доводимо до кипіння молоко. Тоненькою цівкою вливаємо до молока яєчно-кефірну суміш, перемішуємо і доводимо до кипіння.
  3. Знімаємо каструлю з плити і залишаємо на 10-15 хвилин.
  4. Ставимо друшляк на глибоку каструлю і застеляємо його згорнутою в кілька шарів марлею.
  5. Виливаємо в друшляк молочно-кефірну суміш і залишаємо мінімум на годину.
  6. Після закінчення години на марлі повинна залишитися тільки сирна маса. Якщо не вся рідина стікла, почекайте ще деякий час.
  7. Сирну масу загортаємо в марлю, а зверху ставимо прес. Залишаємо на 12 годин.
  8. Після закінчення зазначеного часу розгортаємо марлю. Ось так має виглядати наш сир.
  9. Нарізаємо сир і подаємо до столу.

Пікантний сир з зеленню

А тепер приготуємо гострий і солоний сир, який стане прикрасою будь-якого столу. Склад спецій ви можете змінювати на свій розсуд виходячи з того, які смакові нотки хочете привнести в страву.

Склад:

солоний сир з зеленню

  • 1 л кефіру;
  • 1 л молока;
  • 2 яйця;
  • 1 ½ ч. л. солі;
  • 1 ч. л. соди;
  • 2-3 часникових зубчики;
  • 1/3 ч. л. сушеного гострого перчика;
  • 2 ч. л. сушеної паприки;
  • гілочки кропу і петрушки.

Приготування:

  1. Гілочки зелені промиваємо й обсушуємо, а потім нарізаємо.
  2. Часникові зубчики подрібнюємо. В окремій ємності змішуємо яйця з паприкою і сушеним перчиком.
  3. Молоко з’єднуємо з кефіром і нагріваємо на мінімальному рівні конфорки, перемішуючи весь час суміш. Увага: не кип’ятимо!
  4. Як тільки на поверхні кисломолочної суміші з’являться перші бульбашки, додаємо яйця, збиті зі спеціями, і все перемішуємо.
  5. Доводимо суміш до кипіння і варимо протягом десяти хвилин. Цього часу вистачить, щоб відокремилася сироватка. Якщо ви хочете, щоб сир вийшов більш щільним, проваріть суміш ще 3-4 хвилини.
  6. Тепер знімаємо ємність з вогню і викладаємо в сирну масу часникові зубчики і подрібнену зелень.
  7. Друшляк застеляємо марлею і виливаємо в нього вміст каструлі. Залишаємо на годинку, щоб стекла вся зайва рідина. Потім віджимаємо отриману масу руками.
  8. Сирний згусток кришимо, додаємо харчову соду і солимо. Перемішуємо гарненько міксером.
  9. Тепер нам потрібно перекласти сир в чисту ємність і поставити в холодильник на 3-4 години. Пікантний домашній сир готовий!

Ніжний крем-сир

Приготований за цим рецептом сир схожий за своїми смаковими якостями на Маскарпоне. Його відносять до розряду дієтичних страв. А урізноманітнити смак сиру можна, додавши в нього зелень, болгарський перчик. За своїм виглядом крем-сир нагадує масло, їм можна начиняти трубочки і млинці.

домашній крем-сирСклад:

  • 1 л 2,5% кефіру;
  • ½ ч. л. кухонної солі.

Приготування:

  1. Нам знадобиться кефір в пакеті. Його потрібно гарненько вимити і висушити.
  2. Поміщаємо кефір в морозильну камеру на кілька годин, щоб він замерз. Пакет повинен трохи роздутися, але не луснути.
  3. Виймаємо кефір з холодильника і акуратно розрізаємо ножицями пакет. Брилу замерзлого кефіру викладаємо в друшляк, застелений марлею. Ставимо на друшляк каструлю і чекаємо, поки стече сироватка. До речі, її можна використовувати для приготування млинців або окрошки.
  4. Коли кефірна брила розтане, в марлі залишиться так званий недозрілий сир. У теплу пору року кефірну масу краще розморожувати в холодильнику на нижній полиці.
  5. Щоб отримати сир щільної консистенції, загорніть його в марлю і підвісьте.
  6. Після закінчення декількох годин ніжний сир-крем буде готовий.

Як бачите, процес приготування домашнього сиру досить простий. Головне – запастися необхідними продуктами і, звичайно ж, гарним настроєм. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!