Всі ми знаємо стару і добру приказку, згідно з якою на кожну старуху буває своя проруха. Не зрозумійте неправильно, але навіть самій досвідченій господині властиво помилятися, і після допущеної помилки приготовлена нею страва стає майже непридатна до споживання. У даній статті мова піде про те, що робити, якщо пересолила суп, і викидати його немає ніякого бажання.

Як врятувати ситуацію?

Насправді, реанімувати страву можна просто додавши в неї трохи продуктів, які здатні вбирати в себе сіль.

До таких належить:

  • пересолений супПакетований рис – це самий простий і швидкий спосіб зробити обід таким, яким його звикли бачити ваші домочадці. Пакетик з крупою потрібно опустити в киплячий бульйон, і залишити там до повної готовності. Якщо такого не виявилося, можете скористатися старим бабусиним методом: помістити крупу в марлевий мішечок, міцно його зав’язати, опустити в майбутній суп і варити до готовності. Кількість рису доведеться встановлювати дослідним шляхом, оскільки вона залежить від інтенсивності пересолу;
  • Борошно діє на пересіл так само, як і рис. Оскільки борошна в пакетованому форматі не буває, доведеться укладати його в марлевий мішечок власного виготовлення. Мінус такого способу полягає в тому, що суп стане каламутним. Якщо вас це хвилює, то можете додати в блюдо яєчний білок або фрикадельки з фаршу. Вони приберуть надлишкову каламутність;
  • Сира картопля теж здатна рятувати обід не гірше двох попередніх продуктів. Кілька очищених бульб поміщаються в пересолений бульйон, і варяться на протязі 10-15 хвилин. Перевага цього способу полягає в тому, що не потрібно чекати повної готовності овоча, ризикуючи переварити сам суп;
  • Цукор. З ним потрібно діяти дуже обережно і користуватися тільки кусковим форматом. Солодкий шматочок кладеться в ополоник, останній занурюється в киплячий суп на кілька митей, поки цукор повністю не промокне і не почне розчинятися. Як тільки це відбудеться, ополоник слід швидко вийняти. У міру потреби, процедура повторюється;
  • В залежності від вихідного складу, перше блюдо допустимо доповнити макаронними виробами, крупою або картоплею, порізаною соломкою або кубиками. Цілком можливо, що суп вийде трохи густуватим, але точно не буде солоним;
  • Якщо є можливість, замініть частину бульйону. При відсутності такого, долийте гарячу кип’ячену воду, але не більше половини початкового об’єму. Чим більше заміните – тим менше наваристим і смачним буде суп;
  • сметана прибирає зайву сільДеякі перші страви передбачають присутність кислинки у своєму смаку. Це означає, що пересіл можна усунути шляхом додавання томатної пасти або соку свіжого лимона;
  • Найшвидший варіант того, як виправити пересолений суп, передбачає використання свіжої сметани. Просто додайте її в тарілки перед самою подачею, і ніхто не помітить вашої помилки;
  • Зелень теж здатна розбавляти надлишкову солоність. Під кінець варіння покладіть в бульйон побільше порізаної кінзи, кропу, базиліка або петрушки.

Корисні рекомендації

Розібравшись з тим, що потрібно зробити, якщо пересолила суп, буде не зайвим ознайомитися з усіма існуючими порадами щодо ліквідації надлишку солі.

Наприклад, якщо ви пересолили пюре з картоплі, ситуацію можна виправити двома способами:

  • Додати у гарнір побільше несолоного вершкового масла;
  • Окремо зварити картоплю без солі, потовкти її, і змішати з пересоленою частиною.

 як вчинити з пересоленою їжеюЗанадто солоний рис можна використовувати для приготування голубців або начинки перцю, хоча надати йому більш їстівні якості дозволяє промивання холодною водою.

Каша відправляється в друшляк, останній встановлюється в раковині, і включається холодна вода. Промивати слід як можна довше. У підсумку вийде розсипчастий і апетитний гарнір без ознак пересолу.

Тепер про те, як вчинити з пересоленою кашею з гречки, пшона чи іншої крупи.

Якщо блюдо готувалося на основі молока, виправити ситуацію можна просто: додайте в нього ще трохи і гарячої кип’яченої молочної продукції. З безмолочними кашами варто діяти дещо інакше: в процесі готування в них потрібно покласти очищену сиру картоплину, розрізану на часточки.

Складніше справи з пересолом курки, риби або свинини. У цій ситуації вихід тільки один – погіршити смакові параметри страви, промивши її під струменем холодної води. Потім рибні або м’ясні шматочки треба знову протушкувати або потомити в духовій шафі. З пересоленными котлетами так не діють. Для них готується несолона томатна, овочева або сметанна підлива.

Як навчитися не пересолювати?

Якщо пересіл – ваша одвічна проблема, то перед кожним новим готуванням згадуйте і використовуйте наступні правила:

  • Як не пересолювати їжуЧастіше пробуйте на смак все те, що у вас смажиться, париться або вариться;
  • Будьте в курсі того, наскільки солоні вихідні інгредієнти майбутньої страви;
  • Не забувайте, що краще потім досолити, ніж боротися з надлишком приправи.

Буває і так: суп пересолений не з-за вашого невміння готувати, а тому, що куплена сіль іншого виробника, з дуже дрібною/крупною і незвичною фракцією, з незвичними смаковими властивостями.

Сподіваюся, ви зрозуміли, що пересіл – це не причина сильного емоційного розладу.

Він легко усувається нехитрими кулінарними прийомами, і вважається ознакою закоханості і вміння фантазувати.