Напевно, у кожній родині є свій фірмовий рецепт солоних або маринованих огірочків. І кожна господиня впевнена, що саме за її рецептом вони виходять смачними та хрусткими. Але навіть у найбільш досвідчених і умілих розсіл у банці може втратити прозорість. Що робити, якщо огірки помутніли, чи відправляти їх у відро для сміття?

Чи можна їсти огірки з помутнілого розсолу?

Якщо всі етапи заготівлі пройдені правильно і кришки не здулися, а розсіл помутнів, це означає лише те, що почалося сквашування, при якому утворюється молочна кислота. Таке часто відбувається з солоними овочами, а не маринованими, тобто з тими, для приготування яких не додається оцет.

огірки помутнілиМолочна кислота – це природний консервант, до того ж дуже корисний для людського організму. Вона покращує кровообіг, знижує тиск і контролює рівень жиру в крові. Таким чином, якщо з’явився осад, але кришка ціла і в рідині немає бульбашок повітря, продукт можна вживати в їжу.

Якщо вода помутніла і здулася кришка, такі овочі вже, на жаль, не врятувати. Роздута або вже зірвана кришка може бути ознакою наявності бактерії ботулізму. Звичайно, без лабораторних досліджень це визначити неможливо. Але чи варто так ризикувати, якщо існує ймовірність заразитися таким небезпечним захворюванням?

Що робити з помутнілою банкою огірків?

Навіть вміла господиня може задатися питанням, що робити, якщо помутнів розсіл в огірках. Чи можливо їх якось повернути в попередній стан або перешкодити небажаним процесам? Досвідчені господині радять переставити банки в прохолодне місце, щоб вся муть осіла на дно. Такі огірочки, швидше за все, вже не будуть приємно хрустіти, але і ніякої шкоди організму не заподіють.

В овочах, законсервованих в оцті, ймовірність утворення молочного грибка набагато менше. Але може статися й таке, що мариновані огірки помутніли. Що робити в такому випадку? Є кілька варіантів.

  • Розкатати, накрити капроновою кришкою і залишити на пару днів у прохолодному місці. Таким чином вийдуть малосольні огірки, готові до вживання.
  • Відкрити і закатати заново. Воду необхідно злити і прокип’ятити, овочі і спеції промити і заново викласти в простерилізовані банки.

Найнадійніший спосіб врятувати продукт – це приготувати новий маринад, збільшивши кількість оцту. Огірки при цьому слід обов’язково промити і залити окропом 2-3 рази. Зелень і спеції бажано замінити свіжими.

  • Якщо помутнілі плоди вже встигли досить засолиться, але виявилися м’якими, несмачними або занадто кислими, це зовсім не привід їх викидати. Можна значно поліпшити їх смак, якщо залити томатним соком і залишити на три дні при кімнатній температурі. Такий спосіб виправляє навіть найбезнадійніші помилки, огірочки стануть хрусткими і дуже смачними.

Чому заготовки втрачають прозорість?

Чому ж помутніли огірки і що робити, щоб уникнути подібних ситуацій в майбутньому? В процесі консервації існує безліч нюансів і правил, порушення яких може призвести до таких неприємних наслідків, як псування продукту. У більшості випадків це стається саме через порушення технології.

осад у банці з огіркамиОсь найпоширеніші помилки в консервуванні:

  • Овочі, трави, спеції або банки були погано помиті. Частинки бруду і пилу можуть сприяти розвитку процесу гниття в закатаному продукті.
  • Наявність нітратів. Звичайно, в ідеалі для консервування слід брати огірочки, вирощені дбайливими дачниками, але в реаліях великого міста це не завжди можливо. Вибираючи овочі, намагайтеся хоча б купувати їх у розпал сезону, тобто в кінці червня-липні. Беріть плоди середнього розміру, темно-зеленого кольору, щільні, хрусткі.

Перш ніж приступити до процесу засолювання, обов’язково залиште огірки в холодній воді на кілька годин, а краще – на ніч. Такий нехитрий процес не тільки виведе нітрати, але і зробить овочі більш хрусткими.

  • Для консервації була використана морська або йодована сіль. Вона, безумовно, корисніше, ніж звичайна кухонна, але зовсім не годиться для засолювання. По-перше, хлорид натрію в чистому вигляді є ідеальним консервантом, а різні добавки погіршують консервуючі властивості. По-друге, йод здатний додати овочам неприємний присмак, а також порушує процес бродіння, що може викликати здуття кришки і помутніння. До того ж овочі, замариновані в збагаченій йодом солі, не будуть хрусткими і можуть гірчити.
  • Неправильно або зовсім не була проведена стерилізація банок і кришок. Зараз у багатьох рецептах консервації радять не піддавати тару такій обробці – нібито досить ретельно промити її і заливати гарячим розсолом. Однак це має сенс тільки в тому випадку, якщо ви впевнені в якості продуктів і робите маринад з великою кількістю оцту. Для закачування овочів без його додавання стерилізація обов’язкова.
  • Була порушена герметичність. Тару для консервування слід обирати без сколів і тріщин, кришки повинні бути новими. Також слід враховувати, що могла утворитися тріщина під час стерилізації або пастеризації. Щоб уникнути цього, дотримуйтесь температурного режиму, тобто не заливайте гарячим розсолом холодний посуд і не ставте гарячі банки на прохолодні поверхні.

Як запобігти появі «підозрілого» осаду?

консервовані огірки

  • Велика кількість спецій і трав може спровокувати появу мутного осаду в банках.
  • Не слід занадто щільно наповнювати банки. Під час консервації буде відбуватися процес бродіння, і при нестачі місця для цього може мутніти вода і навіть зірвати кришки.
  • Щоб розсіл зберігав прозорість, можна скористатися однією хитрістю. Після того, як плоди та спеції будуть утрамбовано в банки, їх треба двічі залити окропом і лише потім – маринадом. Такий процес займе більше часу, зате істотно підвищуються шанси на те, що не почне утворюватися молочна кислота.
  • Огірки, закочені разом з болгарським перцем, не каламутніють і мають пікантний смак.
  • Після закрутки банки потрібно перевернути кришками вниз і залишити до повного охолодження, але в теплі. А ще краще додатково укутати ковдрою. По-перше, спосіб дозволить відразу помітити відсутність герметичності. А по-друге, завдяки тому, що банку буде повільно остигати, вона пройде додаткову термічну обробку.

Втрата прозорості розсолу в огірках – не найгірше, що може трапитися з консервацією. Варіантів, які підкажуть, що робити, якщо огірки помутніли, чимало. В основному такі овочі цілком їстівні, а при бажанні їх можна закатати заново, і вони будуть зберігатися всю зиму. Але, все ж таких ситуацій краще не допускати і робити заготовки з дотриманням усіх технологічних умов. Тоді дилеми і клопоти, пов’язані з помутніння розсолу, вам загрожувати не будуть.