Сніданок – це прийом їжі, в користі якого не сумніваються навіть ті, хто ним нехтує. Адже після сну організм потрібно запустити, як двигун автомобіля.

Але для того, щоб це саме «авто» швидко і без проблем добиралося до потрібних пунктів призначення, потрібно врахувати деякі тонкощі. Отже, що приготувати на сніданок смачно і швидко?

Ідеальний сніданок – який він?

Якщо продовжити аналогію з автомобілем, адже в здоровому глузді нікому не прийде в голову заводити двигун з допомогою ключів від будинку. Так і з їжею: на сніданок не варто їсти те, що добре на обід або на вечерю – всьому свій час. Давайте з’ясуємо, яким повинен бути правильний сніданок.

смачний і корсний сніданок

Він повинен відповідати лише чотирьом вимогам – бути:

  • щільним;
  • ситним;
  • не надто жирним;
  • не важким.

В іншому випадку організму буде складно справлятися з надлишками калорій і жирів.

7 кращих легких сніданків для здорового початку дня

Два головних критерії, які враховуються при приготуванні ранкової трапези, – це «смачно» і «швидко». Цей дует можна доповнити ще одним побажанням – «легко».

Полунична вівсянка

Навіть ті, хто з неабиякою часткою скепсису відноситься до принципів здорового харчування, знають, що найкорисніший сніданок – це вівсянка. З іншого боку, далеко не всі, хто дотримуються правил, з ентузіазмом їдять цей продукт – через його своєрідний смак. Але ми пропонуємо дійсно смачний сніданок з вівсом у головній ролі, який цілком може стати і прекрасним десертом.

десерт з вівсянкою

Інгредієнти:

  • ½ склянки вівсянки;
  • ½ склянки йогурту (можна замінити сметаною);
  • 6-8 ягід полуниці (в сезон) або інші соковиті фрукти, ягоди;
  • цукор (за смаком).

Приготування:

  1. На дно великої кружки або піали наливаємо 1/3 йогурту.
  2. Засипаємо половину вівсянки.
  3. Наливаємо половину йогурту, що залишився.
  4. Викладаємо половину ягід, посипаємо їх цукром.
  5. Висипаємо вівсянку.
  6. Виливаємо йогурт.
  7. Завершуємо шаром полуниці з цукром.

Омлет в духовці

Який сніданок можна приготувати швидко і смачно? Звичайно ж, яєчню! Але замість неї ми пропонуємо зробити омлет «родом» з дитячого саду.

омлет в духовці

Інгредієнти:

  • 150 мл жирного молока;
  • 3 яйця;
  • шматочок вершкового масла для змащування форми;
  • сіль.

Приготування:

  1. Беремо вогнетривку миску з високими бортами і змащуємо дно і стінки маслом.
  2. Розбиваємо яйця і, додавши сіль, виделкою збовтуємо.
  3. Вливаємо молоко, знову збиваємо суміш.
  4. Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди омлет на 15 хвилин.
  5. Залишаємо страву на 5 хвилин в духовій шафі охолонути. Перед подачею ріжемо на зручні порції.

Солодкі грінки

Як приготувати смачний і ситний сніданок для всієї родини швидко? Наступний рецепт можна по праву вважати одним із найбільш вдалих рішень одвічної проблеми матусь, які марно намагаються нагодувати своїх діточок перед відправкою в дитячий сад або школу (а адже ще й чоловіка треба не залишити голодним!).

солодкі грінки

Інгредієнти:

  • ½ хліба (краще батона);
  • 1,5 скл. жирного молока;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. л. рафінованої олії для смаження (оливкової або соняшникової);
  • цукор.

Приготування:

  1. Нарізаємо батон на скибочки.
  2. Розбиваємо в миску яйце, вливаємо молоко.
  3. Добре збовтуємо суміш.
  4. По троху додаємо цукор – щоб не пересолодити.
  5. Занурюємо в суміш кожен шматочок хлібобулочного виробу, викладаємо на сковороду, попередньо добре прогріваємо налиту на ній олію.
  6. Через 2 хвилини перевертаємо шматочки.
  7. Подаємо гарячими.

Французький пиріг з молочними сосисками

Трохи ускладнимо сніданок, приготувавши відмінний пиріг, який особливо популярний у Франції.

французький пиріг

Інгредієнти:

  • 200 г. пшеничного борошна;
  • 1,5 ч. л. розпушувача для тіста;
  • 50 мл олії (оливкової, але можна взяти і соняшникову);
  • 3 яйця;
  • 50 мл не дуже густої сметани;
  • 1 велика головка цибулі;
  • 4 сосиски (краще брати молочні, так як вони ніжніше);
  • 60 г. великих маслин;
  • сіль;
  • сушений чебрець і розмарин.

Приготування:

  1. В мисочці змішуємо яйця з оливковою олією.
  2. Відправляємо до них в компанію сметану.
  3. Тепер приступаємо до сухих компонентів. Змішуємо борошно, розпушувач, сіль, чебрець і розмарин.
  4. Дрібно шаткуємо цибулю.
  5. На добре розігріту сковороду наливаємо олію і обсмажуємо цибулю.
  6. З’єднуємо яєчну суміш з борошняною, заправляємо цибулею.
  7. Замішуємо тісто.
  8. Ріжемо на «кругляш» сосиски і маслини (на 2-3 кільця).
  9. Додаємо в тісто.
  10. Форму для випічки устеляємо пергаментом, викладаємо отриману масу.
  11. Відправляємо заготовку на 35-40 хвилин в духовку з температурою 180 градусів.
  12. Знімаємо папір і даємо пирогу злегка охолонути.

Це не тільки корисний і ситний сніданок, але і відмінний варіант «зсобойки» на роботу або в школу.

Бутерброди на грилі

Так, звичайно, бутерброди на сніданок на швидку руку – один з найбільш невдалих способів «завести» травлення, якщо говорити з точки зору корисності. Але тільки якщо мова не йде про бутерброди з горгонзолою – благородний сир з пліснявою блакитного кольору.

бутерброди на грилі

Інгредієнти:

  • 2 скибочки житнього хліба;
  • 50 г горгонзоли;
  • 2 помідорчика черрі;
  • 2 листа латуку.

Приготування:

  1. На шматочок хліба рівномірним шаром викладаємо сир.
  2. Розрізаємо помідор на половинки і кладемо зверху.
  3. Нариваємо лист салату великими шматочками.
  4. Придавлюємо вміст другим шматочком хліба.
  5. Обсмажуємо на сковороді-гриль протягом 2 хвилин (з одного і з іншого боку).

Якщо ви хочете додати бутербродам соковитості, хліб можна змастити тонким шаром домашнього вершкового масла. А ось солити такий сніданок не потрібно, інакше овочі виділять багато соку, і хліб розм’якне.

Конверти з вірменського лаваша

Свіжий тонкий лаваш – основа цієї страви.

конверти з лаваша

Інгредієнти:

  • 2 вірменських лаваша;
  • 2 шматочка ковбаси (вареної, копченої – кому що більше подобається);
  • 4 шматочка сиру;
  • 2 ч. л. нежирного майонезу;
  • 1 яйце;
  • соняшникова або оливкова олія;
  • кухонна сіль, чорний мелений перець.

Приготування:

  1. Розгортаємо лаваші і намазуємо середини майонезом.
  2. На кожен кладемо по шматку сиру, потім ковбасу і знову сир.
  3. Загортаємо конвертиками.
  4. Яйце збовтуємо виделкою, додавши сіль і перець.
  5. Кожен конвертик занурюємо в яєчну суміш.
  6. Розігріваємо сковорідку наливаємо олію.
  7. Обсмажуємо конвертики з лаваша з обох боків до легкого рум’янцю.

Ледачі варенички

Є страви, які нагадують якісь моменти з дитинства і покращують настрій автоматично. Ліниві вареники – якраз з таких.

ледачі вареники

Інгредієнти:

  • 250 г. магазинного або домашнього сиру;
  • ½ скл. просіяного пшеничного борошна;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. л. вершкового масла (в розтопленому вигляді);
  • 2 ст. л. цукру;
  • трохи солі.

Приготування:

  1. Сир трохи перебиваємо блендером.
  2. Додаємо 1 ст. л. цукру, сіль і 2 ст. л. олії, добре розтираємо.
  3. Невеликими порціями додаємо борошно.
  4. Вимішуємо тісто. Воно повинно вийти не жорстким і не крутим.
  5. Даємо тісту відпочити хвилин 10.
  6. Ділимо на 2-3 шматочка.
  7. Розкачуємо кожен у ковбаску.
  8. Нарізаємо тісто скибочками.
  9. Відварюємо вареники в киплячій воді 2-3 хвилини після того, як спливуть.
  10. Подаємо посипаними цукром і политими маслом.

Якщо ви щоранку задаєте собі питання, що приготувати на сніданок швидко і смачно, то довіртеся нашими рецептам. Вони сподобаються дорослим і дітям, гурманам і тим, хто звик перебиватися бутербродами. Доповнюючи або змінюючи якісь компоненти, можна скласти свій власний «шорт-лист» улюблених сніданків, які дають старт дню. І тільки від нас залежить, чи стане цей початок добрим, бадьорим і смачним.