Багато людей недооцінюють топінамбур і навіть жодного разу не пробували його на смак. Коренеплоди можна їсти сирими і обробленими. У тушкованому вигляді вони нагадують багатьом картоплю, а в сирому – капусту. Використовують коренеплоди у багатьох кухнях світу. Готують з них гарніри, салати, перші страви і навіть цукати.

Варто також сказати про користь топінамбура, оскільки він містить величезну кількість мінералів, вітамінів і інших речовин. Є й інша назва цього продукту – земляна груша.

Важлива інформація

топінамбурНеобхідно знати не тільки рецепти з топінамбура, а і правила приготування та особливості продукту, щоб результат не розчарував:

  • При термічній обробці важливо враховувати, що земляна груша набагато швидше, в порівнянні з картоплею, розварюється. Тому необхідно дотримуватися рецепту і стежити за готовністю;
  • Очищені коренеплоди швидко темніють на повітрі, тому при використанні їх у сирому вигляді, попередньо рекомендується потримати їх деякий час в підсоленій воді;
  • Процес окислення може тривати навіть після приготування, що зіпсує вигляд страви. Щоб цього не сталося, рекомендується додавати лимонний сік з розрахунку 1 ст. ложка на 1 л. води. Враховуйте, що кислота робить продукт більш щільним, тому якщо хочете отримати м’яку текстуру, то додайте сік в кінці готування;
  • Під час приготування страв не використовуйте посуд з алюмінію і заліза, так як ці метали призведуть до почорніння земляної груші.

Що можна приготувати з коренів топінамбура?

Земляну грушу можна піддавати різній термічній обробці або ж використовувати в сирому вигляді. Розглянемо кілька рецептів, які сподобаються не тільки дітям, а й дорослим.

Салат «Пікантний»

Він готується нескладно і доведеться витратити приблизно 20 хв. Кількість продуктів розрахована на 6 порцій.

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 400 г;
  • Журавлина – 0,5 ст.;
  • Крес-салат – пучок;
  • Болгарський перець (зелений, червоний, жовтий) – 3 шт.;
  • Зелена цибуля – 6 пагонів.

Для заправки:

  • Чеснок – 3 зубки;
  • Яблучний оцет – 1,3 ст.;
  • Мед – 1,3 ст.;
  • Діжонська гірчиця – 3 ст. ложки;
  • Оливкова олія – 0,5 склянки;
  • Петрушка, кріп, кінза, сіль, перець.

Процес приготування

Подрібніть зелень і часник. З’єднайте всі інгредієнти для соусу і ретельно перемішайте до отримання однорідної консистенції. Земляну грушу і перець очистіть і наріжте тонкою соломкою. Потім змішайте їх з іншими інгредієнтами і соусом. Залиште на годину просочитися.

Смачний гарнір

Якщо ви не знаєте, як швидко приготувати коренеплоди топінамбура, то краще всього вибрати тушкування. Таке блюдо підійде як до риби, так і до м’яса.

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 0,5 кг;
  • Часник – 3 зубки;
  • Чилі – 1/3 шт.;
  • Овочевий бульйон – 180 мл;
  • Оливкова олія, зелень.

Процес приготування

Земляну грушу очистіть і наріжте тонкими скибочками. На розпеченій сковороді на оливковій олії обсмажте подрібнений часник і чилі. Потім додайте основний інгредієнт і обсмажте, постійно помішуючи.

Коли з’явиться золотава скоринка, додайте овочевий бульйон, сіль, перець і готуйте під кришкою протягом 10 хв. В кінці покладіть подрібнену зелень і готуйте ще 2 хв.

«Індіанський» гарнір

Приготувати його краще всього до відвареної або парової риби. Якщо додати якийсь жирний соус, то вийде прекрасне самостійне блюдо.

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 100 г;
  • Цибуля – 3 шт.;
  • Корінь хрону – 100 г;
  • Підсолена вода – 0,5 л;
  • Сіль, перець горошком, лавровий лист.

Процес приготування

На основі води і цибулиння зробіть відвар. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на маленькому вогні до золотистого кольору. У відвар покладіть нарізані соломкою коренеплоди і хрін. Якщо рідина не покриває овочі, то долийте окріп.

Туди ж покладіть сіль, перець, пару лаврових листів і варіть до готовності. Відварені овочі подавайте посипаною підсмаженою цибулею.

Суп-пюре

Таку першу страву можна приготувати в короткий проміжок часу. Оригінальний смак сподобається багатьом.

суп-пюре з топінамбураІнгредієнти:

  • Топінамбур – 0,5 кг;
  • Бульйон – 3 ст.;
  • Олія – 35 г;
  • Вершки – 200 г;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Борошно – 3,5 ст. ложки;
  • Мускатний горіх, спеції.

Процес приготування

Земляну грушу очистіть і наріжте тонкими кружечками, то ж зробіть і з цибулею. Потім обсмажте все на сильному вогні. У бульйон, перекладіть овочі і готуйте під кришкою протягом 15 хв. З’єднайте борошно і 0,5 склянки бульйону.

В суп відправте вершки, борошно з бульйоном, все змішайте і доведіть до кипіння. Додайте спеції, мускатний горіх і готуйте ще 5 хв. Подавайте з зеленою цибулею.

Страви у горщику

Плоди можна запекти подібно картоплі і в результаті отримати дуже смачне блюдо.

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 0,5 кг;
  • Сметана – 100 г;
  • Петрушка – 50 г;
  • Сир – 100 г;
  • Морква за смаком.

Процес приготування

Плоди очистіть і відваріть без солі. Потім перекладіть їх у горщики додайте трохи моркви, подрібнений сир і сметану. Готуйте в духовій шафі до утворення скоринки зверху.

Як приготувати коріння топінамбура для діабетика?

До складу топінамбура входить велика кількість інуліну – речовини, важливої для діабетиків. Саме тому лікарі рекомендують вживати його регулярно. Для діабетиків краще всього їсти коренеплоди в сирому вигляді, так як в них зберігаються всі корисні речовини, які при термічній обробці руйнуються.

Салат з капусти

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 2 шт.;
  • Яблуко – 1 шт.;
  • Квашена капуста – 200 г;
  • Оливкова олія.

Процес приготування
Земляну грушу очистіть і натріть на крупній тертці, теж зробіть і з яблуками. З’єднайте все з капустою і заправте маслом.

Оладки з морквою

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 0,5 кг;
  • Морква – 0,5 кг;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Борошно – 2 ст. ложки;
  • Рослинне масло, сіль.

Процес приготування

Овочі натріть на великій тертці, з’єднайте з яйцем, борошном, додайте сіль і ретельно перемішайте. Обсмажуйте оладки на розпеченій сковороді до утворення золотистої скоринки. Загалом, будь-які страви, представлені в цій статті можуть їсти люди з цукровим діабетом.

Як з коренів топінамбура приготувати цукати?

Багато людей люблять солодощі, але хочуть, щоб і вони були корисними. Цукати являють собою зварені в сиропі і підсушені плоди або ягоди. Як не дивно, але і з земляної груші можна приготувати таку смакоту. До речі, такі цукати за смаком чимось схожі на сушений ананас.

Плоди необхідно нарізати дрібними кубиками і відправити в духову шафу на 5 хв., температура повинна бути 55 градусів. Після швидко охолодіть десь до 35 градусів. Протягом доби їх необхідно сушити при температурі вище кімнатної. Цей варіант ідеально підходить для діабетиків.

Солодкі цукати

Інгредієнти:

  • Топінамбур – 200 г;
  • Мед – 150 г;
  • Цукрова пудра – 80 р.

Процес приготування

Плоди необхідно очистити і нарізати тонкими скибочками. Залишити на кілька годин їх у воді з лимоном. Потім розведіть мед з 50 мл води і проваріть в такому сиропі скибочки протягом півгодини.

Залишилося підсушити в духовці при 40 градусах до висихання, але тільки не пересушіть. В кінці обваляйте цукати в цукровій пудрі.

Як з топінамбура приготувати сироп?

Такий сироп стане прекрасним замінником цукру, який можна додавати в чай, десерти різні і т. п. Плоди необхідно гарненько помити, так як готувати будемо зі шкіркою.

За допомогою блендера або м’ясорубки їх необхідно подрібнити. Потім віджати кашку, щоб отримати сік, який важливо процідити.

сироп з топінамбура

Нагрійте до 50 градусів і, не підвищуючи температури, проваріть протягом 7-ми хв. Повторіть процедуру близько 4-х разів, щоб рідина загусла.

Додайте трохи соку лимона і ще раз прогрійте. Зберігати сироп необхідно в холодильнику в щільно закритій пляшці. Витративши трохи часу, ви отримаєте не тільки смачний, а й корисний продукт.

Топінамбур на кожен стіл!

Сподіваємося, ви переконалися, що непривабливі і непопулярні коренеплоди дозволяють створити справжні кулінарні шедеври, які не тільки задовольняють гастрономічні потреби, а й наситять організм корисними речовинами.

До того ж земляна груша є ідеальним продуктом для кулінарних експериментів, а значить, поєднуючи її з іншими інгредієнтами, можна отримати оригінальний смак.