Коли хочеться смачного пирога, але вільного часу не так багато, рецепт шарлотки з яблуками просто порятунок. Простий і дуже смачний пиріг стане відмінним десертом. Завдяки своїм простим інгредієнтам, шарлотка з яблуками відмінна випічка до чаю, яка не тільки принесе задоволення, але і заощадить Ваш час!

Традиційно шарлотка готувалася з білого хліба, яблук та лікеру. В принципі, її можна робити з будь-якими ягодами і фруктами, але, на думку самих кондитерів, сама смачна виходить з цих фруктів кислих сортів.

Щоб приготувати пиріг за класичним рецептом, вам знадобляться такі продукти:

  • 1 ст. цукру;
  • 4 яйця;
  • склянка пшеничного борошна;
  • яблука – 1 кг;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • сіль – щіпка.

Покрокова інструкція:

  • Білки збийте з половиною цукру, жовтки з рештою;
  • З’єднайте білки і жовтки, поступово всипте борошно, збивати не потрібно, акуратно перемішайте ложкою або виделкою;
  • Додайте сіль і соду;
  • Фрукти наріжте часточками або кубиками, висипте їх в тісто;
  • Форму для випічки добре змастіть маслом і посипте манною крупою;
  • Масу вилийте у форму, поставте в духовку, прогріту до 180 градусів, випікайте півгодини.

У господинь користується популярністю ще й такий рецепт шарлотки. Для приготування нам знадобиться:

  • 4 курячих яйця;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 ст. борошна;
  • пів ч. ложки соди;
  • 1-2 зелених яблука.

Приготування:

  1. Збити яйця, додавши цукор і борошно так, щоб утворилася однорідна маса. До вмісту додати соду і все добре перемішати. На цьому етапі важливо, щоб сода була добре перемішана, це забезпечить рівномірність коржа;
  2. Тісто повинно вийти консистенції сметани. В іншому випадку, корж нерівномірно підніметься і поверхня буде не рівною, як би горбками;
  3. Потім помити фрукти, вирізати середину і порізати невеликими скибочками, шкірку можна не знімати. Краще всього використовувати зелені сорти фруктів, вони дадуть пирогу приємний кислуватий смак. Перемішати тісто з фруктами;
  4. Вилити масу в форму і поставити в духовку на 20-30 хвилин при t 150-200 °C, на режим «верхній і нижній жар з конвекцією». Форму для шарлотки необхідно трохи змастити олією, для запобігання пригорання.

Шарлотка з яблуками і корицею

Якщо ви любите випічку з прянощами, вам сподобається шарлотка з корицею. Щоб спекти такий пиріг, підготуйте такі інгредієнти:

  • яблука – 6 шт.;
  • 1 ст. борошна;
  • цукор – один стакан;
  • 3 яйця;
  • сода – щіпка;
  • кориця – столова ложка.

Готуйте пиріг в такій послідовності:

  • Відокремте білки від жовтків. Білки збийте з цукром;
  • В жовтки додайте борошно і соду;
  • Фрукти наріжте тонкими слайсами, викладіть дно ємності для випічки;
  • Посипте корицею, а зверху залийте тістом;
  • Випікайте півгодини в духовці при температурі 220 градусів.

Яблучна шарлотка з вершковим маслом

Щоб приготувати пиріг за цим рецептом, знадобляться наступні продукти:

  • 3 яблука;
  • 200 г борошна;
  • 1/2 ч. л. розпушувача;
  • 4 яйця;
  • 50 г свіжого вершкового масла;
  • 1/2 склянки цукру.

Приготування:

  1. Форму для приготування випічки змастити вершковим маслом. Фрукти помити, очистити від шкірки, нарізати дрібними шматочками, але не натирати;
  2. Викласти ними дно ємності. Зверху на фрукти натерти вершкове масло. Для тіста потрібно збити яйця, додати цукор, знову збивати, поки повністю не розчиниться цукор;
  3. Акуратно всипати борошно, збивати пару хвилин, додати соду і ще збити;
  4. Рідке тісто вилити зверху на фрукти і вершкове масло, дати йому постояти 15 хвилин, помістити в духову шафу, прогріту до 180 градусів, випікати 20 хвилин.

Яблучна шарлотка з корицею і родзинками

Побалуйте своїх рідних смачним пирогом, підготуйте такі продукти:

  • 7 яблук;
  • за 200 г борошна і цукру;
  • три яйця;
  • 0, 5 ч. л. соди;
  • 1 ст. л. оцту;
  • 1 ст. л. кориці;
  • 50 г родзинок;
  • 40 г маргарину;
  • 20 г панірувальних сухарів.

Приготування:

  1.  alt=Яйця з цукром збити до появи піни. Поступово всипати борошно, акуратно перемішуючи ложкою до отримання однорідної консистенції. Внести в масу соду, погашену оцтом. У тісто додати корицю і родзинки;
  2. Фрукти очистити, нарізати невеликими скибочками. Форму для випікання змастити маргарином і засипати її дно панірувальними сухарями;
  3. Викласти яблука, а зверху залити їх тістом. Залишити на 5 хвилин для того, щоб тісто повністю огорнуло всі яблука. Форму з тістом поставити в заздалегідь прогріту духовку, випікати півгодини при 180 градусах;
  4. Всі діти люблять солодощі, але не все можна їм їсти. Для малюків можна приготувати пиріг за таким рецептом:

Знадобляться такі інгредієнти:

  • цукор – 200 г;
  • борошно – 200 г;
  • 3 яйця;
  • 30 г родзинок;
  • одне яблуко;
  • 20 г свіжого вершкового масла;
  • сода на кінчику ножа;
  • 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування:

  1. Білки відокремити від жовтків, додати до них цукор, збивати до одержання густої білої піни;
  2. Додати жовтки, ще збивати, потім тонкою цівкою всипати просіяне борошно. Додати соду, гашену лимонним соком;
  3. Яблуко порізати на маленькі часточки;
  4. Для випікання шарлотки краще використовувати маленькі силіконові форми. Їх змастити розм’якшеним вершковим маслом, заповнити їх тістом;
  5. Якщо дно форм фігурне, спочатку потрібно вилити ложку тіста, щоб його добре заповнити. Викласти родзинки і яблучні дольки;
  6. Тіста не потрібно наливати до верху, бажано форму заповнити на 2/3, так як шарлотка при випіканні підніметься.

Господині діляться своїм секретом: щоб пиріг був пишним і високим, не можна відкривати духовку під час випікання шарлотки. Перевірити готовність її можна по закінченню вказаного часу, проткнувши сірником: якщо він сухий, пиріг готовий!