Шапка Мономаха – це царський головний убір князів і царів. Він належить до найдавніших регалій, який зберігається в Московському Кремлі в Збройовій палаті. Цей золотий головний убір прикрашений перлинами, смарагдами, рубінами, а на верхівці прикріплений хрест.

салат «Шапка Мономаха»3

Шапкою Мономаха було прийнято вінчати нового російського царя, оскільки саме вона була символом влади царів. Спочатку, цей головний убір належав імператору Візантії Костянтина.

Незабаром завдяки князю Володимиру Мономаху вона потрапила в Росію. Князь був настільки великим державним діячем, що про його подвиги знав весь світ. Його вінчали на царство цією шапкою.

Такий знак царської влади удостоєний стояти на самому центрі вашого святкового столу у вигляді салату «Шапка Мономаха». Ця закуска перевершить всі інші своєю величчю і красою. Смак салату м’який, а сам він – поживний і соковитий.

Рецепт царського салату «Шапка Мономаха» складається з таких продуктів:

салат «Шапка Мономаха»6

  • яловичина (свинина) – 300 г;
  • середній картопля – 4 шт.;
  • яйце куряче – 5 шт.;
  • буряк бордова – 1 шт.;
  • морква середня – 2 шт.;
  • твердий сир – 120-160 г;
  • горіхи волоські – 70 г;
  • зелень петрушки;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • майонез;
  • сіль, перець.

Для прикраси потрібно мати:

  • гранат середній;
  • зелений горошок (заморожений або консервований);
  • горіхи волоські;
  • червоний ріпчаста цибуля.

Підготовка продуктів

Так як наш салат великий і багатошаровий, потрібно запастися терпінням і величезним бажанням, щоб його приготувати, вам знадобитися близько години.

Овочі є основним джерелом вітамінів і мінералів. Їх користь настільки велика, що мало хто навіть не замислюється над цим. Вони сприятливо впливають на процеси травлення. Рецепт листкового салату «Шапка Мономаха» містить такі овочі, як морква, картопля, буряк.

салат «Шапка Мономаха»4

Картопля має сильне обволікаючі, проносну дію на організм. Буряк покращує травлення, обмін речовин, є загальнозміцнюючим засобом.

ці овочі потрібно гарненько помити, зварити до готовності, охолодити, почистити і натерти в різний посуд на крупній тертці.

Морква містить вітамін А, який покращує зір. Ми її не будемо варити, тільки помиємо, почистимо, натремо на дрібній тертці.

М’ясо нам потрібно відварити цілком. Для цього наливаємо в каструлю воду, ставимо на вогонь. Коли вода закипіла, кладемо туди сіль, перець, лавровий лист і наше м’ясо. Яловичину або свинину бажано брати нежирну, тому що салат і так досить ситний. Коли м’ясо зварилося, акуратно дістаємо і студим. Після цього нарізаємо соломкою або дрібними кубиками.

Не забуваємо про курячих яйцях. Їх також потрібно зварити круто. Зазвичай яйця готові через 7-8 хвилин після того, як закипіла вода. Потім заливаємо їх холодною водою, даємо охолонути і очищаємо від шкаралупи. Відокремлюємо білки від жовтків. Білки бажано натерти, а жовтки подрібнить виделкою або ножем.

Сир можна купувати будь-який, але твердих сортів. Його натираємо в окреме блюдце на дрібній тертці.

Волоський горіх сприяє розумовій роботі, поповнює організм корисними речовинами при анемії. Розколюємо ядра, виймаємо сам горіх, подрібнюємо блендером, але не в порошок.

Петрушка – це зелень, яка запобігає коліки у немовлят, налагоджує травлення. Її потрібно вимити, просушити на паперовому рушнику, порізати досить дрібно.

Беремо кілька часточок часнику, очищаємо, гострим ножем дрібно ріжемо. Додаємо його до майонезу.

Процес приготування салату «Шапка Мономаха»

Для безпосереднього приготування салату «Шапка Мономаха» у нас підготовлені всі продукти.

Викладати продукти потрібно шарами й гіркою, шари перемазывать майонезом з часником, перцем, сіллю.

Спеціями не захоплюватися, посипати трохи.

Беремо саму велику і красиву тарілку, приступаємо до процесу:

Шар 1. Половину картоплі розміщуємо рівномірно на самий низ.

Шар 2. Верх картоплі посипаємо буряком і додаємо третину волоських горіхів.

Шар 3. Третину сиру накриває попередні два шари.

Шар 4. Половина відвареного м’яса, нарізаного соломкою.

Шар 5. Половина зелену петрушки покриває м’ясо, на неї насипаємо розім’ятим жовток.

Шар 6. Морква рівномірно розподіляємо по шару 5.

Шар 7. Волоські горіхи і друга третина сиру.

Шар 8. М’ясо, яке в нас залишилося, разом із зеленню закриває сир.

Шар 9. Друга половина картоплі з майонезом завершує наш салат.

Прикраса салатику «Шапка Мономаха»

Намочити руки водою, сформувати форму шапки, треба робити все акуратно, не перестаратися. Накрити харчовою плівкою, поставити в холодильник на 3-5 годин.

Перед тим як подати салат на стіл, зверху тонким шаром намазуємо майонез. Білок і решті сир змішуємо з майонезом, обкладаємо по колу низ салату, роблячи галявину, яку посипаємо рештою горіхів.

Верхівку шапки робимо з червоного лука. Потрібно надрізати посередині зигзагом, видалити нутрощі, залишивши два шари. Середину засипаємо гранатовими зернами і ставимо на салат.

Оформлення закінчуємо зеленим горошком і іншими зернами граната. Тут ви можете включити свою фантазію і викласти будь-який візерунок.

Секрети салату «Шапка Мономаха»

салат «Шапка Мономаха»2

Рецепт класичного приготування цього салату ми розглянули. Як і в інших листкових салатах, багато господинь починають змінювати рецептуру. Ви також можете доповнити ваше частування індивідуальними нотками.

Однак для того, щоб він залишався смачним, потрібно знати такі секрети:

  1. Твердий сир можна замінити плавленим. Перед тим як його натерти, потрібно на кілька хвилин покласти сир в морозильну камеру;
  2. Ті, хто не любить сиру моркву, може її відварити;
  3. Якщо замість яловичини або свинини використовуєте куряче м’ясо, то обсмажте на маслі;
  4. Волоські горіхи можна підсушити на розпеченій сковороді;
  5. Оформляти салат шматочками буряків не рекомендую, її сік розпливається, зіпсує весь зовнішній вигляд;
  6. Салат буде ще соковитіше, якщо в нього додати зелене яблуко, яке потрібно очистити від шкірки і натерти на крупну тертку;
  7. Оформити салат можна будь-якими овочами червоного кольору. Наприклад, шматочками червоного солодкого перцю;
  8. Замість консервованого горошку можна застосувати заморожений;
  9. буряк можна додати подрібнений чорнослив;
  10. Якщо у вас немає часу для просочення салату, то перемішайте кожен інгредієнт майонезом заздалегідь, а потім викладайте шари. Якщо час дозволяє, дайте салату настоятися;
  11. Солити і перчити обов’язково!

Царський блюдо заповнить серця кожного гостя вашого святкового столу своїм аристократичним, величавим і шляхетним виглядом. Не бійтеся готувати такий салат.

Незважаючи на витрату часу, таку красу повинен спробувати кожен. Приємного апетиту вам і вашим рідним!