Перші записи про квасолю були зроблені в 2800 році до н. е. У стародавньому Римі і Єгипті її використовували не тільки як продукт харчування, але і в косметології, у вигляді пудри або білила для обличчя.

В Європі вона з’явилася в XVI столітті і вирощувалася як декоративний кущ. Тільки після XVII століття квасолю почали застосовувати як продукт харчування.

Квасоля – скарб в зимові холоди

Салат на зиму з квасолею 7

У наш час є безліч страв з квасолею. З неї готують супчики, її використовують як доповнення до гарнірів, салатів і паштетів, а взимку і навесні широко використовують в консервації.

В цей період організм людини потребує вітамінів і мінеральних речовин, які у великій кількості зберігає консервована квасолька.

Вживання квасолі надає заспокійливу і сприятливу дію на нервову систему. Люди, які часто вживають їжу з квасолею, більш спокійні та врівноважені. Вона також має антибактеріальну, інсуліноподібну дію на людину.

Найголовніше це те, що квасолька нормалізує обмін речовин і знімає запалення в печінці. Всі, хто має проблеми із зайвою вагою, цілком можуть включати її в дієту.

Не зовсім приємна сторона вживання квасолі – це збільшення газів в кишечнику.

Підкажу вам кілька секретів, як цього уникнути:

  1. Готувати бобові бажано на повільному вогні, поки не зваряться. Так наш організм швидше перетравлює;
  2. При замочуванні потрібно часто міняти воду, яка містить цукор, що виходить з квасолі;
  3. Якщо їсте багато фасольки, пийте достатньо води і робіть фізичні вправи.

Секрети приготування квасолі

  • Додавати спеції і овочі при варінні рекомендується тільки тоді, коли квасоля стала м’якою, оскільки вони уповільнюють процес приготування;
  • Квасолю перевіряють на готовність виделкою. Якщо з легкістю розчавилася – значить готова.
  • На зиму квасолю заморожують в спеціальному контейнері або пакеті;
  • Щоб зварити, наприклад, 400 гр квасолі, потрібно в 5 разів більше води. З 400 гр виходить близько 5 склянок звареної квасолі;
  • Консервовану квасолю бажано промивати, щоб уникнути зайвої солі в страві, яку ви готуєте.

Приготування зимового салатику з фасольки

На зиму дуже часто господині закривають салати з квасолі, так як в цей період року нашому організму не вистачає корисних речовин. Салат з квасолею на зиму допоможе урізноманітнити щоденний раціон вашої сім’ї.

Також такий салат може бути прекрасним доповненням до будь-якого святкового столу. Ваш гарнір з консервованою квасолею виявиться найкращою закускою і в будні, і в святкові дні. Також в такому салаті можна експериментувати, тобто додавати й інші овочі (баклажани, кабачки).

Для приготування салату «Квасолька на зиму» потрібні такі інгредієнти:

салат на зиму-з-фасолью11

  • 2,5 кг свіжих помідорів;
  • 1 кг квасолі;
  • 1 кг солодкої моркви;
  • 1 кг солодкого червоного або жовтого перцю;
  • 0,5 кг цибулі білої;
  • 1 склянка цукру;
  • 3 ст. л. солі;
  • 0,5 л рослинної олії;
  • 2 ч. л. чорного перцю;
  • 1 ч. л. оцту.

Перед тим як приступити до приготування зимового салату з квасолею, нам потрібно її замочити. Це робимо або в холодній воді на ніч, або залишаємо її в окропі на 2 години. Гарненько промиваємо кілька разів під проточною водою. Очищаємо овочі: моркву від шкірки, перець від насіння, цибулю від лушпиння, а помідори від корінців.

Один секрет: буде смачніше, якщо для нашого квасоляного салату на зиму цибулю порізати півкільцями і трохи обсмажити на олії до золотистого кольору. Іноді також замість того, щоб різати помідори, їх перекручують на м’ясорубці – це вже за вашим бажанням.

салат на зиму з фасолью8

Моркву натираємо на тертці, червоний солодкий перець і помідори ріжемо соломкою. Додаємо спеції: цукор, сіль, оцет, масло і перець.

Всі інгредієнти кладемо у велику каструлю. Варити, помішуючи, на повільному вогні близько 2 годин на разсікачі. Робимо це для того, щоб наш салат тушкувався, а не смажився.

За цей час готуємо баночки. Краще всього використовувати півлітрівки або літрові – їх зручно відкрити відразу використовувати. Гарненько миємо і стерилізуємо в духовій шафі при температурі 1000С. Виймаємо за допомогою рушника, залишаємо охолонути. Обдаємо окропом кришки.

Коли вже все готово, розливаємо салат в банки, закатуємо кришками. Перевертаємо вниз шийкою, перевіряємо на герметичність. Ставимо, знакриваємо в рушником, даємо охолонути. Потім переносимо в холодне місце, де буде зберігатися наша квасолька до зими.

Це дійсно чудовий, ароматний, зимовий салат з смачною фасолькою. Всі секрети його ми вам надали вище. Готуйте з любов’ю! Смачного!