Перші записи про квасолю були зроблені в 2800 році до н. е. У стародавньому Римі і Єгипті її використовували не тільки як продукт харчування, але і в косметології, у вигляді пудри або білила для обличчя.
В Європі вона з’явилася в XVI столітті і вирощувалася як декоративний кущ. Тільки після XVII століття квасолю почали застосовувати як продукт харчування.
У наш час є безліч страв з квасолею. З неї готують супчики, її використовують як доповнення до гарнірів, салатів і паштетів, а взимку і навесні широко використовують в консервації.
В цей період організм людини потребує вітамінів і мінеральних речовин, які у великій кількості зберігає консервована квасолька.
Вживання квасолі надає заспокійливу і сприятливу дію на нервову систему. Люди, які часто вживають їжу з квасолею, більш спокійні та врівноважені. Вона також має антибактеріальну, інсуліноподібну дію на людину.
Найголовніше це те, що квасолька нормалізує обмін речовин і знімає запалення в печінці. Всі, хто має проблеми із зайвою вагою, цілком можуть включати її в дієту.
Не зовсім приємна сторона вживання квасолі – це збільшення газів в кишечнику.
Підкажу вам кілька секретів, як цього уникнути:
На зиму дуже часто господині закривають салати з квасолі, так як в цей період року нашому організму не вистачає корисних речовин. Салат з квасолею на зиму допоможе урізноманітнити щоденний раціон вашої сім’ї.
Також такий салат може бути прекрасним доповненням до будь-якого святкового столу. Ваш гарнір з консервованою квасолею виявиться найкращою закускою і в будні, і в святкові дні. Також в такому салаті можна експериментувати, тобто додавати й інші овочі (баклажани, кабачки).
Для приготування салату «Квасолька на зиму» потрібні такі інгредієнти:
Перед тим як приступити до приготування зимового салату з квасолею, нам потрібно її замочити. Це робимо або в холодній воді на ніч, або залишаємо її в окропі на 2 години. Гарненько промиваємо кілька разів під проточною водою. Очищаємо овочі: моркву від шкірки, перець від насіння, цибулю від лушпиння, а помідори від корінців.
Один секрет: буде смачніше, якщо для нашого квасоляного салату на зиму цибулю порізати півкільцями і трохи обсмажити на олії до золотистого кольору. Іноді також замість того, щоб різати помідори, їх перекручують на м’ясорубці – це вже за вашим бажанням.
Моркву натираємо на тертці, червоний солодкий перець і помідори ріжемо соломкою. Додаємо спеції: цукор, сіль, оцет, масло і перець.
Всі інгредієнти кладемо у велику каструлю. Варити, помішуючи, на повільному вогні близько 2 годин на разсікачі. Робимо це для того, щоб наш салат тушкувався, а не смажився.
За цей час готуємо баночки. Краще всього використовувати півлітрівки або літрові – їх зручно відкрити відразу використовувати. Гарненько миємо і стерилізуємо в духовій шафі при температурі 1000С. Виймаємо за допомогою рушника, залишаємо охолонути. Обдаємо окропом кришки.
Коли вже все готово, розливаємо салат в банки, закатуємо кришками. Перевертаємо вниз шийкою, перевіряємо на герметичність. Ставимо, знакриваємо в рушником, даємо охолонути. Потім переносимо в холодне місце, де буде зберігатися наша квасолька до зими.
Це дійсно чудовий, ароматний, зимовий салат з смачною фасолькою. Всі секрети його ми вам надали вище. Готуйте з любов’ю! Смачного!