Сьогодні ми з вами поговоримо про випічку. А точніше, для чого потрібен розпушувач. Для того, щоб випічка вийшла повітряною і танула в роті, в більшості рецептів рекомендується використовувати спеціальний розпушувач тіста.

Розкриваємо секрети розпушувачаТі, хто тільки вчиться випікати різну смакоту, відразу ж впадають у розпач, раптом без цього чудодійного складника випічка не вийде. Але поспішаю вас втішити: зробити цей чудовий засіб, який змусить ваш пиріг бути пишним, можна і вдома. І часто буває так, що юна господиня навіть не знає про присутність у неї на поличці в шафі всіх необхідних для цього інгредієнтів.

Розкриваємо секрети розпушувача

Отже, для того щоб перетворити неапетитний шматок тіста на приголомшливий торт, вам потрібно використовувати або дріжджі, або соду. Можна також придбати в магазині спеціальну суміш, яка називається «порошок для випічки».

До речі, у такі порошки входить та ж сода. Але крім неї зазвичай додають ще і лимонну кислоту, борошно або крохмаль. Загалом, у класичному вигляді розпушувачі тіста – це виключно натуральні продукти. Але, на жаль, при масовому виробництві до складу цього порошку не завжди входять саме такі інгредієнти, частіше їх можуть замінити якоюсь хімією.

Але навіть якщо ваш продукт виключно натуральний, все одно не варто занадто ним зловживати. По-перше, якщо ви додасте в тісто більше порошку, ніж зазначено в рецепті, то випічка не стане більш пишною.

А по-друге, може зіпсуватися і смак, оскільки надлишок соди і лимонної кислоти може злегка гірчити. Ну і варто сказати, що надмірне вживання подібних добавок може завдати істотної шкоди здоров’ю.

Наслідками можуть бути:

  • Занадто ламкі кістки, адже подібна суміш сприяє вимиванню кальцію з організму;
  • Обвисла і постаріла шкіра. Причиною таких змін стає здатність розпушувача розщеплювати колаген. В результаті старіти ви будете швидше, шкіра обличчя вкриється зморшками або пігментними плямами. Будете виглядати набагато старше свого біологічного віку;
  • Порушення обмінних процесів в організмі. Спостерігається також зниження імунітету. Тож якщо ви не хочете хворіти різними вірусними захворюваннями, купувати розпушувач тіста в магазині не варто;
  • Погіршення загального стану, постійне відчуття слабкості;
  • Погіршення роботи шлунково-кишкового тракту. Через постійне вживання продуктів, до складу яких входить розпушувач, шлунок починає виходити з ладу і такі проблеми як запор або діарея – ще не найгірші.

Крім усього іншого, у деяких людей може зустрічатися індивідуальна непереносимість цього продукту, і наслідки можуть бути найрізноманітнішими – від звичайної висипки, до більш серйозних проявів алергії. Тож перш ніж додавати в тісто необмежену кількість розпушувача подумайте, може варто все-таки точно дотримуватися рецептів, а не займатися самодіяльністю.

Чим можна замінити розпушувач для тіста

Чим можна замінити розпушувач для тістаДуже часто буває, що хочеться приготувати щось незвичне. Але враховуючи, що подібні бажання наздоганяють нас досить несподівано, то і розпушувача може не виявитися під рукою. Що ж робити в цьому випадку? Нічого не пекти сьогодні, а почекати до завтра? Наступного дня настрій вже може змінитися. Але вихід є, можна зробити необхідний інгредієнт для пишного тіста своїми руками.

Як зробити розпушувач для тіста? Та дуже просто! Для цього вам знадобиться харчова сода, трохи лимонної кислоти і борошно. Ну і, звичайно ж, варто заздалегідь подбати про те, де ви будете зберігати свій домашній розпушувач. Тому обов’язково запасіться маленькою скляною банкою, щоб зберігати отриману суміш.

Отже, для того щоб приготувати розпушувач вам потрібно змішати шість чайних ложок звичайного пшеничного борошна, дві чайні ложки харчової соди і одну чайну ложку лимонної кислоти. Все це ретельно перемішайте і пересипте в приготовлену заздалегідь баночку. Обов’язково закрийте баночку щільною кришкою і ще кілька хвилин струшуйте її вміст.

Так усі інгредієнти краще перемішаються. Зберігати отриману суміш можна від кількох місяців до півроку в темному і сухому місці.

Тепер що стосується варіацій складу розпушувача тіста при самостійному виготовленні цієї добавки в випічку ви можете сміливо замінювати борошно на цукрову пудру. Підійде також і звичайний картопляний крохмаль.

Та навіть при заміні пропорції потрібно зберігати в точності до грама, оскільки в іншому випадку необхідної хімічної реакції може не відбутися, а отже, вуглекислий газ не виділиться. А якщо немає вуглекислого газу, то немає і пишних булочок.

Варто зауважити також, що всі складники домашньої добавки для пухнастого тесту повинні бути сухими, бо якщо у суміш потрапить хоча б одна крапля рідини, то розпушувач можна буде викидати, оскільки всі реакції виділення вуглекислого газу відбудуться задовго до того, як суміш потрапить у тісто. А значить, ніякого ефекту не буде!

Якщо ви хочете додати соду, то в тісті обов’язково повинні бути такі продукти:

  • Мед;Як зробити розпушувач для тіста
  • Молочні продукти;
  • Шоколад;
  • Лимонна кислота;
  • Фруктове пюре або сік.

Адже тільки в кислому середовищі з соди виділяється вуглекислий газ, настільки необхідний для пухнастого тіста. Як бачимо, цілком можливо зробити своїми руками розпушувач для тіста, головне, робити все послідовно.

Тепер що стосується застосування соди. Чомусь багато господинь вважають, що в тісто потрібно додавати вже гашену соду. Але насправді все слід робити трохи інакше. Якщо ви додасте соду вже змішану з оцтом, то в тісті не буде ніякого вуглекислого газу, оскільки він вже виділиться в повітря в момент змішування.

Правильніше буде додати соду в сухому вигляді в тісто. І безпосередньо перед тим як викладати його у форму додайте трохи оцту.

Отже, ми з вами розібралися, для чого ж потрібен розпушувач. Виявляється, це дуже корисна річ. Але в процесі використання не варто забувати і про його потенційну шкоду. Тож не зловживаймо цим диво-засобом для пухкої випічки! Смачних вам пирогів!