Салат з вареної скумбрії – відмінний варіант для дієтичного харчування. Варена риба, як і м’ясо, насичена білками, але легше переробляється організмом. Салат є одним з безлічі способів приготувати смачну страву зі скумбрією. Тут ви знайдете кілька рецептів салату з вареною скумбрією.

Користь скумбрії

Скумбрія – неймовірно корисна риба, містить в собі багато мікроелементів, вітамінів А, С, Е, групи В, Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти.

Цю рибу бажано включати в раціон хоча б 1 раз в тиждень, адже крім здатності насичувати організм, вона ще й нормалізує здоров’я.

У тих, хто регулярно харчується скумбрією, відмінно розвинена пам’ять, високий імунітет, нормальний тиск і рівень гормонів, хороший метаболізм, знижений ризик захворіти на інфаркт міокарда або інсультом. Але це стосується лише тих, хто вживає варену рибу, а не копчену або солону.

Готуємо рибу для салату

Незалежно від того, який рецепт приготування салату, спочатку тушку необхідно обробити: відрубати їй голову, хвостову частину і плавники, видалити нутрощі. Намагайтеся не зачепити ножем жовчний міхур, інакше риба у страві буде гірчити. Тушку звільнити від луски, потім гарненько промити під проточною водою.

Наступний етап – варіння. Потрібно помістити оброблену скумбрію в каструлю, залити водою і закип’ятити. Після закипання слід прибрати утворену піну, посолити, варити при слабкому вогні 20 хвилин.

Очистіть варену рибку від кісточок та шкіри, розберіть на маленькі шматочки або так, як цього вимагає рецепт.

Рецепти святкових салатів

Більшість людей звикли готувати на святковий стіл м’ясні салати, а скумбрію зазвичай солять або запікають у духовці. А хто-небудь пробував варити її? У поєднанні з іншими продуктами в салаті ця риба не поступається м’ясу. Реалізуйте хоча б один рецепт з представлених нижче, і ви захочете спробувати інші.

Смачний салат-торт

Інгредієнти:

  • скумбрія свіжоморожена – 0,5 кг;
  • 2 картоплини;
  • цибуля – 1 звичайна ріпчаста, 1 червона;
  • морква – 2 шт.;
  • майонез – приблизно 250 г;
  • олія соняшникова – 2 ст. л.;
  • бутончик гвоздики, лавровий лист – 2 шт.;
  • перець чорний горошком, запашний – по 2 шт.;
  • сіль;
  • для прикраси знадобляться листя салату.

Приготування:

Рибу розморозити, підготувати до вживання (як це зробити, написано вище). При варінні у воду можна додати лавровий лист, гвоздику, запашний перець горошком і, цілу ріпчасту цибулину. Такий спосіб варіння додасть салату з вареною скумбрією більш насичений смак і аромат.

Відварити картоплю з морквою до готовності, після чого очистити їх від шкірки і дрібно нарізати у формі кубиків.

Порізати червону цибулину дрібно і обсмажити її в олії до золотистого кольору. Дати охолонути.

Вибрати неглибоку каструльку з бортиками, добре змастити її олією і викласти салат шарами: рибка, морква, смажена цибуля, картопля. Кожен з цих шарів, крім цибулі (він і так в олії), змастити тонким шаром майонезу. Шар скумбрії і картоплі перед змазуванням злегка посипати меленим чорним перцем.

Салат поставити в холодильник на 2-3 години, щоб він просочився.

Перед тим як подавати страву, взяти гарну велику плоску тарілку, перевернути на неї салат з каструлі. Прикрасити зверху салатними листям, морквою або чим-небудь ще, все залежить від фантазії господині.

Салат рибний з йогуртовою заправкою

Цей рецепт розкриває прекрасне поєднання картоплі, скумбрії і солоного огірка.

Інгредієнти:

  • скумбрія – 1 тушка;
  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста 1, 1 червона;
  • невелика морква – 4 шт.;
  • солоні огірочки – 3-4 шт. в залежності від розміру;
  • курячі яйця – 4 шт.;
  • перчик запашний – 5 шт.;
  • приправа для риби, сіль;
  • насіння кропу – 40 г

Для соусу:

  • натуральний йогурт, сметана або майонез – 200 г;
  • майонез – 80 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • зелена цибуля – 4 пера;
  • перець мелений чорний, сіль.

Приготування:

Рибку зварити в розсолі, у який входить 1 літр води, сіль, запашний перець, приправи для риби, насіння кропу, 1 цибуля ріпчаста. Дати поваритися скумбрії 20 хвилин, остудити, розділити на шматочки.

Картоплю з морквою відварити в шкірці, потім почистити і нарізати кубиками. Яйця відварюємо окремо, чистимо, ріжемо або натираємо на терці. Червону цибулину і огірочки нарізати дрібними кубиками.

Перемішати всі інгредієнти салату. Заправити салат соусом.

Рецепт соусу: дрібно нашаткувати зелену цибулю, часник пропустити через прес, додати майонез і йогурт, посипати перцем і сіллю, ретельно перемішати.

Легкі закуски

У ці салатики включено більше свіжих овочів і відсутня картопля.

Салат з селерою і огірком

Інгредієнти:

  • 1 варена скумбрія;
  • яблуко – 1 шт.;
  • стебло селери – 2 шт.;
  • 2 звичайних або 1 довгий огірок;
  • свіжі салатні листя;
  • нежирна сметана, зелень за смаком.

Приготування:

Нарізати невеликими скибочками стебла селери. Яблуко звільнити від насіння, нарізати соломкою, огірок порізати так само. Листя салату подрібнити з допомогою рук.

Змішати інгредієнти з готовою скумбрією і заправити сметаною. Любителі авокадо іноді замінюють цим екзотичним фруктом огірок.

Салат з редискою, огірком і селерою

Інгредієнти:

  • 0,5 кг скумбрії;
  • свіжий огірок – 2 шт.;
  • редис – 200 г;
  • невеликі яблука – 2 шт. (або одне велике);
  • корінь селери – 100 г;
  • майонез – 250 г;
  • листя салату – 50 г;
  • оцет яблучний 3% – 50 мл;
  • сіль, зелень свіжа.

Приготування:

Відварити рибку, порізати на шматочки і залишити в оцтовому розчині (100 мл оцту+100 мл води) на півтори години. Це додасть скумбрії яскравий незабутній смак.

Корінь селери відварити, нарізати дрібно кубиками. Огірочки і редиску порізати кружальцями, яблука – соломкою. З’єднати всі інгредієнти, крім риби, приправити майонезом, посипати сіллю, якщо потрібно, розмішати.

Зверху викласти листя салату, на них – шматочки риби, полити невеликою кількістю майонезу, додати зелень для прикраси.

«Швидкий» салатик з зеленим горошком

Цей рецепт використовують, коли потрібно зробити швидку і смачну закуску, а шматочки відвареної заздалегідь рибки лежать в холодильнику.

Інгредієнти:

  • 1 тушка вареної скумбрії;
  • половина великого болгарського перцю;
  • маленька ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • півбанки консервованого горошку;
  • майонез.

Приготування:

Нарізати цибулю півкільцями, перець соломкою. Змішати їх з горошком і скумбрією, заправити майонезом. Для тих, хто сидить на дієті, майонез замінити лимонним соком в поєднанні з оливковою олією. Салат в будь-якому випадку збереже свій смак.

Скільки б салатів з вареною скумбрією не готувала господиня, ці смаколики ніколи не набриднуть їй, адже їх існує не один рецепт, і всі вони різні.