Скороварка – це такий предмет, який необхідний, якщо потрібно приготувати їжу дуже швидко. У ній можна оперативно і без особливих зусиль зробити безліч простих страв: стушкувати овочі або м’ясо, зварити бульйон, зробити випічку і так далі. У даній статті ви знайдете варіанти приготування курки в скороварці, рецепти легкі, з якими впорається навіть самий недосвідчений кулінар. Тим більше що страва обійдеться недорого, адже курятина на сьогоднішній день є самим дешевим м’ясом.

Готуємо курячі гомілки

Рецепт курки в скороварціКурка хороша тим, що страви можна приготувати як з цілої тушки, так і з її частин. Варіантів існує безліч.

Ось один з них, для якого знадобляться наступні інгредієнти:

  • гомілки або стегенця – 6 шт;
  • сметана – 250 грам;
  • приправа для курки;
  • сіль і перець;
  • зубчик часнику;
  • вода – 100 мл;
  • свіжа зелень.

Дно скороварки змащуємо маслом і опускаємо туди підготовлене м’ясо. Зверху посипаємо перцем і сіллю, туди ж кладемо дрібно нашатковану зелень і пропущений через прес часник. Самими останніми в каструлю відправляються сметана і вода.

Скороварку закриваємо кришкою і ставимо на плиту. Коли звідти почнуть лунати характерні свистячі звуки, вогонь потрібно зменшити і готувати страву ще 15 хвилин. У той час, коли тушкована курка в скороварці ще готується, в окремому посуді можна відварити картоплю або макарони в якості гарніру до неї.

Вогонь під скороваркою вимикають, але тримають під кришкою ще кілька хвилин. Ароматне м’ясо в вершково-часниковому соусі з будь-яким гарніром подають на стіл, і прикрашають зеленню. Блюдо виходить ніжним і смачним. Зараз з’явилася така нова техніка, як мультиварка-скороварка, курячі гомілки в ній готується за таким же рецептом.

Перше блюдо в скороварці мультиварці – чому б і ні?

Зварити курячий бульйон в скороварці – немає нічого простіше! Він виходить не тільки смачним, але і такий варіант значно заощадить ваш час. Правила варіння бульйону в скороварці мало чим відрізняються від приготування на плиті.

В тому й іншому випадку краще брати цілу курку, але тоді кількість бульйону буде занадто великою, тому доцільно купити набір курячий – спинки. Якщо потрібно приготувати рідке блюдо для хворого, то доцільно взяти грудку – тоді бульйон вийде рідким.

Будь-які рецепти курячого бульйону передбачають додавання пряних трав, приправ та овочів. Це можуть бути лавровий лист, чорний перець горошком, кріп, морква, стебла селери, цибуля, гриби. Особливо слід зупинитися на тому, коли краще додавати в бульйон сіль. Смачно виходить, якщо це зробити спочатку або відразу після закипання. Тепер, коли ми маємо уявлення про приготування цього простого блюда, можна починати процес.

Моркву потрібно нарізати товстими кільцями, а цибулю – півкільцями. Ці овочі обсмажуємо в мультиварці до золотистої скоринки. Потім сюди ж, у чашу, закладаємо курячі спинки, перець горошком, лавровий лист, заливаємо воду і відразу солимо. Щільно закриваємо кришку приладу, включаємо режим «Суп/Варіння». Клапан встановлюємо на «Закритий».

Для готовності бульйону досить десяти хвилин. Бульйон подають із сухарями, половинкою яйця, дрібно порізаною зеленню і галушками.

Низькокалорійне харчування

куряча печінка в скороварціВимоги до харчування зараз пред’являються досить високі, їжа повинна бути смачною і ситною, але швидкою і простою у приготуванні. Саме до таких можна сміливо віднести приготовану в скороварці курячу печінку.

За рахунок додавання різних прянощів і спецій, такій страві легко поміняти смак, тому догодити можна навіть вельми вередливому їдцю. Також добрі для дієтичного харчування і курячі сердечка.

Так як печінка не дуже дорога, то використовувати її для приготування їжі можна часто і набриднути вона не може. Цей чудовий продукт володіє безліччю чудових властивостей. В ній знаходиться йод і селен, які сприяють нормальній роботі щитовидної залози.

Значна кількість вітаміну В2 допомагає виробленню гемоглобіну і засвоєнню заліза, а вітаміни С, А, цинк, калій, натрій і натуральні кислоти забезпечують організм людини полівітамінами. Страви з печінки показано і дітям, і літнім людям, і прихильникам низькокалорійного харчування.

Печінка, тушкована в мультиварці, виходить надзвичайно ніжною і смачною. Нам знадобиться:

  • 500 г печінки;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • сіль і чорний перець;
  • 3 ст. л. рослинного масла;
  • спеції;
  • зелень;
  • склянка води.

Курячу печінку промивають і ріжуть на невеликі шматочки. У чашу мультиварки наливають олію і обсмажують нарізану тонкими півкільцями цибулю в режимі «Смаження/Фритюр». Кришку не закривають, весь час помішують. Коли цибуля підрум’яниться, до неї кладуть печінку, додають спеції і сіль, і обсмажують в тому ж режимі п’ять хвилин.

курячі сердечка в мультиварці скороварціПотім додають воду, закривають кришку мультиварки, клапан ставлять на «Закритий», встановлюють режим «Тушкування/Плов». Блюдо буде готове через 10 хвилин, але якщо ви готуєте в скороварці мультиварці, то досить і п’яти.

Слід зазначити, що у такий самий спосіб можна приготувати в мультиварці скороварці курячі сердечка. Вони теж виходять дуже смачними.

Кілька порад

Щоб в скороварці куряче м’ясо вийшло рум’яним і красивим, його краще спочатку обсмажити на сильному вогні до золотистої скоринки, а вже потім опускати для повного приготування в каструлю. Але такий варіант не підійде для дієтичного і низькокалорійного харчування.

Якщо ви хочете доповнити блюдо ароматними травами, то в скороварку їх слід класти тільки перед самою готовністю страви. За 5 хвилин під щільно закритою кришкою трави встигнуть віддати м’ясу свій аромат. Приємного вам апетиту і смачної курочки!