Якщо раніше наші мами і бабусі робили велику кількість заготовок на зиму, то в даний час мало хто з жінок займається засолкою. Можливо, та кількість припасів, яка робилася раніше, зараз і не потрібна, але все-таки є деякі рецепти, які варто перейняти у старшого покоління. Наприклад, приготування домашньої тушонки.

домашня тушонкаГотувати цей продукт зі свинини або яловичини досить довго і витратно, а от з курячого м’яса – можна спробувати.

Тому давайте обговоримо, як приготувати курячу тушонку з домашньої або покупної курки. Способи створення цієї страви будуть сучасні, боятися не варто.

Рецепт приготування цієї страви дуже простий і може служити для вас першим досвідом, а вже якщо «втягнитесь», то переходьте на більш складні варіанти страви.

Готуємо в духовці домашню тушонку з курки

Щоб приготувати тушковане м’ясо з курки в домашніх умовах в духовці вам знадобиться:

  • М’ясо куряче – 2 кг (рекомендується брати філе);
  • Сіль – 1 ст. л. (повна, але без гірки);
  • Лаврушка і чорний перець горошком.

З перерахованих вище інгредієнтів у вас вийде 3 баночки об’ємом 1,5 літра.

Етапи приготування будуть такими:

  • тушонка з курки в домашніх умовах в духовціКурятину ретельно промийте, обсушіть за допомогою паперового рушника і наріжте довільними шматочками, але не дуже дрібно;
  • Шматочки м’яса покладіть в глибоку миску, додайте туди сіль, перець і улюблені приправи. Ретельно перемішайте вміст посуду руками, щоб вся курка покрилася спеціями. Після чого накрийте миску кришкою і відправте в холодильник мінімум на 30 хвилин;
  • Поки курка маринується, потрібно підготувати тару під майбутню тушонку. Для цього банки стерилізуйте будь-яким доступним способом, на дно кожної, при бажанні, покладіть кілька горошин чорного перцю і пару листочків лаврушки. Це додасть страві особливого аромату;
  • Тепер наповніть баночки підготовленим м’ясом. Ретельно примніть курятину, чим менше залишиться в тарі вільного простору, тим краще;
  • В холодну духовку поставте банки набиті курочкою. Дуже важливо ставити тару саме в холодну, інакше скло лопне, а замість смачної страви ви отримаєте головний біль. Отже, банки поставлені в духовку, включайте газ і виставляйте температуру 180 градусів. Час приготування тушкованого м’яса з курки в домашніх умовах – 4 години;
  • Після закінчення часу закрийте банки залізними кришками, попередньо ошпареними в окропі;
  • Вже закриті банки переверніть догори дном і укутайте в щось тепле до повного охолодження.

Після того як банки охолонуть, домашня тушонка з курки може зберігатися у вас досить довгий час. Бажано тримати банки в сухому прохолодному місці.

Готуємо в мультиварці домашню тушонку з курки

Багато-які сучасні господині готують все в мультиварці, тому не будемо позбавляти таких жінок смачної тушонки в домашніх умовах і поговоримо про те, як її зробити в цьому агрегаті.

Щоб приготувати страву вам знадобиться:

  • Курка – 2 шт. (приблизний вага 2,5–3 кг);
  • Лаврушка – 5 листочків;
  • Чорний перчик – 10 горошин;
  • Головка цибулі;
  • Сіль і спеції на ваш смак.

Послідовність створення страви буде наступною:

  • тушонка з курки в мультиварціТушку курятини ретельно вимийте, вийміть кістки, а м’ясо наріжте великими шматками;
  • В мультиварочну чашу викладіть підготовлені шматки м’яса, закрийте кришку агрегату і встановіть режим «Тушкування». Варити тушонку потрібно близько 4 годин;
  • Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте товстими кільцями. Через 2 години після того, як мультиварка почала працювати, відкрийте її кришку. Покладіть в чашу до курятини подрібнений овоч, лаврушку, сіль, горошок, улюблені спеції. Після чого кришку треба закрити;
  • Ще через 2 години мультиварка сповістить про те, що страва готова, але не поспішайте відкривати кришку. Потрібно потомити тушонку в агрегаті не менше 4 годин;
  • Коли зазначений час пройде, відкрийте кришку мультиварки, вийміть з страви цибулю, а курятину зі спеціями расфасуйте по банках. Якщо плануєте швидко з’їсти тушонку, то тару можна просто закрити кришками. Якщо ж буде тривале зберігання, то необхідно розкладати все в стерилізовані банки і закупорювати залізними кришками.

Готуємо в автоклаві домашню тушонку з курки

Звичайно, в автоклаві останнім часом мало хто готує, але раптом у вас вдома є такий апарат. Цілком можете пристосувати його для виготовлення домашньої тушеночки, а рецепт буде наведено нижче.

Отже, для приготування потрібно:

  • Ціла курка – 1 шт.;
  • М’ясний бульйон – 250 мл;
  • Пара листочків лаврушки;
  • Чорний перець – 5 горошин;
  • Спеції і сіль за смаком.

Приступаємо до приготування:

  • домашня тушонка з курки в автоклаві Курку промийте, видаліть з неї шкуру, вийміть кісточки і наріжте на шматки;
  • Підготовлене м’ясо посоліть за смаком і здобріть улюбленими спеціями;
  • В чисті сухі банки, об’ємом 1 літр, покладіть горошини перцю і лаврушку;
  • Утрамбуйте в тару курятину приблизно на 2/3 об’єму, влийте по вінця бульйон і закатайте банку жерстяною кришкою;
  • Відправте свої заготовки в автоклав. Не забудьте налаштувати агрегат: накачати тиск приблизно 1,5 атмосфери і потім поставте на газ. Температура в агрегаті почне підвищуватися, буде збільшуватися і тиск. Після того, як температура доросте до 125 градусів, вимкніть автоклав. Коли агрегат охолоне, страва буде готове.

Ось такі схожі і водночас різні рецепти тушонки з курки в домашніх умовах. Як бачите, зробити смачну страву можна з залученням різних «помічників»: духовки, мультиварки і навіть з використанням автоклава.

Готуйте, експериментуйте, дивуйте рідних. Приємного апетиту!