Новий рік для нас це сімейне свято, яке незважаючи на те що проводиться взимку, несе тепло та затишок у кожен дім. А ще це запах хвої і апельсинів, а також щедро накритий стіл, з великою кількістю різних страв. Ну і звичайно, куди ж без традиційних новорічних салатів. Наприклад, оселедця під шубою – класики жанру.

класичний рецепт оселедця під шубоюЦей салат їдять не тільки в країнах колишнього СРСР. На ходу він і у жителів Північної Європи. Там страва називається «Зимовий салат» і на відміну від вітчизняного класичного варіанту, рецепт західного оселедця під шубою включає в себе яблука і квашені огірки, а буряк подається замаринованим.

Оселедець під шубою: класичний рецепт

Здавалося б – це дуже проста страва, з відомими кожній господині інгредієнтами. Для того щоб приготувати за класичним рецептом оселедця під шубою беруть рибне філе, цибулю і варені овочі: буряк, моркву, картоплю.

Але ні, наші любителі готувати, до звичних традиційних інгредієнтів так і норовлять щось додати або замінити, і зараз «шубу» роблять з яблуками, сиром, бринзою, вареними яйцями, свіжою зеленню.

Сперечаються і через послідовність викладання шарів. В класиці, риба кладеться на саме дно. Ну а наші господині вирішили, що смачніше буде, якщо спочатку покласти картоплю, а вже після рибне філе, щоб воно просочило овочі своїм соком.

Також не завжди в салат купувався саме оселедець. Багато-які господині робили «шубу» з іншим сортом риби, під назвою івасі. Зараз івасі з якоїсь причини зникли з прилавків рибних магазинів, тому в нашому рецепті нехай буде оселедець.

Для того щоб приготувати класичний рецепт візьмемо такі інгредієнти:

  • оселедець середніх або великих розмірів – дві штуки;
  • варена картопля – чотири штуки;
  • два варених буряки середніх розмірів;
  • варена морква – дві;
  • цибуля салатна або ріпчаста – одна;
  • майонез «Провансаль».

оселедець під шубою у формы рулетаОвочі у нас вже все варені, хто не знає, варяться вони цілком у шкірці, яку попередньо потрібно вимити. Потім овочі охолоджуються, шкірка акуратно знімається.

Приготуємо рибу. Відріжемо голову, випатраємо, видалимо шкірку, вичистимо всі кісточки і дрібно поріжемо.

Змочуемо дно посуду холодною водою і викладемо на нього перший шар рибного філе. Поверх кладемо дрібно порізану і ошпарену окропом цибулю. Покриваємо два шари майонезом.

Наступним шаром у нас піде порізана кубиками варена картопелька. Поверх якої пускаємо тонку майонезну сіточку.

Потім кладемо натерту на крупній тертці моркву, після неї буряк та багато-багато майонезу.

Прикраса салату за бажанням. Багато хто залишає все як є, і відправляють салат в холодильник для просочення, мінімум на дві години, і подають до столу.

Якщо ж ви вирішили страву прикрасити, то використовуйте покришені яєчні жовтки, виріжте трояндочки з моркви і буряка, красиво розташуйте гілочки з зеленню або придумайте свою креативну прикрасу.

Останнім часом, намагаючись урізноманітнити звичний салат, багато хто придумуює оригінальну подачу, подають порційно або роблять оселедець під шубою рулетом. У цьому випадку шари салату оселедця під шубою викладаються на харчову плівку.

Причому наступні шари викладаються менше по периметру, але товщі попередніх та викладка йде в зворотній послідовності, починається з буряка, потім йде морква, картопля, останніми – лук і риба.

По закінченні викладення, краї плівки акуратно змикаються і фіксуються, і рулет відправляється в холодильник на кілька годин або ніч. Перед тим як подати страву до столу, плівку з рулету знімають, і за бажанням також прикрашають.

Вибираємо оселедець для салату

З-за свого запаху і гіркуватого присмаку в Середні століття оселедець вважався рибою челяді чи жебраків. Його не подавали до столів знаті і в заможних будинках, тому що зазвичай він протухав раніше, ніж його довозили до покупця.

Реабілітував цю рибу Якоб Бейкельс, який придумав видаляти оселедцю зябра і присипати сіллю прямо після лову, ще перебуваючи в морі. Після чого оселедець розсмакували спочатку голландці, а потім і вся Європа потягнулася їсти цю калорійну і смачну рибку.

В «шубі» оселедець, можна сказати без перебільшення, головний продукт. І саме від нього залежить, чи буде страва смачною і корисною, і саме головне – безпечною. Тому вирушаючи на ринок або в магазин, запам’ятайте декілька хитрощів щодо вибору якісної та свіжої риби.

Насамперед дивимося зябра. Вони повинні бути пружні, темно-червоного кольору, коричневі зябра свідчать про те, що рибка протухла. Також не беріть ту, у якої зябра пахнуть гнилизною або гіркотою.

Про ступінь солоності підкажуть очі. Якщо вони червоні – значить це солений, до того ж жирний оселедець. Рибка з мутними очами йде з ікрою, також вона не жирна на смак.

У якісної рибки пружне м’ясо, що ви одразу відчуєте при натисканні. Рихлість або жовті і коричневі розводи на тушці, говорять про неправильне зберігання. Таку купувати не можна. Нерівний покрив з тріщинами також свідчить про погане зберігання, до того ж оселедець може бути пересоленим. Білий наліт свідчить про те, що при засолюванні використовувалася сіль з шкідливими домішками.

менш калорыйний оселедець під шубоюСтать визначається за ротом. Круглий у самки, витягнутий у самця. Знавці вважають, що самець завжди смачніше і жирніше.

І не забуваємо про фігуру!

Багатьох господинь при виборі страв хвилює калорійність. Салат оселедець під шубою вважається з високою калорійністю, головним чином з-за жирного оселедця і не менш жирного майонезу. Дієтологи з’ясували, що в ста грамах цієї страви, приготованої за класичним рецептом, знаходиться 230 калорій. Якщо ви хочете трохи полегшити цю страву, то приготуйте домашній менш жирний майонез або купіть полегшений дієтичний.

Сподіваємося наступного разу, пригощаючи гостей за святковим столом, ви не забудете і про цю смачну, хоч і калорійну страву.