Існує  багато видів печива: здобне, листкове, бісквітне. Звичайно, всі ці солодощі смачні, але калорійні. Проте є таке печиво, вживання якого не додає зайвих калорій. Це галети.

Історія появи випічки

сухе печивоГалети – це сухе печиво. Назва виникла від французького слова – голиш, валун. Робити галети почали дуже давно, так як, археологи в Швейцарії виявили це печиво, яке виготовлене шість тисяч років тому. Стародавні люди готували сухі коржі, змішуючи зерна (подрібнені у порошок) з травами і овочами. До цієї маси вони додавали воду і сушили на гарячому камені. Галети брав з собою  і Христофор Колумб, коли вирушав у плавання.

Взагалі, це печиво було основною їжею  в раціоні моряків і солдатів. Адже воно могла довго зберігатися. Галети називали горіхами Мічмана, морським хлібом, хлібом льотчика. Їх  їли окремо, або кришили в суп або у каву.

Види галет

В залежності від інгредієнтів ця випічка поділяється на види: проста (суха, нежирна) і жирна (з додаванням маргарину або масла). Взагалі, сучасні галети готують також з гречаної, рисової або кукурудзяної муки. Також використовують дріжджі або закваску. А в деякі види галет додають молоко, цукор, яйця, сироватку.

Звичайно, прості галети пісні і не такі калорійні, як жирні. Чим більше жиру і яєць ви додаєте, тим калорійнішим  буде печиво. Крім того, сухі галети зберігаються до двох років, а жирні – лише до шести місяців.

Корисні властивості і шкода

Користь цієї випічки в тому, що в її склад входить кальцій, залізо, магній, калій, а також вітаміни групи В. Ці корисні речовини допомагають роботі нервової системи, серцево-судинній системі, важливі для міцності кісткової тканини і нормального кровотворення. Тобто, в невеликих кількостях печиво є корисним.

Однак багато галет їсти не можна, так як це загрожує збоями в роботі травної системи: підвищене газоутворення, здуття. Крім того, їсти багато випічки шкідливо для фігури.

Отже, є і користь, і шкода від галет. Якщо ви будете помірковані у вживанні цього продукту, то шкоди, звісно, не буде.

Калорійність галетного печива

галетне печивоЯкщо при випічці ви будете використовувати жири, цукор і яйця, то звичайно, енергетична цінність буде високою. На 100 г приблизно 390 ккал. Однак пісне печиво без цукру (або з невеликою його кількістю) буде  малокалорійним – 290 ккал.

Крім того, це печиво дуже легке, тому з’їсти 100 г досить важко. Навіть 10 штук галет не будуть стільки важити. Тому їжте продукт в малій кількості і не турбуйтеся про свою фігуру. Більше того, саме галети можна їсти тим, хто худне, якщо хочеться щось з  мучного.

Поради для приготування

Якщо ви хочете приготувати смачне галетне печиво, зверніть увагу на наступні поради:

  • якщо хочете отримати шарувате печиво, розкочуйте та змішуйте тісто кілька разів;
  • розкочувати краще на килимку, до нього не пристає тісто;
  • випікати можна в дуже гарячій духовці короткий час, або довго сушити при середній температурі;
  • можна коригувати інгредієнти: не додавати цукор, масло, а використовувати тільки білок;
  • вироби перед випіканням краще поколоти виделкою, тоді вони не будуть надуватися;
  • щоб випічка була більш вишуканою, готуйте її з тонкого тіста;
  • щоб печиво хрумтіло, потримайте тісто в холодильнику перед випічкою;
  • у тісто можна додати кардамон, цедру, корицю.

Рецепт галетного печива досить простий. Тому ви можете готувати його самі.

Як зробити галетне печиво в домашніх умовах?

Ось кілька смачних рецептів.

Прісні галети

домашнє галетне печивоЗмішайте з шістьма ложками борошна пів чайної ложки розпушувача і сіль. Додайте трохи теплої води, щоб тісто вийшло пружним. Потім залиште на 20 хвилин. Розкачайте тісто і розріжте на квадрати або ромби. Випікайте при середній температурі 30 хвилин.

Солодке печиво

Яйце збийте зі столовою ложкою рослинної олії, і такою ж кількістю молока. Потім додайте трохи цукру і чверть чайної ложки соди. У цю масу додайте борошно і замісіть круте тісто.

Зробіть печиво, поколіть його виделкою і готуйте в дуже гарячій духовці п’ять хвилин.

З чорницею

Це печиво буде більш калорійним і жирним. Візьміть чверть склянки кукурудзяного борошна і склянку пшеничного, додайте сіль. Після цього 120 г маргарину поріжте ножем з ванільним цукром і, змішайте з борошном.  Потім влийте в тісто дві столові ложки лимонного соку (або крижаної води) і залиште його в холоді на годину. Потім розкачайте в коржик, викладіть в центр свіжу  або заморожену чорницю, додайте трохи крохмалю і коричневого цукру. Краї тіста загорніть і готуйте хвилин 40.

Як бачите, існує багато варіантів такої випічки. Ви можете придумувати рецепти самі, і отримувати абсолютно нове печиво.

Галетне печиво при годуванні грудьми

Годуючій мамі можна спокійно їсти таку випічку. Вона не викличе алергії у малюка. Крім того, в ній немає підсилювачів смаку, вона містить мало солі і цукру, немає барвників. Тобто, при грудному вигодовуванні таке печиво абсолютно безпечно і навіть корисне, так як у нього багатий склад (багато корисних речовин).

Ось рецепт галет для молодих мам.

Для приготування галетного печива потрібні сироватка – 100 мл (вона нежирна і корисна), а також соняшникова олія(приблизно 20 мл), ванілін і 20-30 г цукру. Все це треба змішати і додати борошно (трохи більше склянки). Вимісити тісто, сформувати печиво. Випікати слід в гарячій духовці недовго.

Як вибрати якісний продукт?

галетиЯкщо ви збираєтеся придбати випічку в магазині, перш за все, зверніть увагу на барвники і різні Е – їх бути не повинно. У складі може бути різне борошно, розпушувачі і невелика кількість цукру. Можуть бути в печиві і жири, але не більше 18%.

Зверніть увагу також на запах, колір, вигляд на зламі і форму. Якісний продукт легко ламається, добре розмокає і у нього чітка структура. Сторонніх запахів і присмаків, звичайно, не повинно бути.

Отже, така випічка є найбільш корисною і дієтичною, завдяки складу галетного печива. Тому можете без побоювань готувати і з задоволенням вживати галети.