останнім часом популярним стає здоровий спосіб життя, який передбачає вживання корисних натуральних продуктів. До їх числа належать пшеничні висівки – багате джерело клітковини, мікро – і макроелементів, необхідних для повноцінного функціонування нашого організму.

Чим корисні висівки пшениці?Вони є побічним продуктом борошномельного виробництва і до нещодавно застосовувалися виключно як сировини для комбікормів, що використовується в тваринництві. Кілька останніх років дієтологи рекомендують при дотриманні правильного харчування в меню вводити пророщену пшеницю і пшеничні висівки.

Чим корисні висівки пшениці?

Висівки пшениці – це видаляються в процесі переробки зернових культур оболонки зерен. Така обробка робить очищені продукти більш привабливими, але при цьому позбавляє їх багатьох корисних властивостей. В першу чергу після видалення плодової оболонки зерно втрачає клітковини, великої кількості вітамінів і багатьох мінералів.

Безумовно, хліб, спечений з рафінованої зерна, набагато смачніше, але користі для організму він не приносить. Навпаки, в результаті щоденного вживання очищеного продукту зростає ризик розвитку цукрового діабету, захворювань серця, жовчнокам’яної хвороби, дисбактеріозу, ожиріння, раку товстої і прямої кишки.

Саме тому дієтологи всього світу рекомендують людям ввести в щоденний раціон цільнозернові продукти, до яких належать і пшеничні оболонки.

Користь пшеничних висівок, насамперед, полягає в тому, що вони є багатим джерелом клітковини, вітамінів А, B, E. Клітковина сприяє очищенню кишечника, покращує процес травлення.

Вітаміни групи B беруть участь у всіх обмінних процесах, сприятливо впливають на кровотворення. Вони також регулюють діяльність травної, м’язової, серцево-судинної, нервової системи і нормалізує гормональний баланс.

Оболонки зерен пшениці корисні ще й тим, що вони прискорюють процес регенерації тканин, покращують стан шкіри, волосся і нігтів. При їх регулярному вживанні в їжу відзначається зміцнення імунітету і поліпшення зору. До їх складу, крім вітамінів і клітковини, увійшли такі мікроелементи, як сірка, марганець, цинк, мідь, йод.

Лікувальні властивості пшеничних висівок

Завдяки багатому складу оболонок з пшениці їх рекомендовано приймати в лікувальних і профілактичних цілях. Вони сприяють виведенню шкідливих речовин, солей важких металів, шлаків з організму.

Відомо, що харчові волокна пшениці сприяють злагодженій роботі травної системи, тому ефективним вважається застосування пшеничних висівок при запорах і дисбактеріозах.

При лікуванні закрепів можна скористатися такими рецептами:

  • Дві столові ложки оболонок пшениці залити склянкою гарячого молока, укутати теплим рушником, залишити на годину. Приготовану суміш потрібно їсти вранці натщесерце по 1 ложці, поки не налагодиться робота кишечника;
  • Склянкою окропу залити 4 ложки залишків від просіяного борошна, настоювати протягом чотирьох годин. Процідити, додати ложку меду, пити натщесерце;
  • При лікуванні закрепів можна їсти цей цілющий продукт у сухому вигляді, починаючи з половини чайної ложки тричі на день, запиваючи водою. Поступово його кількість потрібно збільшити до вживання 3 столових ложок тричі на день;
  • Добре промити склянку зернових оболонок, залити літром окропу і варити близько години. Відвар процідити, додати сік половини лимона і пити 3 рази в день.

Лікувальні властивості пшеничних висівокВисівковий настій допомагає боротися з кашлем при бронхітах. Для лікування запального процесу можна приготувати такий настій: промити 400 г висівок, залити 1,5 л води, настояти півгодини, процідити і пити у вигляді чаю протягом дня.

Такий лікувальний напій знімає запалення, зменшує напади кашлю, сприяє відходженню мокротиння. Якщо необхідно вилікувати кашель у дитини, додайте трохи меду, щоб поліпшити смак настою. Такий засіб буде ефективним і при тонзиліті, ларингіті, фарингіті і пневмонії.

Застосування висівок в косметології

Корисні властивості зернових оболонок дає нам можливість використовувати їх не тільки для здоров’я, але і для краси. Ще кілька років тому люди знали, як пшеничні висівки приймати при лікуванні і оздоровленні організму. Цей продукт також широко використовувався в домашній косметології для поліпшення стану шкіри і волосся.

Для усунення зморшок, прищів і для додання шкірі пружності, косметологи рекомендують не тільки вживати продукт всередину, але і готувати косметичні маски. Щоб позбутися від зморшок, 1 жовток розітріть з 5 г залишків просіяного борошна, додайте ложку води, нанесіть на обличчя, через 15 хвилин змийте теплою водою.

Для будь-якого типу шкіри можна застосовувати таку живильну маску: на водяній бані розтопіть 2 ложки меду, додайте 2 ложки залишків від просіяного борошна і сік з половини лимона. Нанесіть суміш на обличчя, витримайте 30 хвилин і змийте.

Для зміцнення і оздоровлення волосся корисно мити голову хлібом з відваром. Щоб приготувати відвар, необхідно 250 г продукту залити двома склянками води, довести до кипіння, залишити на 10 хвилин на вогні, залишити для настоювання на годину. Волосся рясно змочити цілющим засобом, надіти утеплюючий ковпак, через півгодини пасма промити теплою водою.

Застосування продукту для схуднення

Пшеничні оболонки – один з ефективних засобів для схуднення, що почали використовувати нещодавно. Дієтичні властивості продукту обумовлені невисокою калорійністю пшеничних висівок – 165 ккал.

Також процес схуднення настає завдяки очищенню кишечника від шкідливих речовин, а також посиленої діяльності травної системи і всіх обмінних процесів в організмі. В цілях схуднення бажано використовувати натуральний продукт, що отримується в процесі обробки зерна на виробництві.

Якщо ви вирішили зайнятися профілактикою зайвої ваги, достатньо вживати всього 2 ложки цього натурального продукту в день, запиваючи великою кількістю води. Багатьма жінками і дівчатами при бажанні схуднути застосовується отрубная дієта, яка триває 3-4 тижні.

Перші два тижні потрібно їсти по 1/2 ложки в день, потім доза збільшується до 1 чайної ложки. Хороший ефект досягається при змішуванні декількох дієтичних продуктів, наприклад, залишків просіяного борошна з кефіром, адже калорійність його мінімальна.

Оболонки зерен часто використовуються в цілях боротьби з ожирінням при цукровому діабеті, адже клітковина, що входить до складу цього продукту, уповільнює процес засвоєння вуглеводів, перешкоджаючи збільшення рівня глюкози. Більш того, клітковина, збільшуючись в шлунку, створює відчуття ситості, виключаючи ймовірність переїдання, що часто відбувається при цукровому діабеті.

Висівки в кулінарії

Висівки для схуднення можна використовувати в процесі приготування простих страв.

Гарбузово-отрубная запіканка

Для приготування цього корисного дієтичного страви знадобляться такі продукти:

  • 300 г гарбуза;
  • 5 ст. л. води;
  • 6 ст. л. води;
  • 50 г рису;
  • 25 г пшеничних висівок;
  • 2 яйця;
  • сіль за смаком.

сирно-відрубні коржіПеред приготуванням запіканки промийте рис і замочіть його в холодній воді на півтори години. Гарбуз натріть на крупній тертці, змішайте з рисом і висівками, додайте воду і сіль, викладіть на деко, змащене маслом, і запікайте при 180-200 ° С 30 хвилин. Дістаньте деко, запіканку залийте яйцями і молоком, готуйте ще 10 хвилин. Приємного апетиту!

Сирно-відрубні коржі

Щоб їх приготувати, візьміть:

  • 60 г висівок;
  • 40 г твердого сиру;
  • 100 г сметани;
  • 2 яйця;
  • 20 г цукру (за бажанням).

Сметану довести до кипіння, засипати в неї висівки і натертий сир, додати яйця, збиті з цукром. Вимісити тісто і сформувати коржі, викласти на деко, змащене маслом, випікати півгодини при 200 С. Такі страви не тільки різноманітять ваш раціон, але і оздоровлять організм!

Знаючи, ніж пшеничні висівки корисні для здоров’я, їх обов’язково слід ввести в свій щоденний раціон, і з часом повністю замінити ними шкідливу їжу.