Качка, поширений птах з родини качиних. Одомашнені качки бувають м’ясними, мясо-яєчними, яєчними. Важить дорослий птах близько 2-4 кг. Вага м’ясних видів за 60 днів може досягати 2 кілограм, а мясо-яєчних – 1,5 кілограма. М’ясо птиці має темний, коричневий колір з червоним відтінком.

Качку можна готувати по-різному: смажити, тушкувати, коптити, солити, запікати в духовці. Прекрасною святковою стравою вважається запечена качка з апельсинами. Але її також можна начиняти кислою капустою, рисом, родзинками, грибами, картоплею, гречаною та перловою кашами або яблуками.

З цієї птиці виходить чудова печеня, рагу, смачний плов, оригінальні салати, холодці та ковбаси. А печінку і жир використовують для приготування паштетів і смальцю для смаження.

Перекручене м’ясо беруть на котлети, фрикадельки, тюфтельки. Супи та борщі на качиному бульйоні стають більш наваристими, поживними і ароматними.

Рецепт перший. Качка в духовці з апельсинами

Цю птицю в основному звикли готувати на різдвяні свята, а чому б не спробувати зробити солодкувату, запашну качку в духовці з апельсинами вже сьогодні. Спробуйте!

Склад:

  • тушка молодої птиці – 2 кг;
  • зелена селера – 2 шт.;
  • апельсин – 2 шт.

качка з апельсинамиДля глазурі:

  • сік 1 апельсина;
  • 2 ложки десертного вина;
  • мед.

Для маринаду:

  • сік 1 апельсина;
  • сік 1 лимона;
  • ложка солі;
  • ложка олії соняшникової;
  • пів-ложки чорного перцю;
  • пів-ложки прованських трав;
  • ложечка шавлії.

Спосіб приготування:

Для початку видалимо потрошки, надлишки жиру і шкіру шиї, куприк, а також крайній суглоб біля крила. Добре промиємо тушку.

Готуємо маринад так. Вичавлюємо сік з лимона і апельсина, додаємо інші інгредієнти змішуємо і виливаємо у велику миску. Туди відправляємо птицю. Ставимо в холодне місце на добу або на ніч, іноді перевертаємо, щоб вона добре промаринувалася.

Форму для випікання з великими бортиками змащуємо олією, кладемо тушку на спину. Порізаний апельсин з селерою поміщаємо всередину. Запікаємо в духовці при 190 градусах 2-2,5 години. Через годину починаємо періодично поливати соком, який виділяється з птиці.

Глазур робимо наступним чином: вичавлюємо сік апельсина в каструлю, наливаємо вино, додаємо мед. Ставимо на вогонь, уварюємо в два рази. Тоді у нас вийде густий сироп.

Виймаємо птицю, перекладаємо на велике овальне блюдо і даємо трохи охолонути. Потім витягуємо селеру і цитрусові, викладаємо навколо неї. Поливаємо зверху глазур’ю.

Качка в духовці з апельсинами виходить дуже ніжною і м’якою.

Як вибрати і приготувати качку

М’ясо цієї птиці – відмінне джерело вітаміну А, В, цинку, селену, фосфору, жирних кислот, які корисні для серця, судин, зору.

Для того щоб купити хорошу птицю для приготування, потрібно звертати увагу на м’ясо, воно повинно бути насичено-червоного кольору, з гладкою шкірою. М’ясо такої птиці прожарюється добре і виходить м’яким. Також бажано брати вже обпалену качку, щоб не було «пеньків».

правильний вібір качки для приготуванняСекрети приготування качки:

  1. Качка повинна бути молодою, важити не більше 2,5 кг
  2. Під час оброблення обов’язково видаляйте попку. Вона має трохи неприємний запах.
  3. Соковитість птиці найбільше надають яблука, апельсини, рис з грибами і чорнослив.
  4. На приготування птиці йде близько 2 годин 45 хвилин на кілограм, хвилин 25 на рум’яну скоринку. Це при 180-190 градусах випікання в духовці.
  5. Заморожену тушку розморожуємо в холодильнику.
  6. Якщо запікаєте птицю в рукаві або фользі, тоді за 20 хвилин до готовності розрізаємо їх, щоб скоринка підрум’янилася.
  7. Якщо не використовуєте фольгу або рукав, тоді періодично поливайте її жиром.
  8. Якщо у вас є страх, що вона буде всередині сирою, можете попередньо відварити її близько 20 хвилин, а потім готувати за рецептом.

Рецепт другий. Качка з яблуками і апельсинами

Цей рецепт чудово підходить для першого досвіду в приготуванні качки. Він нескладний, але при цьому має неймовірний результат.

качка з апельсинами та яблукамиНам буде потрібно:

  • 2 невеликих апельсина;
  • птах на 2 кг;
  • 120 мл води, кип’яченої;
  • 2 яблука (бажано зеленого кольору);
  • 4 ложки рідкого меду;
  • трохи оливкової олії;
  • сіль, спеції.

Приступаємо до готування:

Спочатку промиваємо птицю під проточною водою, обтираємо паперовим рушником. Потім натираємо сіллю, перцем, олією і за бажанням спеціями (коріандром, куркумою, базиліком, майораном). Ставимо промаринуватися на кілька годин, а ще краще – на ніч.

Готуємо начинку. Фрукти миємо, очищаємо від шкірки апельсини, яблука від серцевини з насінням, ріжемо кубиками.

Фаршируємо птицю фруктами, обережно закріплюємо черевце дерев’яними шпажками або зашиваємо, але перед подачею на стіл не забуваємо зрізати нитки.

Ми підійшли до найприємнішого – до процесу запікання. Нагріваємо духову шафу до температури 180-190 градусів. Глибоке деко змащуємо олією, викладаємо птицю, наливаємо туди трохи води, ставимо піч на дві години.

У процесі кілька разів поливаємо жиром, щоб його було більше робимо проколи на ніжках та грудці. Якщо дуже нагріли духовку і птах підгорає – накрийте його фольгою.

За 15 хвилин до готовності розтоплюємо мед на паровій бані, дістаємо птицю, поливаємо її і відправляємо назад в духовку.

Отже, наша качка з яблуками і апельсинами готова. Коли страва трохи охолоне, знімаємо шпажки і нитки. Виймаємо ложкою начинку в окрему мисочку. Розрізаємо птицю – починаємо з ніжок, переходимо до гомілки і передпліччя, потім тонкими шарами ріжемо грудку. Всі шматочки красиво викладаємо на блюдо, а зверху кладемо начинку і подаємо до столу.

Рецепт третій. Качка в рукаві з апельсинами

Цей рецепт відрізняється від попередніх тим, що птицю будемо запікати в рукаві.

качка з апельсинами в рукавіЗнадобляться такі продукти:

  • 2,5 кг птиці;
  • 3 апельсинки;
  • 5 см кореня імбиру;
  • 2 ложки джему цитрусового;
  • 2 гілочки розмарину;
  • трохи оливкової олії;
  • перець, сіль.

Приготування:

Птицю миємо, витираємо, маринуємо сіллю, перцем, олією всередині і зовні. Залишаємо на дві години просочитися.

Два фрукта миємо, розрізаємо на чотири частини зі шкіркою. Імбир чистимо, натираємо. Розмарин подрібнюємо. Все це разом перемішуємо з ложечкою олії і начиняємо тушку. Зав’язуємо черевце ниткою або дерев’яними шпажками.

Укладаємо качку в рукав, відправляємо в попередньо нагріту до 180 градусів духовку на півтори години.

Останній апельсин чистимо, ріжемо кільцями. Розкриваємо рукав, розкладаємо кільця по всій поверхні тушки. Знову ставимо на годину, іноді поливаємо жиром.

Далі птицю змащуємо джемом. Розводимо чайну ложечку солі в чотирьох столових ложках води, поливаємо зверху. Збільшуємо температуру в духовці до 220 градусів, запікаємо ще 10 хвилин.

Ось така чудова качка в рукаві з апельсинами у нас вийшла!

Всі приготовані страви є великим надбанням і шедевром кожної господині. Ми намагаємося готувати тільки заради своїх рідних. Приємного апетиту вам і вашим рідним!