Кролятина значно відрізняється від інших видів м’яса – вона вважається дієтичною і корисною. ЇЇ з успіхом можна рекомендувати тим, хто дотримується правильного харчування, а також тим, кому потрібне спеціальне харчування – при атеросклерозі, ожирінні, алергії і т.д.

Кролятина добре підійде і для приготування страв для дітей.

Користь м’яса кролика

Користь м'яса кроликаУ більшості випадків у м’ясі відсутня хімія, тому що це воно має дивну особливість – йому не властиво накопичувати в собі важкі метали, завдяки чому воно є самим надійним продуктом у місцях, де присутні радіоактивні забруднення.

Кролятина зовсім небагато містить жиру, зате білка в ній достатньо, більше, ніж у свинині, яловичині, баранині. До складу м’язових волокон входять вітаміни групи В, С, РР, Е, А, макро – і мікроелементи (фтор, калій, хлор, кальцій, марганець), незамінні амінокислоти.

Для людей, які страждають зайвою вагою або атеросклерозом, страви з кролика – кращий вибір, адже їх енергетична цінність нижче, а вміст холестерину менше, ніж в інших сортах м’яса. Волокна м’язів цієї тварини виключно тонкі, тому перетравлюються в організмі дуже швидко і засвоюються на 90%.

Поєднувати продукт можна з різноманітними соусами: сметанним, гірчичним, винним, томатним, лимонним, горіховим. Способів приготування кролика безліч: тушкування, смаження, запікання, варіння. Дуже смачно виходить з ним підлива для гарніру, рагу або котлетки.

Як гарнір до м’яса добре підходять каші (гречка, рис, пшенична та перлова каша), овочі (кабачки, картопля, квасоля) і макарони.

Кролик, запечений в духовці зі сметаною

Один з варіантів апетитно поїсти – приготувати кролика в духовці.

Для цього потрібно взяти:

  • тушку одного кролика;
  • 1 цибулину;
  • 1 моркву;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 150 г сметани;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • Сіль, перець, спеції за смаком.

Ретельно промити тушку, розділити на частини, зрізуючи жирні шматочки. Натерти спеціями, сметаною і оливковим маслом, полити лимонним соком. Залишити на три години промаринуватися.

Через три години нарізати цибулю, часник і моркву. Можна додати й інші овочі: помідори, перець, кабачки або інші на ваш вибір, вони додадуть соковитості і доповнять смак страви своїми нотками.

Викласти тушку і овочі на деко, додати спеції, накрити фольгою і випікати при температурі 1800 С 40 хвилин.

А можна приготувати страву за цим рецептом, тільки не у фользі, а в «рукаві». У цьому випадку м’ясо занурюється разом з овочами, але час приготування збільшується: 90 хвилин.

Подавати страву у великій красивій тарілці, прикрасивши зеленню.

Кролик, запечений в духовці з картоплею

Кролик, запечена в духовці з картоплеюБагато хто не знає, як приготувати кролика з картоплею, але це поправимо. Існує маса рецептів. Відмінний варіант – це приготувати кролика в духовці з картоплею.

Необхідні продукти:

  • тушка кролика;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 кг некрупної картоплі;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ст. л. води;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • Сіль, чорний перець горошком.

М’ясо вимити, обмокнути паперовим рушником, розрізати на кілька шматочків.

В ступці подрібнити чорний перець. Додати до нього нарізану цибулю, сіль, рослинну олію, лимонний сік і воду. Всі інгредієнти добре розтерти.

Отриманним маринадом натерти шматочки тушки, накрити і поставити в холодильник на пару годин.

Почистити картоплю, розрізати її на половинки. Почистити моркву і порізати кружальцями.

Викласти м’ясо з картоплею та морквою на змащене олією деко, перемішати, щоб всі складові просочилися маринадом.

Накрити інгредієнти фольгою зверху (тоді страва буде соковитіше) і поставити запікатися в духовку, розігріту до 1800 на 90 хвилин.

Кролятина з картоплею в мультиварці в томатному соусі

Мультиварка – універсальне пристосування для зайнятих господинь, яке дозволяє їжі зберігати більшість корисних речовин під час приготування. Окрім каш, супів і пирогів, можна спробувати смачно приготувати і кролика.

Для того щоб приготувати кролика в мультиварці, необхідно взяти:

  • картоплю середнього розміру – 7 шт.;
  • тушку кролика 500 грам;
  • моркву – 1 шт.;
  • цибулину – 1 шт.;
  • 4 зубчики часнику;
  • 3 помідори;
  • пучок кропу або іншої зелені;
  • рослинну олію ;
  • лавровий лист;
  • сіль, перець.

Почистити цибулю, моркву, картоплю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці, картоплю нарізати середніми кубиками, але не маленькими, щоб вона не перетворилася в пюре під час готування.

Подрібнити кріп і часник. Помідори помити, порізати кружальцями. Тушку порізати на шматочки.

Включити мультиварку в режимі «Смаження», налити в чашу масло і почекати, поки воно нагріється.

Покласти м’ясо в миску і обсмажити з двох сторін по 15 хвилин.

Додати овочі (окрім помідорів), все перемішати і долити воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила продукти.

Зверху викласти помідори в чашу, посипати сіллю, перцем, зеленню і часником, додати лавровий лист. Ті, хто віддає перевагу «гострій» їжі, можуть додати аджику або пекучий перець.

Поставити режим «Тушкування» на півтори години.

Подавати страву зі свіжими овочами або салатом.

Поради з приготування страв із кролятини

  • Поради з приготування страв із кролятиниМожна спробувати різні способи приготування кролика: готувати тушку цілком або по частинах. Але багато господинь стверджують, що коли по частинах – страва виходить краще на смак і готується значно швидше;
  • Для того щоб правильно обробити тушку, потрібно спочатку відрізати ножем задню частину і перетнути її вздовж, відокремивши одну від одної ніжки, які згодом розділити на гомілки і стегна. Середню частку розрубати на дві частини. Передню частину випатрати і розсікти по хребту, частини з ребрами розділити на шматки. Задні ніжки ділять на гомілки і стегна, передні теж – на 2 частини;
  • Перед тепловою обробкою кролятина обов’язково маринується або хоча б вимочується в молоці. Це зменшить специфічний запах м’яса і зробить його м’яким. Щоб прибрати запах, можна ще збризнути тушку оцтом;
  • Необхідно додавати спеції. Цибулю, сіль, перець, лавровий лист – обов’язково, решту за бажанням – базилік, кріп, розмарин, корицю, кінзу;
  • Якщо готується страва в сковорідці або сотейнику, краще вибирати посуд з товстим дном;
  • Щоб приготувати не тільки смачне, але і корисне блюдо, намагайтеся не зловживати оцтом, спеціями і жирами.

Скориставшись цими рецептами і порадами, ви з успіхом здивуйте друзів або побалуєте близьких, незвичайними і смачними, а саме головне – корисними стравами. Приємного апетиту!