Найпопулярнішою стравою української кухні є вареники. Однак їх готують і в Білорусії, Китаї, Італії, хоча там вони відрізняються назвою, формою і начинкою. В якості начинок для традиційних вареників використовують картоплю, капусту, гриби, ягоди, сир.

Для приготування страви готують різні види тіста. Воно може бути дріжджовим, пісним або на кефірі. Для приготування вареників підійде пшеничне, гречане, житнє або ячмінне борошно.

Для того щоб тісто  не обвітрювалось під час формування вареників, потрібно брати дуже холодну воду. Для поліпшення смаку в тісто варто додавати вершкове масло в розтопленому вигляді.

Правила приготування

Для приготування тіста на вареники на воді, перш за все, потрібно просіяти борошно, а потім додати до його  інші інгредієнти. Готове тісто повинне мати м’яку структуру. В іншому випадку його буде важко розкачувати, і ліпити вареники.

тісто на вареникиТісто розкачують до товщини 1,5-2 мм, потім вирізують з нього кружечки. На середину заготовки  викладають невелику кількість начинки, а протилежні краї її щільно зліплюють  між собою. Готовий вареник  має форму півмісяця.

Ще один варіант формування тіста на вареники – трикутник. Для цього з розкачаного тіста вирізають не кола, а квадрати. Після наповнення один кут підтягується до протилежного, а бічні сторони щільно зліплюють.

Щоб приготувати страву необхідно закип’ятити воду і трохи підсолити. Потім вкинути  в неї зроблені вареники і варити 5-7 хвилин, поки вони не піднімуться на поверхню.

Важливо зазначити, що для того, аби вареники не склеїлись, вони повинні вільно поміщатися в ємності для варіння. Під час приготування їх варто помішувати. Після цього зварені вареники потрібно  відкинути на друшляк, щоб стекла вода. А для того, щоб надати смак страві їх поливають рослинним або вершковим маслом.

Для приготування домашніх  напівфабрикатів, потрібно зробити велику кількість вареників і помістити їх в морозилку. А для того, щоб продукт мав правильну форму, перед заморожуванням потрібно рясно посипати борошном.

Рецепти приготування

Рецепт №1

Для приготування тіста на вареники з картоплею і грибами на воді знадобиться:

Для тіста:

  • 2 склянки борошна;
  • тіста на воді для вареників250 мл кип’яченої води;
  • Сіль.

Для начинки:

  • 680 грам сирої картоплі;
  • 220 грамів сирих печериць;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Сіль;
  • Рослинна олія;
  • Мелений перець.

Для подачі:

  • Рослинна олія;
  • Свіжа зелень;
  • Цибулина.

Приготування вареників починається з тіста. Для цього потрібно невелику кількість солі розчинити в кип’яченій воді, потім всипати борошно і замісити тісто.

Щоб приготувати начинку, потрібно почистити і відварити картоплю. Обсмажити гриби  з цибулею на рослинній олії до готовності. Після цього, потрібно потовкти картоплю в яку додати перець, смажені гриби, сіль і все перемішати.

Робимо вареники, наповнюючи заготовки з тіста картоплею. Після цього, вкидаємо їх  в киплячу підсолену воду. Варити потрібно протягом 2-3 хвилин. Виймаємо вареники і посипаємо обсмаженою цибулею і свіжою зеленню. Подаємо на стіл зі сметаною.

Рецепт №2

Універсальне тісто на газованій воді, приготоване на вареники, може використовуватися також для пельменів і чебуреків. В якості начинки можна використовувати м’ясний фарш, овочі, фрукти.

Для приготування тіста нам знадобиться:

  • Борошно – 4 склянки;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Рослинна олія – 85 мл;
  • Сіль;
  • Цукор;
  • Газована вода – 210 мл.

До просіяного борошна додаємо сіль, цукор і  яйця. Перемішуємо і  вливаємо олію та газовану воду. Після чого замішуємо тісто.

Посипаємо стіл  борошном, викладаємо тісто і місимо його, щоб воно перестало прилипати до рук. Після цього, залишаємо його на півгодини. По закінченню цього часу можна приступати до ліплення вареників.

Рецепт №3

Щоб приготувати тісто на мінеральній воді, потрібно:

  • вареники з тіста на воді220 мл мінеральної води;
  • 3 склянки пшеничного борошна;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 17 грам цукру;
  • 65 мл рафінованої олії;
  • 1 куряче яйце.

Щоб приготувати тісто, яке можна використовувати не тільки для приготування вареників, але і пельменів, потрібно збити яйце з сіллю і цукром. Потім влити олію і додати просіяне борошно. Вимішуємо тісто до готовності і залишаємо на 25-30 хвилин. Після цього ліпимо вареники і варимо їх.

Рецепт №4

Щоб приготувати тісто на воді з яйцем, потрібно:

  • Борошно – 720 грам;
  • Вода – 340 мл;
  • Куряче яйце – 1 шт.;
  • Сіль.

Для приготування тіста потрібно просіяти борошно на стіл і зробити гірку. В окремій посудині збиваємо яйце з сіллю та додаємо воду. У борошні робимо ямку, вливаємо отриману суміш і замішуємо тісто, яке потім накриваємо плівкою і залишаємо на 30-35 хвилин. Після цього, ліпимо вареники і відварюємо їх в підсоленій воді.

Користуючись таким рецептом тіста, можна приготувати не тільки пельмені або вареники. Розкачавши його в тонкий пласт і нарізавши соломкою, ви отримаєте домашню локшину.

Рецепт №5

Щоб приготувати тісто, потрібно:тісто для вареників

  • 1 куряче яйце;
  • 2 склянки борошна;
  • 110 мл води;
  • 20 мл рафінованої олії;
  • Сіль.

Приготування тіста  складається з двох етапів. На першому потрібно змішати рідкі компоненти  в посудині, трохи підсолити і додати збите яйце. Після цього сипнути трохи борошна і вимісити тісто ложкою. У процесі перемішування додавати борошно маленькими порціями.

На другому етапі викладаємо тісто на посипаний борошном стіл і місимо його до готовності. Після цього залишаємо тісто на 25-30 хвилин.  Це дозволить отримати більш еластичну структуру і полегшить процес ліплення. Коли цей час пройде можна ліпити вареники, які потім відварюємо у підсоленій воді.

Рецепт приготування тіста на воді є універсальним, так як може використовуватися для приготування вареників з будь-якою начинкою.

При відсутності мінеральної або газованої води її можна замінити проточною водою з крана або кип’яченою. Проте варто пам’ятати, що в такому випадку тісто може бути менш еластичним і ніжним.

Рецепти тіста на вареники на воді, в яких не міститься яйце, можуть використовувати ті люди, які дотримуються посту. Але і начинка у такій страві має бути пісною.

Рекомендації

Для того щоб тісто було еластичним, добре ліпилося і не розривалося в процесі варіння, потрібно дотримуватись певних правил. Насамперед, варто зазначити, що вода для тіста повинна бути дуже холодною, за винятком тих випадків, коли тісто заварюється. Якщо не використовувати яйця, то краще брати борошно грубого помелу з високим вмістом клейковини.

Важливо й те, що борошно перед використанням потрібно просіяти. Це необхідно не тільки для того, щоб у готову страву не потрапили домішки, але і для того, щоб наситити його киснем.

Щоб отримати еластичне тісто, можна додати 5-10 мл олії. Як правило, використовують рослинну рафіновану олію.

Смачних і корисних вареників вам!