Кожному, хто любить поратися біля плити, відомий не один рецепт для приготування цієї страви. Крім рису і м’яса в якості інгредієнтів для нього використовують овочі, гриби, сухофрукти, морепродукти і багато іншого.

Ця смакота дуже ситна, що не дивно – калорійність плову з куркою становить близько 130 ккал/100 г, якщо він приготований в мультиварці. При приготуванні його на сковороді, вона дорівнює близько 180-200 ккал/100 г. Найменш калорійним є страва з перловки – 110 ккал/100 г.

Приготування страви в мультиварці

плов з куркоюПродукти:

  • Куряче філе – 0,5 кг;
  • Рис – 2 ст.;
  • Цибуля ріпчаста – 1 або 2 шт. (залежно від розміру);
  • Очищена вода – 4 склянки;
  • Часник – 3-4 зубки;
  • Морква – 1 шт. середнього розміру;
  • Рослинна олія – 4 ст. л.;
  • Спеції для плову, перець, сіль.

Як приготувати:

Курку нарізаємо невеликими кубиками. Цибулю шаткуємо на дрібні шматочки. Моркву нарізаємо невеликою соломкою. Наливаємо олію в мультиварку, потім викладаємо шматочки курки. Залишаємо кришку відкритою, в режимі «Випічка» м’ясо готуємо протягом чверті години.

Продовжуємо готувати плов — закладаємо в каструлю овочі (цибулю, моркву), залишаємо приготовану страву ще на 10 хв. На наступному етапі до м’яса і овочів викладаємо заздалегідь промитий рис, спеції, сіль і перець, заливаємо воду.

Закриваємо кришку і залишаємо готуватися в режимі «Плов». Звуковий сигнал підкаже, коли страва буде готова. У режимі «Розігрів» потрібно дати йому настоятися приблизно 25-30 хв. при закритій кришці, розклавши по поверхні шматочки часнику.

Виймаємо часник, ретельно розмішуємо інгредієнти, і плов з куркою в мультиварці готовий.

Узбецький рецепт для мультиварки

Кому з нас не хотілося скуштувати справжньої узбецької страви? Господині часто бояться братися за її приготування, вважаючи, що це дуже складно. Насправді, це можна просто приготувати в мультиварці.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 3 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • Барбарис – 2 ч. л.;
  • Рис – 2 — 2,5 ст.;
  • Морква – 4 шт. (якщо вона велика, достатньо 2-3 шт.);
  • Спеції для приготування плову – за смаком;
  • Соняшникова олія – 1 ст. л.;
  • Смалець або вершкове масло – близько 20 м;
  • Зелень, лавровий лист – за смаком;
  • Куркума – пару щіпок.

Як приготувати:

Філе нарізаємо невеликими шматочками, цибулю – кільцями, моркву – соломкою. Згідно узбецькому рецепту приготування плову з куркою спочатку потрібно розжарити олію, тому заливаємо в чашу мультиварки рослинний жир.

Однією з особливостей страви є поєднання рослинного і тваринного жирів, тому до соняшникової олії додаємо трохи вершкового масла (можна використовувати смалець). Прожарюємо жир протягом декількох хвилин в режимі «Обсмажування» або «Випічка», потім додаємо спеції і обсмажуємо їх протягом ще 3-4 хв.

Далі закладаємо в чашу моркву, курку, а коли вони стануть золотистого кольору, додаємо барбарис, цибулю. При подальшому смаженні інгредієнти потрібно помішувати.

Заздалегідь промитий рис викладаємо в каструлю, наливаємо воду (вона має бути на два пальці вище рівня рису). Продовжуємо готувати в режимі «Плов». За його готовності перемикаємо мультиварку в режим «Розігрів» на 15 хвилин, потім додаємо лавровий лист.

Ось як можна зробити смачний плов з куркою за узбецьким рецептом в мультиварці. Подається він обов’язково з зеленню – це ще одна його особливість.

Рецепт з куркою та грибами для приготування на сковороді

Курка та гриби – прекрасний смаковий дует. Коли ці два інгредієнта поєднуються в улюбленій і смачній страві, вона стає неповторною. Приготування плову з куркою і грибами на звичайній сковороді – один з найбільш популярних рецептів.

плов з куркою та грибамиПродукти:

  • Куряче філе або грудка – 300-400 г;
  • Рис – приблизно 2 ст.;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. (якщо великий, досить 1 цибулини);
  • Часник – кілька зубців;
  • Морква – 2 шт.;
  • Гриби печериці (можна замінити будь-якими іншими) – 300-350 м;
  • Олія – 3-4 ст. л.;
  • Сіль, перець, куркума.

Як приготувати:

М’ясо нарізаємо невеликими шматочками, гриби – навпіл, моркву – тонкою соломкою, цибулю – кільцями або півкільцями.

У каструлю викладаємо рис, потім заливаємо його окропом (пропорція — 1:2), закриваємо кришкою, але не варимо. Сковороду розжарюємо разом з рослинною олією, потім викладаємо на неї моркву з цибулю. Коли овочі досягнуть золотистого кольору, перекладаємо в миску, а на їх місце в сковороді закладаємо філе і обсмажуємо м’ясо.

Коли курка буде майже готова, повертаємо в ємність овочі, закладаємо рис, попередньо зливши воду, додаємо сіль, спеції, рис встромляємо зубчики часнику. Закриваємо сковороду кришкою, залишаємо страву томитися протягом чверті години. Тим часом обсмажуємо гриби до готовності.

Для приготування рису, витягаємо з нього часник, приєднуємо до нього гриби, відставляємо сковороду з вогню. Даємо нашій смакоті настоятися під накритою кришкою протягом ще третини години, потім перемішуємо.

Рецепт з куркою і чорносливом для духовки

Цей рецепт дуже популярний. Для готування можна використовувати скляний посуд, але більш смачним він виходить в казані.

Продукти:

  • плов з куркою і чорносливомКуряче філе – 300 г;
  • Чорнослив – 100 г;
  • Рис – 2 ст.;
  • Цибуля – 3 шт.;
  • Гірчиця – 2 ст. л.;
  • Морква – 1 шт. (якщо невелика, знадобиться 2 шт.);
  • Сіль, спеції для плову, перець – за смаком.

Як приготувати:

Щоб приготувати плов з чорносливом і куркою в духовці, філе нарізаємо невеликими скибочками, цибулю – кільцями, моркву – соломкою або натираємо на крупній тертці, чорнослив – навпіл. М’ясо змішати з гірчицею і сіллю в окремій ємності і на час відставляємо.

У казан викладаємо овочі, чорнослив, промитий рис, спеції. Суміш заливаємо водою таким чином, щоб вона покрила її. Поверх суміші викладаємо філе з гірчицею. Перш ніж казан опиниться в духовці, її необхідно розігріти до 180-190 градусів. Страва запікається приблизно 2 години.

Після приготування добре перемішуємо, розкладаємо в тарілки і балуємо себе і сім’ю розсипчастим пловом з куркою і чорносливом. Він буде ніжним і володіти приємним присмаком.

Рецепт з перловкою

Якщо ви не любите перловку, ви просто ніколи не пробували смакоти з цієї крупи, рецепт якої описано нижче. При правильному приготуванні вона буде м’якою, ароматною (здатність вбирати аромати інших інгредієнтів у неї дуже висока), розсипчастою.

Продукти:

  • Філе куряче – 400 г;
  • Барбарис – 50 гр.;
  • Перлова крупа – 0,5 – 1 ст.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Перець чилі – 1 шт.;
  • Томат – 1 – 2 ст. л.;
  • Зіра;
  • Цибуля – 2 шт. (дрібна);
  • Спеції для плову (можете взяти спеції, призначені для класичного рецепту), сіль;
  • Рослинна олія – приблизно 5 ст. л.

Як приготувати:

Щоб зробити плов з перловкою, філе треба нарізати кубиками, моркву – соломкою, цибулю – кільцями (півкільцями). У добре розігріту олію викладаємо половину нарізаної цибулі. Коли вона обсмажиться до темного кольору, додаємо в казан філе.

З появою на ньому скоринки кладемо в ємність цибулю, яка залишилася, моркву, добре розтерту в руках зіру (так її аромат буде більш насиченим). Інгредієнти перемішуємо, додаємо томат, чилі, барбарис.

Вибираючи чилі, який будемо використовувати для приготування плову з перлової крупи з куркою, треба впевнитися, що він не має ніяких пошкоджень, розрізати його не потрібно. В іншому випадку, страва буде дуже гострою.

плов з перловкиДалі заливаємо вміст казана гарячою водою (краще використовувати окріп), накриваємо його кришкою, даємо проваритися протягом 30-40 хв. Тим часом займаємося крупою.

Її потрібно добре промити, міняючи воду кілька разів. В результаті вода повинна придбати прозорість. Викладаємо на крупу добре підігріту сковороду (розжарювати її не потрібно) без додавання олії. Помішуємо, поки вона не дасть запах, що нагадує горіховий. Це дозволить перловці не бути слизькою.

Додаємо її до решти інгредієнтів, заливаємо окропом, який повинен покрити крупу на два пальці. Коли страва закипить, трохи зменшуємо вогонь, накриваємо ємність кришкою, залишаємо томитися. Готовність визначається по готовності перловки. Такі нехитрі рецепти дозволять вам періодично радувати свою сім’ю смачними, ситними, ароматними стравами.