Напевно кожен з дитинства пам’ятє смак молочної кашки. Її регулярно подавали в садках і санаторіях, готували вдома на сніданок або обід. Пропонуємо вам найкращі рецепти приготування молочних каш в мультиварці.

Який вибрати? Спробуйте все. Але варто пам’ятати, що надмірне вживання такої їжі, незважаючи на її користь і дієтичні властивості, може призвести до повноти.

Основні правила, поради і рекомендації

Молочна каша готується в мультиварці дуже просто. Більшість моделей навіть обладнані спеціальним режимом. Він так і називається – «Молочна каша». Він дозволяє приготувати смачну і поживну страву. Кашка не підгорає, розварюється рівномірно і має оптимальну консистенцію.

Головних інгредієнта всього два – крупа і молоко. За смаком додається вершкове масло, а також сіль і цукор. Модно змішувати з додатковими інгредієнтами. Наприклад, горіхами або фруктами.

Щоб зварити смачну кашу потрібно перебрати і промити крупу. У чашу мультиварки засипаються 1 частину зерен і 2 частини води, сіль. Через певний час додається молоко. Його кількість залежить від того наскільки рідким ви хочете отримати підсумкову страву.

Кукурудзяна

Молочна кукурудзяна каша готується в мультиварці близько 40 хвилин. Перед тим як закладати крупу, її потрібно ретельно промити до прозорості води. Якщо цього не зробити, залишиться легка гіркота. Хоч вона практично не відчувається, все ж краще позбавитися від неї, щоб не зіпсувати смакові якості продукту.

Кукурудзяну молочну кашу дуже зручно готувати саме таким способом. Якщо варити її в каструлі, можна запросто обпектися. Коли вона досягає в’язкої консистенції, внаслідок утворення бульбашок розлітаються бризки, тому потрібно накривати каструлю кришкою. В той же час не можна забувати, що її потрібно регулярно помішувати. Мультиварка ж вирішує цю проблему.

Кукурудзяна крупа корисна тим, що вона здатна зберегти більшу частину вітамінів після термообробки. Також вона сприяє схудненню і виводить з організму шлаки. Клітковина покращує роботу кишечника. Поліпшується стан шкіри.

Пшоняна

Молочну пшоняну кашу готують таким чином. В мультиварку закладають поліроване пшоно, потім доливають воду, солять. Через 20 хвилин перевіряють готовність. Доливають тепле молочко і ставлять ще на 10 хвилин. Вибираючи пшонку, варто звернути увагу на її колір і чистоту. Якщо наявні чорні вкраплення, краще підшукати варіант краще.

У пшоні містяться амінокислоти, що сприяють утворенню нових клітин. Воно має властивості усувати холестеринові бляшки і жирові відкладення, заряджає енергією і вітамінами.

Гречана

Також досить популярна молочна розсипчаста каша з гречаної крупи. Особливості її приготування полягають у тому, що перед тим, як заливати рідину потрібно злегка обсмажити ядрицю в режимі «Випічки».

Коли з’явитися приємний аромат, можна доливати воду. Чим менше води, тим щільніше залишаться зерна. Можна спочатку змішати 1 частину води з 2 частинами молока. Або ж відварити звичайну гречану кашку і залити її солодким гарячим молоком безпосередньо перед подачею на стіл.

Гречана крупа корисна високим вмістом заліза. Її їдять під час дієти для боротьби із зайвою вагою. Низька калорійність, цінна клітковина і величезний вітамінний запас виводять її в лідери серед корисних для людського організму каш.

Молоко доповнює страву порцією кальцію. Деякі дієтологи стверджують, що не можна змішувати гречку і молоко в один прийом їжі, так як блокується засвоєння корисних мінералів з цих продуктів.

Рисова

Ще одна страва, яку легко приготувати в мультиварці – рис. Для щільного довгастого сорту краще застосувати такий рецепт: відварюємо його і розбавляємо нагрітим молоком. Трохи солі і цукру – каша готова. Якщо ви любите м’яку густу кашку, тоді потрібно залити круглу крупу молоком і поставити в режим «Молочна каша» на півгодини.

Білий рис не настільки корисний, як бурий. Але все ж у ньому містяться вітаміни і корисні мінерали. Для різноманітності можна включити в своє меню, але в помірній кількості. Перед готуванням не забувайте вимивати надлишки крохмалю.

Цей продукт відомий своїми неперевершеними абсорбуючими властивостями. Він здатний вивести з організму шлаки і токсини, зайвий жир. При невисокій калорійності він зарядить вас енергією на весь день.

Манна

Цей рецепт кардинально відрізняється від попередніх. Манну крупу засипають тільки в гаряче молоко. Чим вона дрібніше – тим швидше загусне. Так як готувати її будемо в мультиварці, можна забути про проблему постійного помішування. Обов’язково додайте вершкове масло.

Незважаючи на те що манку теж відносять до каш, вона особливої користі не приносить, якщо порівнювати її з іншими крупами. Але певні її властивості все-таки виводять її в список рекомендованих до вживання страв. Вона багата глютеном і фосфором.

Головна відмінність манки від інших круп – в ній мало клітковини при величезній кількості крохмалю. Її включають в меню при хворобах шлунка. А ось фітин сприяє виведенню кальцію з організму. Тому не зловживайте манкою, щоб кістки залишалися міцними.

Вівсяна

Завдяки мультиварці можна швидко зварити справжню вівсяну кашу. Для цього беруть одну частину пластівців і 2-2,5 молока. Потрібно щоб рідина покривала вівсянку на 1-1,5 см. В молочну вівсяну кашу можна додати цукати, інжир, горіхи або банан.

Така страва корисна для шлунка, так як обволікає його зсередини і захищає від кислот. Клітковина нормалізує травлення і роботу кишечника. Овес перешкоджає потраплянню в організм шкідливого холестерину, захищаючи шлунок і не даючи всмоктуватися жирам.

Всі рецепти по-своєму оригінальні. Смак у кожної страви має особливі нотки. Користь від вживання в їжу молочних каш просто неоціненна! Це і кальцій, і клітковина, і залізо та цінні вітаміни.