А пам’ятаєте цю дивовижну насолоду з дитинства, покриту цукровою пудрою? В народі її називають повітряним рисом, а по-науковому – вибуховим. Технологія його виробництва покрита таємницею, але в нашій статті ми розкриємо всі секрети. Більш того, ви не просто дізнаєтеся, як роблять повітряний рис, але і зможете приготувати частування самі.

Всі секрети виробництва повітряного рису

З чого роблять повітряний рис? Звичайно ж, із звичайної рисової крупи, але у кожного технолога є свої секрети виробництва. Якщо ви хоча б раз бували в Індії, прогулюючись по вулицях Нью-Делі, напевно, помічали безліч магазинчиків, де ці ласощі продаються прямо з рук ще гарячими. Тамтешні торгівці варять рис, або правильніше говорити, підривають, в неглибокому котлі.

повітряний рис в цукріЄмність вщерть заповнюють піском і встановлюють на жар, а коли вміст котла доходить до максимальної точки нагріву, всипають в нього рис.

Отриману суміш досить довгий час, з серйозним обличчям, торговці вимішують довгою дерев’яною лопаткою. Після того як кожне зернятко набубнявіє, вміст котла висипають у величезне сито. Це означає, що повітряний рис вже готовий. Ласощі розкладають в паперові конверти і посипають спеціями.

Якщо ви хочете поласувати рисом дійсно хорошої якості, далеко ходити не доведеться, а от поторгуватися варто – місцеві дуже люблять цю справу. Правда, смак такого рису значно спотворюється неприємним відчуттям пилу та піску на зубах.

У нашій же країні справжній повітряний рис готується в спеціальних апаратах – екструдерах. У ємність всипають величезну кількість крупи, закривають кришку і потім пекельна машина під високим тиском і температурою підриває рисові зернятка.

Купивши всього лише один пакетик таких ласощів, багато хто вже не може відмовити собі в задоволенні балувати свій шлунок ним регулярно. Саме тому дуже часто виникає питання, як зробити повітряний рис в домашніх умовах. Насправді нічого складного в цьому процесі немає. Але про все по порядку.

Готуємо східні солодощі на власній кухні

Повітряний рис – сам по собі вже гідне частування до дитячого або святкового столу. Але дуже часто господині намагаються злегка прикрасити страву цукром, карамеллю, шоколадом або фруктами. Так з’явилося безліч різноманітних рецептів, де повітряний рис вже входить в перелік інгредієнтів.

Щоб зрозуміти, як приготувати повітряний рис в домашніх умовах, багато розуму і великого кулінарного досвіду непотрібно. Впоратися із завданням може навіть дитина, якщо, звичайно, мама допустить її до киплячої олії. Пропонуємо на ваш розгляд два особливо простих рецепта, ви ж самі зможете вибрати для себе кращий.

Прості ласощі з цукром

Повітряний рис в домашніх умовах готується досить тривалий час. Отримати смачні ласощі, що тануть у роті, всього лише за півгодини у вас навряд чи вийде, тому приготуйтеся попрацювати над стравою близько 3-4 годин. А впоратися з завданням вам допоможе наш рецепт з фото.

повітряний рис в домашніх умовахСклад:

  • 1 і ½ скл. довгозернистого рису;
  • 1,5 л води;
  • 1 л рослинної олії.

Приготування:

  1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти. Візьміть води стільки, щоб її було приблизно в 4 рази більше, ніж крупи. А рослинну олію краще купити рафіновану без запаху.
  2. Промиваємо рис кілька разів холодною водою з-під крана і перекладаємо крупу в каструльку.
  3. Заливаємо великою кількістю води і ставимо каструльку варитися на пічку. Після закипання крупа повинна проваритися приблизно 20-25 хвилин на повільному вогні без кришки.
  4. Потім промиваємо рис в холодній воді і тонким шаром розрівнюємо кашу на паперових рушниках. Це необхідно для того, щоб прибрати непотрібну вологу.
  5. Потім перекладаємо остиглий рис на чисте деко і відправляємо в духовку, розігріту до 100 градусів.
  6. Приблизно через півтори-дві години рис повністю просохне і буде готовий до подальших маніпуляцій. Перекладаємо його в тарілку.
  7. Ставимо на плиту сотейник, наповнений олією, і даємо рідині закипіти.
  8. Як тільки олія достатньо прогріється, висипаємо в неї трохи рису і спостерігаємо за процесом перетворення.
  9. Крупинки повинні почати розбухати і підніматися до поверхні. Як тільки це сталося, дістаємо готовий повітряний рис шумівкою.
  10. Чекаємо трохи, поки стечуть надлишки олії, перекладаємо рис в чистий посуд і подаємо до столу.
  11. При бажанні ви можете страву притрусити цукровою пудрою. Приємного апетиту!

Все в шоколаді

Цей рецепт повітряного рису, приготованого в домашніх умовах, практично нічим не відрізняється від попереднього варіанту. Єдиним винятком є лише шоколадний топпінг. Таке частування дуже сподобається вашим дітям, особливо якщо ви додасте до подачі страви нотку креативності.

Повітряний рис в шоколадіСклад:

  • 400 г. карамельних цукерок;
  • 100 г. вершкового масла.

Приготування:

  1. На стадії, коли ви весь рис обсмажите і покладете остигати на паперовий рушник, приступайте до приготування шоколадної глазурі.
  2. Для цього в неемальованій каструльці на водяній бані або повільному вогні плити розтоплюємо до рідкого стану шматочки цукерок і вершкового масла.
  3. Додаємо в утворену карамельну масу остиглий повітряний рис і перемішуємо лопаткою.
  4. З отриманого складу руками формуємо невеликі круглі кульки. Кожну кульку викладаємо на пергаментний папір або харчову плівку.
  5. Відправляємо кульки в холодильник до повного застигання.
  6. Шоколадний повітряний рис готовий. Якщо хочете зробити подачу страви креативно, викладіть кульки поверх вафельного стаканчика. Приємного вам апетиту!

Ось і всі секрети домашнього приготування відмінних ласощів зі смаком дитинства. Сподіваємося, що тепер повітряним рисом ви будете частіше радувати близьких, особливо маленьких ласунів.