Хто не любить ароматні, гарячі пиріжки з духовки з різноманітними начинками – солодкими і не дуже? Але часто випічка виходить зовсім не такою м’якою і соковитою, як очікували господині. Тому варто взяти на замітку, як правильно готувати повітряне дріжджове тісто для пиріжків, щоб балувати домочадців цією смакотою.

Основа з дріжджового тіста для відкритих і закритих пирогов в духовці – класика, яка ніколи не втрачала популярності. Випічка виходить не тільки ароматною і м’якою, але і дуже пишною, ніжною, що тане в роті – правда, тільки якщо дотримана правильна технологія приготування.

Повітряне дріжджове тісто на молоці для пиріжків

Класичний рецепт смачної основи для пирогів на молоці з сухими дріжджами.

Інгредієнти:

  • дріжджове тісто для пиріжків500 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 50 г цукру;
  • 200 г маргарину;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 10 г дріжджів швидкодіючих;
  • 1 ч. л. картопляного крохмалю;
  • 10 г солі;
  • щіпка соди;
  • 6 скл. борошна.

Приготування:

  1. Спочатку активуйте дріжджі. Для цього розчиніть їх у теплому, змішаному з 1 ч. л. цукру молоці. Обов’язково витримайте правильний температурний режим. Рідина повинна мати температуру 35-40°C, в іншому випадку дріжджові грибки не «прокинуться».
  2. Для активації швидкодіючих дріжджів достатньо 10 хвилин. Далі можна приступати до приготування тіста. В активну основу вбийте яйця, додайте розм’якшений маргарин, цукор, що залишився, розведений у невеликій кількості води крохмаль, масло і борошно.
  3. Замісіть некруте тісто і залиште його доходити пару годин при кімнатній температурі.
  4. Пиріжки випікайте в розігрітій духовій шафі на середньому вогні 170-180°C, щоб начинка не пересохла.

Дріжджове повітряне тісто для пиріжків на воді

Вважається, що випічка, приготовлена на воді, черствіє швидше здобної. Але, якщо зробити дріжджову основу, використовуючи «правильну» технологію, здоба вийде дуже повітряною і збереже м’якість і форму навіть на наступний день.

Інгредієнти:

  • тісто на воді для пиріжків500 г борошна;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 50 г цукрового піску;
  • 25 р звичайних дріжджів;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. соди;
  • 125 мл звичайної води;
  • 125 мл мінеральної газованої води;
  • трохи оцту або лимонної кислоти для гасіння соди.

Приготування:

  1. Підігрійте Воду до 35°C, додайте в неї сіль, цукор, дріжджі і рослинну олію. Поставте все в тепле місце і почекайте, поки приготується опара. Рідина повинна почати активно пузиритися і збільшуватися в об’ємі.
  2. У готову масу додайте соду, погашену оцтом або кислотою і розведену в мінеральній воді. Це зробить вашу випічку по-справжньому повітряною. Вона залишиться такою ж м’якою і пишною навіть на наступний день.
  3. В рідке тісто невеликими порціями всипайте просіяне через сито борошно. Масу вимішуйте сухими руками в приміщенні, де немає протягів.
  4. Дайте тісту трохи підійти (15-20 хвилин), а потім приступайте до формування пиріжків.

Повітряне дріжджове тісто для пиріжків в духовці

Ще один інгредієнт, робить основу для пиріжків м’якою і дуже ніжною, – це звичайний кефір. Вироби з такого тіста можна запікати в духовці, смажити на сковороді.

Інгредієнти:

  • тісто для пиріжків в духовці600 г борошна;
  • 1 ст. л. манки;
  • 25 г пресованих дріжджів;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 250 г кефіру;
  • 2 яйця;
  • 75 г вершкового масла;
  • 0,5 ч. л. солі.

Приготування:

  1. У теплому молоці розчиніть цукор і розведіть дріжджі.
  2. Окремо збийте м’яке масло (не розтоплюйте його: у такому вигляді воно погіршує структуру тіста, і випічка виходить жорсткою) з яйцями і сіллю, потім змішайте цю масу з кефіром.
  3. Коли дріжджі підійдуть, з’єднайте їх з кефірною основою і додайте просіяне через сито борошно і манку. Це теж зробить випічку дуже пишною і не дасть їй осісти в процесі випічки, ні після неї.
  4. Вимісіть тісто, щоб воно було пластичним, але не липло до рук. Скачайте в кулю, накрийте вологим рушником і дайте йому постояти 30 хвилин.
  5. Зліпіть акуратні пиріжки і відразу викладіть їх на деко. Але перед відправкою в духовку дайте їм постояти 10-20 хвилин. Ви здивуєтеся, наскільки пишною вийде випічка.

Повітряне дріжджове тісто для смажених пиріжків

Смажені міні-пироги добрі з будь-якою начинкою. Підійде обсмажене рибне філе, капуста, цибуля, гриби, джем, повидло та багато іншого – все, що буде у вас під рукою.

Інгредієнти:

  • дріжджове тісто для смажених пиріжків300 мл сироватки;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. сухих вершків;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 400 г борошна;
  • 50 г кукурудзяного крохмалю;
  • 1,5 ч. л. сухих дріжджів.

Приготування:

  1. Злегка підігрійте сироватку і розведіть в ній дріжджі, сіль, цукор і масло.
  2. Борошно перемішайте з сухими вершками і кукурудзяним крохмалем і просійте суху суміш через сито на стіл гіркою. Зробіть в центрі поглиблення і влийте рідку дріжджову масу.
  3. Швидко замісіть тісто, щоб воно перестало прилипати до рук і стало еластичним.
  4. Формувати пиріжки можна відразу ж. Обваляйте напівфабрикати в тісті і викладайте на сковороду з розпеченим маслом. Обсмажуйте з двох боків до світло-коричневого кольору.

Повітряне дріжджове тісто для булочок

Солодкі булочки – відмінне доповнення до чаю або кави в будь-який будній день. Вони будуть смачними навіть без начинки.

Інгредієнти:

  • тісто для булочок8 ст. борошна;
  • 3 яйця;
  • 100 г пресованих дріжджів;
  • 2 скл. молока;
  • 7 ст. л. цукру (не більше, інакше випічка не підніметься, а верх булочок підгорить і стане черствим);
  • 7 ст. л. рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. ванільного цукру.

Приготування:

  1. Замішуючи тісто, прослідкуйте, щоб всі продукти були теплими. Молоко підігрійте до температури 35-40°C, не більше, інакше дріжджі можуть зваритися.
  2. Окремо збийте в однорідну масу яйця, сіль, цукор і солодкий ванілін.
  3. Активовані в молоці дріжджі і яєчну масу акуратно з’єднайте і невеликими порціями всипте туди ж борошно, просіваючи його через сито. В кінці влийте рослинну олію.
  4. Готову основу для булочок накрийте рушником і поставте в холодильник на 60 хвилин відпочивати.
  5. Випікайте на середньому вогні, попередньо давши постояти здобі 20 хвилин, щоб вона набрала об’єм і стала пишною.

Як бачите, готувати повітряне тісто для майбутньої випічки не так вже й складно. Найголовніше – це вміти правильно активувати дріжджі і дотримуватися температурного режиму. Тому не бійтеся мати справу з дріжджами і сміливо беріться за смачну випічку для буденного і святкового столу!