Історія плову налічує не одну тисячу років. Вважається, що рецепт його приготування з’явився відразу ж, як тільки на Близькому Сході почали обробляти рис. Сьогодні в кожній родині його готують по-різному, але одна умова дотримується неухильно: всі зернята повинні бути окремо одна від одної, тобто страва має бути розсипчастою, а не злипатися в кашу. Плов у скороварці виходить саме таким.

Рецепт з м’ясом

Розсипчастий плов у скороварціЯк приготувати розсипчастий плов у скороварці? Для цього потрібно очистити три середні цибулини і нарізати їх півкільцями. Моркву в кількості 4 шт. нарізати великою соломкою. Півкілограма м’яса подрібнити так, щоб вийшли великі шматки. Налити на дно скороварки чашку рослинної олії і підігріти.

Викласти м’ясо, овочі і зіру в кількості 2 чайних ложок (можна придбати приправу для плову) і обсмажувати протягом 2-х хвилин, довше не варто, так як в цьому випадку м’ясо дасть сік, а цього допустити не можна. Налити води – 1 склянку, закрити сотейник кришкою і залишити тушкуватися на невеликому вогні приблизно на чверть години.

Відкрити кришку скороварки, додати сіль у кількості 1,5 чайних ложок, куркуму в кількості ? чайної ложки, рис – 4 двохсотграмових чашки. Додати таку кількість води, щоб вона покривала продукти на 1,5 пальця. Надіти кришку і тушкувати ще 20 хвилин.

Якщо цього часу не вистачить для приготування і крупа виявиться недовареною, слід додати у скороварку трохи води і злегка прикрити кришкою, не закриваючи її щільно. Через 5-8 хвилин перемішати, за бажанням м’ясо вийняти і порізати більш дрібно. Подавати з зеленою цибулею і салатом, приправленим кінзою.

Рецепт з куркою

Як варити запашний плов у скороварці? Для цього знадобиться мінімум часу, а страва виходить надзвичайно смачною. Для початку необхідно замочити крупу в кількості 300 г в холодній воді хвилин на 20-30. Поки вона набухає, нарізати м’ясо птиці в кількості 300 г, нашаткувати дві цибулини і таку ж кількість моркви.

Виливши на дно скороварки трохи олії, покласти на дно м’ясо і включити режим «Тушкування». Якщо посуд для приготування не є автоматом, поставити на вогонь і обсмажити м’ясо до рум’яної скоринки. Додати овочі і тушкувати ще 5-7 хвилин, періодично помішуючи.

Тепер в агрегат можна додати крупу, пару лаврових листочків, 5 г мускатного горіха і таку ж кількість перцю і солі. Виливши 100 мл води, перемішати, встановити кришку і варити на невеликому вогні близько години.

Смакові якості такого плову в скороварці з куркою нічим не поступаються страві, яка приготовлена з баранини. До того це відмінний варіант для тих, кому протипоказано занадто жирне м’ясо.

Класичний рецепт плову

Класичний рецепт плову

Класичний варіант страви готується з баранини. М’ясо в кількості 1,5 кг потрібно нарізати невеликими шматочками і відставити у бік. Півкілограма цибулі очистити. Нашаткувати соломкою. Моркву в кількості 600 г так само очистити і нарізати брусочками.

На дно посуду налити трохи соняшникової олії і обсмажити цибулю, додати шматочки м’яса, трохи протушкувати і тільки після цього додати до суміші моркву. Тушкувати при відкритій кришці 5-7 хвилин. Додати спеції – барбарис, зіру, куркуму, кількість перцю і солі за смаком.

Цей рецепт запашного плову в скороварці передбачає додавання такої кількості води, якої б вистачило для повного покриття м’яса з овочами. Закрити кришкою і тушкувати протягом 40 хвилин на повільному вогні.

Рис промити, засипати в ємність з м’ясом, але не перемішувати. Акуратно додати гарячу або теплу воду в такій кількості, щоб її рівень на 2 см перевищував рівень рису. Присипати сіллю, встановити кришку і тушкувати до повного вбирання води крупою.

Після цього кришку зняти, втиснути в центр головку неочищеного, але вимитого часнику, зробити в крупі кілька глибоких довільних отворів, щоб виходив пар і знову поставити на вогонь з закритою кришкою на 20-25 хвилин. Перемішати і подавати до столу.

Плов в мультиварці

Гарний плов у скороварці, в мультиварці він виходить не гірше. І хоча узбеки готують його у великому казані на відкритому повітрі, українці користуються різними «помічницями» – побутовою технікою, і не шкодують.

Страва виходить ароматною, смачною, а зусиль для цього практично ніяких прикладати і не потрібно. Плов з куркою, грибами або морепродуктами готується швидше традиційного блюда з баранини, тому якщо довго чекати не хочеться, варто випробувати один з таких рецептів.

Плов в мультиварціКурячу грудку або філе в кількості 500 г порізати на порційні шматочки. Ріпчасту цибулю в кількості 200 г очистити, нашаткувати, таку ж кількість моркви натерти на крупній тертці. Налити в контейнер агрегату трохи соняшникової олії і викласти на дно м’ясо.

Вибравши на мультиварці режим «Випічка», включити таймер і обсмажувати птицю чверть години при відкритій кришці. Додати овочі і тушкувати ще хвилин 10. Після всипати дві мірні склянки рису, налити 4 склянки води і добавити 3 зубчики часнику.

Посолити за смаком, приправити спеціями для плову, перемішати, встановити кришку і вибрати режим «Плов». Після закінчення часу насолоджуватися чудовим блюдом.

Порадуйте своїх близьких смачним пловом і вони неодмінно будуть вам вдячні! Приємного апетиту!