Пісочний пиріг з вишнями і сиром: смачні рецепти
Радіти вишневому цвіту ми можемо три дні. Саме так говорить японська мудрість. А ось насолоджуватися смаком вишні в замороженому або консервованому вигляді можна круглий рік. Смак, соковитість і аромат вишневих плодів підкреслить пісочне тісто. Не перестаємо дивувати своїх близьких і сьогодні подаємо до столу пісочний пиріг з вишнею.
Особливості пісочного тіста
Пісочне тісто отримало свою назву завдяки унікальній консистенції. Коли ви перетрете масляну основу з борошном, здивуєтеся, адже у вас вийде не що інше, як їстівний пісок.
Пісочне тісто для пирога з вишнями потрібно готувати дуже швидко. Запам’ятайте золоте правило: довго основу не вимішуємо, всі дії скоординовані і виконуються максимально швидко. Чому? При контакті з теплими руками масло почне танути, як лід на сонці. Результат – незрозуміла каша, але не пісочне тісто. Смак такої випічки вийде вельми сумнівним і неоднозначним.
Щоб виправдати очікування ваших домашніх дегустаторів, потрібно знати кілька правил і секретів приготування пісочного тіста:
- вершкове масло або маргарин – різниці немає;
- масляно-борошняну суміш розтираємо до консистенції крихти вручну;
- щоб випічка була з апетитним глянцем, змащуємо поверхню пирога яєчним жовтком;
- немає крохмалю – не біда, на допомогу прийде манна крупа;
- з тіста формуємо коржі з бортиками;
- щоб пісочне тісто пропеклося рівномірно, зробіть проколи вилкою;
- вишні соковиті плоди, тому попередньо сціджуємо сік через друшляк;
- щоб начинка не розтеклася, додамо трохи крохмалю;
- жодних кісточок у вишнях, ми ж не хочемо зламати зуби;
- м’яким і неймовірно смачним вийде пиріг з додаванням вершкової заливки або сиру.
Один раз на рік сади цвітуть…
Саме в цей період потрібно максимально скористатися дарами природи. Звичайно, для випічки підійдуть заморожені і консервовані ягоди. Але смак стиглої свіжої і ароматної вишні неможливо нічим замінити. Вчимося правильно готувати пиріг з вишнею з пісочного тіста. Рецепт займе почесне місце у вашій кухонній скарбничці. Тим більше що таку випічку можна віднести до розряду «на швидку руку».
Невелика порада: з пісочним тістом легше працювати в охолодженому вигляді. Після замісу відправте його в холодильник на півгодини. А щоб воно не підсихало, оберніть тісто плівкою для харчових продуктів.
Склад:
- 150 г просіяного борошна;
- 3 яйця;
- 0,2 кг вишні;
- щіпка солі дрібного помелу;
- 80 г вершкового масла або маргарину;
- 3 ст. л. води;
- 100 мл вершків;
- 1 ст. л. цукрового піску;
- за смаком цукрова пудра.
Приготування:
- Для початку розглянемо технологію підготовки продуктів. Борошно просіваємо, масло охолоджуємо.
- Беремо глибоку піалу і змішуємо цукровий пісок, щіпку дрібнозернистої солі і борошно.
- Наріжемо невеликими шматочками охолоджене вершкове масло.
- Додамо масло в миску з сухими інгредієнтами.
- Трохи забруднемо ручки і перетворимо цю масу в крихту.
- Воду попередньо охолоджуємо, нам потрібна крижана рідина.
- Від яйця відділяємо жовток і додамо його в тісто. Сюди ж наллємо воду.
- Все ще раз вимішуємо руками.
- У нас повинно вийти однорідне і еластичне тісто.
- Швиденько укутуємо його плівкою для харчових продуктів і відправляємо в холодильник.
- Займемося начинкою. Вишні промиємо, відділимо м’якоть від кісточок і викладемо в друшляк. Зайвий сік нам ні до чого.
- В окремій мисці приготуємо родзинку нашого пирога – заливку.
- З’єднаємо 2 яйця з цукровою пудрою і вершками.
- Активно віночком розмішуємо ці компоненти до утворення маси однорідної консистенції.
- Пісочне тісто – повітряне, і щоб під час випікання воно не позирилося, робимо проколи вилкою.
- Вже пора тісто дістати з холодильника.
- За формою розподіляємо тісто пальчиками у вигляді кошика.
- Буквально на 10-15 хвилин відправляємо корж в духову шафу. Температурний поріг може варіюватися від 180 до 190°.
- Тепер на територію нашого кошика викладемо вишневі плоди.
- Заливаємо вишні приготовленою вершково-яєчною масою.
- Залишилося почекати всього лише півгодини.
- Після пиріг остуджуємо, а зверху прикрашаємо розсипом цукрової пудри.
Вишні і сир – вдале поєднання смаку
Мабуть, кондитери з усього світу на сьогоднішній день не придумали нічого простіше і смачніше, ніж пісочний пиріг з сиром та вишнями. Поєднання цих компонентів – вершина кулінарної майстерності. Така випічка навік завоює шлунки гурманів.
Склад:
- 50 г вершкового масла;
- 150 г борошна;
- 2 яйця;
- 0,2 кг сиру або сирної маси;
- за смаком вишневі ягоди;
- 6 ст. л. цукру-піску;
- для прикраси – цукрова пудра.
Приготування:
- Традиційно пісочне тісто готують з додаванням замороженого вершкового масла. Ми перевернемо вашу кулінарну свідомість, оскільки масло нам потрібно розтопити на водяній бані.
- З’єднаємо розтоплене масло з 3 ст. л. цукрового піску і ретельно розмішаємо ці компоненти. Потрібно прагнути до того, щоб цукрові кристали повністю розчинилися.
- З яєць нам знадобляться поки тільки жовтки. Їх відправимо в тісто, а білкову масу в холодильник. Вона нам теж пригодиться.
- Додамо в масляну суміш просіяне борошно і ще раз акуратно все розмішаємо.
- Тісто відразу ж викладемо у форму у вигляді корзинки.
- Сирну масу викладемо в піалу.
- Додамо цукровий пісок, який залишився і перемішаємо.
- З холодильника дістанемо вже охолоджені білки.
- Озброїмося міксером або блендером і перетворимо прозору масу в густу і пишну піну.
- Пишну масу акуратно введемо в сир і розмішаємо до однорідності.
- В нау пісочний кошик вкладемо вишні, а зверху – приготований сирний крем.
- Настав час випікати пиріг. Відправляємо його в нагріту до 180° духовку.
- Засікаємо рівно 50 хвилин.
- Ось тепер можна прикрасити пиріг цукровою пудрою і презентувати на суд домочадців або гостей.
Такого ви ще не пробували!
Часом так хочеться урізноманітнити своє нудне життя і поласувати чим-небудь смачненьким. І ось домочадці в черговий раз просять спекти пиріг з пісочного тіста з вишневою начинкою. Йдемо на поводу у бажань своїх близьких, але вносимо корективи. Доповнюємо звичний пиріг найніжнішим безе.
Склад:
- 0,2 кг вершкового масла;
- за смаком ваніль;
- 3 яйця;
- 2 скл. просіяного борошна;
- 1 скл. цукрового піску;
- ¼ ч. л. харчової соди;
- ¼ ч. л. столового оцту;
- 0,4 кг вишневих ягід;
- цукровий пісок для начинки;
- 2 ст. л. харчового крохмалю.
Приготування:
- На водяній бані або в мікрохвильовці швидко розтоплюємо масло.
- Як і в попередньому рецепті, відокремимо білкову масу від жовтків.
- Поки ми працюємо з жовтками, білки будуть охолоджуватися.
- Перетираємо жовтки з цукровим піском. На цьому етапі ми додаємо ½ скл.
- Тепер вводимо масло і все добре перемішуємо.
- Соду погасимо оцтом, борошно просіємо.
- Додамо ці компоненти в піалу з масляною сумішшю.
- Внесемо ароматні нотки – всиплемо ваніль.
- Поки ми займаємося тістом, духова шафа нехай нагрівається до температурної позначки 180°.
- Після замісу ми відразу викладаємо тісто у форму і на 10-15 хвилин відправляємо на термообробку.
- З вишень вичистимо кісточки.
- З’єднаємо вишневі ягоди з цукровим піском і крохмалем.
- Тепер прийшла черга попрацювати на славу – збити білкову масу.
- Спочатку дочекаємось утворення піни, а потім введемо ½ скл. цукрового піску.
- Наше безе готове, та й корж вже підрум’янився.
- В центр пирога викладаємо вишневу начинку.
- Зверху рівномірним шаром розподіляємо безе.
- При температурній позначці в 150° випікаємо пиріг ще півгодини.
- М’яке і розсипчасте пісочне тісто, ароматна і соковита вишня з кислинкою, хрустке ніжне безе – саме так вашу випічку охарактеризує будь-який кулінарний критик.
Вишні – універсальні за смаком ягоди, та й зберігати їх можна в будь-якому вигляді. Випічка з вишневою начинкою завжди славилася. Пісочне тісто стане чудовою основою для домашнього пирога. Тим більше що тепер ви знаєте всі секрети його приготування. Приємного апетиту!