Радіти вишневому цвіту ми можемо три дні. Саме так говорить японська мудрість. А ось насолоджуватися смаком вишні в замороженому або консервованому вигляді можна круглий рік. Смак, соковитість і аромат вишневих плодів підкреслить пісочне тісто. Не перестаємо дивувати своїх близьких і сьогодні подаємо до столу пісочний пиріг з вишнею.

Особливості пісочного тіста

Пісочне тісто отримало свою назву завдяки унікальній консистенції. Коли ви перетрете масляну основу з борошном, здивуєтеся, адже у вас вийде не що інше, як їстівний пісок.

пиріг з вишнямиПісочне тісто для пирога з вишнями потрібно готувати дуже швидко. Запам’ятайте золоте правило: довго основу не вимішуємо, всі дії скоординовані і виконуються максимально швидко. Чому? При контакті з теплими руками масло почне танути, як лід на сонці. Результат – незрозуміла каша, але не пісочне тісто. Смак такої випічки вийде вельми сумнівним і неоднозначним.

Щоб виправдати очікування ваших домашніх дегустаторів, потрібно знати кілька правил і секретів приготування пісочного тіста:

  • вершкове масло або маргарин – різниці немає;
  • масляно-борошняну суміш розтираємо до консистенції крихти вручну;
  • щоб випічка була з апетитним глянцем, змащуємо поверхню пирога яєчним жовтком;
  • немає крохмалю – не біда, на допомогу прийде манна крупа;
  • з тіста формуємо коржі з бортиками;
  • щоб пісочне тісто пропеклося рівномірно, зробіть проколи вилкою;
  • вишні соковиті плоди, тому попередньо сціджуємо сік через друшляк;
  • щоб начинка не розтеклася, додамо трохи крохмалю;
  • жодних кісточок у вишнях, ми ж не хочемо зламати зуби;
  • м’яким і неймовірно смачним вийде пиріг з додаванням вершкової заливки або сиру.

Один раз на рік сади цвітуть…

Саме в цей період потрібно максимально скористатися дарами природи. Звичайно, для випічки підійдуть заморожені і консервовані ягоди. Але смак стиглої свіжої і ароматної вишні неможливо нічим замінити. Вчимося правильно готувати пиріг з вишнею з пісочного тіста. Рецепт займе почесне місце у вашій кухонній скарбничці. Тим більше що таку випічку можна віднести до розряду «на швидку руку».

Невелика порада: з пісочним тістом легше працювати в охолодженому вигляді. Після замісу відправте його в холодильник на півгодини. А щоб воно не підсихало, оберніть тісто плівкою для харчових продуктів.

Склад:

пісочний пиріг з вишнею

  • 150 г просіяного борошна;
  • 3 яйця;
  • 0,2 кг вишні;
  • щіпка солі дрібного помелу;
  • 80 г вершкового масла або маргарину;
  • 3 ст. л. води;
  • 100 мл вершків;
  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • за смаком цукрова пудра.

Приготування:

  1. Для початку розглянемо технологію підготовки продуктів. Борошно просіваємо, масло охолоджуємо.
  2. Беремо глибоку піалу і змішуємо цукровий пісок, щіпку дрібнозернистої солі і борошно.
  3. Наріжемо невеликими шматочками охолоджене вершкове масло.
  4. Додамо масло в миску з сухими інгредієнтами.
  5. Трохи забруднемо ручки і перетворимо цю масу в крихту.
  6. Воду попередньо охолоджуємо, нам потрібна крижана рідина.
  7. Від яйця відділяємо жовток і додамо його в тісто. Сюди ж наллємо воду.
  8. Все ще раз вимішуємо руками.
  9. У нас повинно вийти однорідне і еластичне тісто.
  10. Швиденько укутуємо його плівкою для харчових продуктів і відправляємо в холодильник.
  11. Займемося начинкою. Вишні промиємо, відділимо м’якоть від кісточок і викладемо в друшляк. Зайвий сік нам ні до чого.
  12. В окремій мисці приготуємо родзинку нашого пирога – заливку.
  13. З’єднаємо 2 яйця з цукровою пудрою і вершками.
  14. Активно віночком розмішуємо ці компоненти до утворення маси однорідної консистенції.
  15. Пісочне тісто – повітряне, і щоб під час випікання воно не позирилося, робимо проколи вилкою.
  16. Вже пора тісто дістати з холодильника.
  17. За формою розподіляємо тісто пальчиками у вигляді кошика.
  18. Буквально на 10-15 хвилин відправляємо корж в духову шафу. Температурний поріг може варіюватися від 180 до 190°.
  19. Тепер на територію нашого кошика викладемо вишневі плоди.
  20. Заливаємо вишні приготовленою вершково-яєчною масою.
  21. Залишилося почекати всього лише півгодини.
  22. Після пиріг остуджуємо, а зверху прикрашаємо розсипом цукрової пудри.

Вишні і сир – вдале поєднання смаку

Мабуть, кондитери з усього світу на сьогоднішній день не придумали нічого простіше і смачніше, ніж пісочний пиріг з сиром та вишнями. Поєднання цих компонентів – вершина кулінарної майстерності. Така випічка навік завоює шлунки гурманів.

Склад:

пиріг з вишнями та сиром

  • 50 г вершкового масла;
  • 150 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 0,2 кг сиру або сирної маси;
  • за смаком вишневі ягоди;
  • 6 ст. л. цукру-піску;
  • для прикраси – цукрова пудра.

Приготування:

  1. Традиційно пісочне тісто готують з додаванням замороженого вершкового масла. Ми перевернемо вашу кулінарну свідомість, оскільки масло нам потрібно розтопити на водяній бані.
  2. З’єднаємо розтоплене масло з 3 ст. л. цукрового піску і ретельно розмішаємо ці компоненти. Потрібно прагнути до того, щоб цукрові кристали повністю розчинилися.
  3. З яєць нам знадобляться поки тільки жовтки. Їх відправимо в тісто, а білкову масу в холодильник. Вона нам теж пригодиться.
  4. Додамо в масляну суміш просіяне борошно і ще раз акуратно все розмішаємо.
  5. Тісто відразу ж викладемо у форму у вигляді корзинки.
  6. Сирну масу викладемо в піалу.
  7. Додамо цукровий пісок, який залишився і перемішаємо.
  8. З холодильника дістанемо вже охолоджені білки.
  9. Озброїмося міксером або блендером і перетворимо прозору масу в густу і пишну піну.
  10. Пишну масу акуратно введемо в сир і розмішаємо до однорідності.
  11. В нау пісочний кошик вкладемо вишні, а зверху – приготований сирний крем.
  12. Настав час випікати пиріг. Відправляємо його в нагріту до 180° духовку.
  13. Засікаємо рівно 50 хвилин.
  14. Ось тепер можна прикрасити пиріг цукровою пудрою і презентувати на суд домочадців або гостей.

Такого ви ще не пробували!

Часом так хочеться урізноманітнити своє нудне життя і поласувати чим-небудь смачненьким. І ось домочадці в черговий раз просять спекти пиріг з пісочного тіста з вишневою начинкою. Йдемо на поводу у бажань своїх близьких, але вносимо корективи. Доповнюємо звичний пиріг найніжнішим безе.

Склад:

 пиріг з пісочного тіста з вишневою начинкою

  • 0,2 кг вершкового масла;
  • за смаком ваніль;
  • 3 яйця;
  • 2 скл. просіяного борошна;
  • 1 скл. цукрового піску;
  • ¼ ч. л. харчової соди;
  • ¼ ч. л. столового оцту;
  • 0,4 кг вишневих ягід;
  • цукровий пісок для начинки;
  • 2 ст. л. харчового крохмалю.

Приготування:

  1. На водяній бані або в мікрохвильовці швидко розтоплюємо масло.
  2. Як і в попередньому рецепті, відокремимо білкову масу від жовтків.
  3. Поки ми працюємо з жовтками, білки будуть охолоджуватися.
  4. Перетираємо жовтки з цукровим піском. На цьому етапі ми додаємо ½ скл.
  5. Тепер вводимо масло і все добре перемішуємо.
  6. Соду погасимо оцтом, борошно просіємо.
  7. Додамо ці компоненти в піалу з масляною сумішшю.
  8. Внесемо ароматні нотки – всиплемо ваніль.
  9. Поки ми займаємося тістом, духова шафа нехай нагрівається до температурної позначки 180°.
  10. Після замісу ми відразу викладаємо тісто у форму і на 10-15 хвилин відправляємо на термообробку.
  11. З вишень вичистимо кісточки.
  12. З’єднаємо вишневі ягоди з цукровим піском і крохмалем.
  13. Тепер прийшла черга попрацювати на славу – збити білкову масу.
  14. Спочатку дочекаємось утворення піни, а потім введемо ½ скл. цукрового піску.
  15. Наше безе готове, та й корж вже підрум’янився.
  16. В центр пирога викладаємо вишневу начинку.
  17. Зверху рівномірним шаром розподіляємо безе.
  18. При температурній позначці в 150° випікаємо пиріг ще півгодини.
  19. М’яке і розсипчасте пісочне тісто, ароматна і соковита вишня з кислинкою, хрустке ніжне безе – саме так вашу випічку охарактеризує будь-який кулінарний критик.

Вишні – універсальні за смаком ягоди, та й зберігати їх можна в будь-якому вигляді. Випічка з вишневою начинкою завжди славилася. Пісочне тісто стане чудовою основою для домашнього пирога. Тим більше що тепер ви знаєте всі секрети його приготування. Приємного апетиту!