Напевно кожен городник виявляв на грядках перерослі огірки великого розміру з щільною жовтуватою шкіркою. Більшість господинь відправляє такі примірники у відро для сміття – і абсолютно марно! «Велетні» можуть стати основою для багатьох оригінальних і смачних страв-заготовок. Отже, якщо огірки перерослі, що можна приготувати на зиму?

Перерослі огірки не надто охоче вживають у свіжому вигляді в основному зі смакових міркувань. Овочі великого розміру з великими насінням мало нагадують молодих хрустких «побратимів». Грубувата консистенція перезрілих плодів погано підходить для свіжих салатів. Але це зовсім не означає, що їх потрібно відправляти у відро для сміття. Що можна приготувати з перезрілих огірків? Такі овочі найбільше підходять для консервування, а завдяки великим розмірам з них можна зробити дуже оригінальні з точки зору «зовнішності» закуски.

Рулетики з великих огірків

Це оригінальна закуска, яка буде актуальна в свята і в будні, коли хочеться чогось смачного і незвичайного.

рулетики з огірків

Інгредієнти:

  • 2 кг огірків;
  • 15-20 часточок часнику;
  • 1 великий пучок зелені (підійде будь-яка, що виявиться під рукою);
  • 2 ст. л. крупної солі;
  • 1 л води;
  • 100 мл винного оцту (можна замінити яблучним або столовим, але в меншій кількості – 70 мл).

Приготування:

  1. Спочатку приготуйте маринад: доведіть до кипіння воду, влийте в неї оцет, потримайте на вогні ще пару хвилин, зніміть з плити і залиште остигати.
  2. Підготуйте огірки: зріжте з них шкірку (не шкодуйте, прибирайте її товстим шаром), видаліть насіння, наріжте тонкими поздовжніми пластинами (близько 0,5 см).
  3. Дрібно порубаєте ножем зелень і часник.
  4. У широку ємність викладіть огірки прямими пластинами, пересипаючи їх сіллю, зеленню і часником, потім залийте холодним маринадом.
  5. Зверху поставте тарілку з вантажем і приберіть на 24 години на холод.
  6. Через добу дістаньте огіркові пластини з маринаду і скрутіть рулетом разом із зеленню. Пролежавши 24 години в розсолі, вони стануть м’якими і податливими.
  7. Рулетики відразу кладіть у чисті стерилізовані банки.
  8. Маринад, що залишився, поставте на конфорку і доведіть до кипіння, кип’ятіть 1 хвилину і залийте їм вміст посуду.
  9. Закрийте кришками і приберіть в прохолодне місце на зберігання після остаточного охолодження своїх овочевих рулетиків.

Тушонка з перезрілих овочів

Навряд чи хтось подумає, що можна приготувати з перезрілих огірків… тушонку. Між тим, це універсальна заготівля: і салат, і закуска, і гарний компаньйон для тушкованих овочів і м’ясних страв.

Інгредієнти:

тушонка з овочів

  • 2 кг огірків;
  • 1 кг помідорів (краще всього використовувати великі м’ясисті);
  • 1 кг моркви;
  • 3 перці;
  • 1/2 -1 кг ріпчастої цибулі;
  • 1/2 ч. л. лимонної кислоти;
  • 10 часточок часнику;
  • 1/2 ч. л. чорного меленого перцю (якщо любите гострі закуски, додайте трохи меленого перцю чилі);
  • 1 ст. л. крупної солі;
  • 150 мл рослинної олії;
  • 1 великий пучок зелені.

Необов’язково використовувати саме таке співвідношення інгредієнтів – можна взяти різну кількість овочів або тільки ті, які є під рукою.

Приготування:

  1. З огірків зчистіть шкірку і видаліть насіння, а потім поріжте дрібними кубиками. Так само наріжте томати або натріть їх на тертці. Якщо останніх у вас мало, ви можете доповнити відсутній обсяг звичайною томатною пастою (але не кетчупом!).
  2. Моркву подрібніть на крупній тертці, цибулю і перець поріжте тонкими півкільцями, часник дрібно порубайте.
  3. У глибокому посуді розігрійте олію і викладіть огірки. Обсмажуйте їх до прозорості і тільки потім додайте інші овочі в наступному порядку: моркву, через 10 хвилин – томати, ще через 5 хвилин – цибулю, часник і перець.
  4. Овочеву масу тушкуйте на повільному вогні, періодично помішуючи, близько 10 хвилин, покладіть сіль, зелень, потім тушкуйте ще 10-20 хвилин (овочі повинні стати м’якими) і всипте лимонну кислоту.
  5. Овочеву суміш перемішайте, відразу вимкніть конфорку і розкладайте суміш по простерилізованим банкам, закатайте.
  6. Гарячі ємності переверніть, вкрийте чим-небудь теплим і залиште так до остаточного охолодження.
  7. Надалі огірково-м’ясні консерви зберігають в прохолоді.

Закуска з перерослих огірків на зиму

Це ще одна відповідь на питання, що можна приготувати з великих огірків. Такий салат з них відмінно підходить до смаженого м’яса і риби. Його можна подавати і в якості самостійної закуски – це смачно!

закуска з перерослих огірків

Інгредієнти:

  • 5 кг огірків;
  • 1 ст. томатної пасти;
  • 1/2 скл. часнику (в подрібненому вигляді);
  • 1 скл. цукру;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти;
  • 3 ст. л. крупної солі.

Приготування:

  1. З огірків зчистіть шкірку, позбавтеся від насіння. Поріжте їх невеликими шматочками.
  2. В товстостінний посуд (можна казанок) вилийте олію. Розігрійте його і додайте овочі, протушкуйте 5 хвилин.
  3. Потім влийте томатну пасту, додайте цукор і сіль. Періодично помішуючи, доведіть масу до закипання.
  4. Вогонь збавте до мінімуму і продовжуйте тушкування ще 10-15 хвилин.
  5. Через це час всипте лимонну кислоту і часник і при постійному помішуванні витримайте на вогні ще 5 хвилин.
  6. Гарячу масу розкладіть по банках, закрийте.

Ікра на зиму

Той, хто думає, що неможливо приготувати щось достойне з великих огірків, помиляється. Наприклад, така соковита, ситна і дуже ароматна закуска виходить тільки з перезрілих овочів.

ікра з огірків на зиму

Інгредієнти:

  • 5 огірків;
  • 1 середня цибулина;
  • 4 великих томата;
  • 3 моркви;
  • 2 солодких перці;
  • 50 мл рослинної олії;
  • 10 г солі;
  • трохи меленого чорного перцю.

Приготування:

  1. Огірки звільніть від шкірки, приберіть насіння.
  2. Зріжте плодоніжку перця, а також позбавтеся від насіння.
  3. Моркву подрібніть на крупній тертці, а помідори, перець і огірки перетворіть на дрібні кубики. Допускається порубати в кухонному комбайні (огірки окремо від інших овочів).
  4. У товстостінному посуді розігрійте олію і додайте огірки.
  5. Вони виділять багато соку. Дочекайтеся, поки він не випарується наполовину, і викладіть овочі, що залишилися, прянощі і сіль. Тримайте на повільному вогні 20-30 хвилин, час від часу помішуючи.
  6. Ікру закладайте гарячою в простерилізовані банки і, не зволікаючи, закочуйте.
  7. Коли огіркова ікра охолоне, потрібно відправити її на зберігання в холод.

Пряний салат

Інгредієнти:

салат з огірків

  • 2 кг огірків-«велетнів»;
  • кріп;
  • хрін;
  • гірчиця;
  • запашний перець і перець горошок;
  • лавровий лист;
  • часник.

Для заливки:

  • 1 скл. оцту 10 %;
  • 5 скл. води,
  • 6 ст. л. з гіркою цукру;
  • 1 плоска ст. л. солі.

Приготування:

  1. Овочі очистити, розрізати на чотири-п’ять частин, вирізати насіннєві гнізда.
  2. У кожну банку всипати по ложці гірчиці, зубчику часнику, шматочку хрону, перець (скільки вважаєте за потрібне), покласти кріп і лаврушку.
  3. Маринад закип’ятити, залити їм банки.
  4. У великій кількості залити банки з огірками теплою водою і пастеризувати від моменту закипання 2-3 хвилини. Банки укласти закрутками вниз і залишити охолоджуватися.

Перерослі огірки добрі тим, що можна приготувати їх на зиму, причому це відмінний продукт для різних видів консервації. Після такої обробки великі плоди нічим не відрізняються від своїх побратимів меншого розміру. Більш того, у багатьох випадках саме огірки-«акселерати» дають фору овочам, які були помічені і зібрані господарями раніше.