Французькі кондитери можуть похвалитися ароматними і неймовірно смачними круасанами, а вітчизняні кулінари – пончиками. Таку випічку люблять практично всі і не тільки за її приголомшливий смак та апетитний вигляд. Сьогодні ми навчимося пекти пончики без дріжджів. Сподіваємося, наш рецепт займе почесне місце у вашій кулінарній книзі.

Традиції слов’янської кухні

Шукаєте простий рецепт пончиків без дріжджів? Тоді вам невимовно пощастило. У сьогоднішній статті ми докладно розповімо, як приготувати пишні, пористі, ароматні і неймовірно смачні пампушки.

смачні пампушкиБагато господинь вважають за краще готувати такий кондитерський виріб на дріжджовій основі. А ось початківцям-кулінарам можна спробувати спекти інші пончики.

Рецепт класичний без дріжджів, як правило, передбачає використання теплого молока або кефіру. У такому разі для підйому тіста потрібно додавати розпушувач або харчову соду. Вам не потрібно буде чекати, поки тісто підійде. Після замісу бездріжджове тісто можна розкачувати і пекти. Деякі професійні кондитери готують тісто для пампушок рідкої консистенції, як на оладки. Такі пончики викладаються на сковороду ложкою і схожі на маленькі пиріжки.

Перед тим як ви вивчите рецепт та підете на кухню втілювати у життя отримані кондитерські знання, давайте ознайомимося з рядом корисних порад:

  • Пончики на бездріжджовій основі готуються з кефіру або молока. Можна використовувати і сироватку;
  • Додатковий аромат та вершковий смак мають пончики, для приготування яких використовувався рецепт без дріжджів на молоці;
  • Кефірну або молочну основу, як правило, нагрівають до температури 40-45°;
  • Потім в рідині розмішують цукор, дрібнозернисту сіль і, звичайно ж, курячі яйця;
  • Збивати масу до однорідності краще блендером або міксером. У ручному режимі для збивання тіста вам знадобиться більше часу;
  • Для того щоб приготувати пористе тісто, потрібно додавати розпушувач;
  • Можна використовувати і харчову соду, але гасити оцтом її не потрібно, якщо тісто готується на кефірній основі;
  • Розпушувач краще змішувати з борошном попередньо;
  • Високосортне борошно просівайте кілька разів, максимально насичуючи його киснем;
  • Після змішування борошна з розпушувачем зразу ж починайте працювати з тістом, бо воно втратить свої властивості;
  • Пончики обсмажуються на розігрітій соняшниковій рафінованій олії;
  • Щоб позбутися надлишків олії, обсмажені пончики викладають на паперовий або тканинний рушник;
  • Пончики можна спекти у чистому вигляді або з додаванням начинки;
  • Для начинки традиційно використовують повидло, фруктові джеми, мак, варене згущене молоко;
  • Зверху пончики можна присипати цукровою пудрою – це традиційний спосіб прикраси;
  • Для надання пампушкам вишуканого смаку і неповторного аромату полийте їх сиропом, глазур’ю, шоколадом або кремом;
  • У слов’янській кухні пончики роблять у формі бубликів;
  • Тісто треба розкачати товщиною не більше 10 мм, а потім звичайною склянкою вирізати кружечки;
  • Отвори в центрі робляться за допомогою стопки або склянки з меншим діаметром;
  • Також можна нарізати тісто смужками і щільно защепити краї;
  • Для надання пампушкам додаткового аромату в тісто можна додати ваніль. Деякі господині змішують ванільний цукор з пудрою і використовують для прикраси випічки.

Тішимо домочадців смачною випічкою

Сьогодні ми з вами будемо випікати пампушки без дріжджів. Цей поетапний рецепт займе почесне місце у вашій кулінарній скарбничці. Ця випічка дуже проста у своєму виконанні, тісто вимішується лічені хвилини, та й обсмажувати пончики потрібно не більше 2-3 хвилин.

Як тільки пончики трохи охолонуть, не забудьте посипати їх цукровою пудрою або полити сиропом. Пончики з начинкою потрібно смажити у закритому посуді, щоб кондитерський виріб добре пропікся, в іншому випадку начинка і тісто всередині залишаться сируватими.

Склад:

домашні пампушки без дріжджів

  • 1 ст. кефіру з будь концентрацією жиру;
  • 1 куряче яйце;
  • 5 ст. л. цукру;
  • ½ ч. л. харчової соди;
  • 500 мл соняшникової олії для обсмажування;
  • 3 ст. л. олії для додавання в тісто;
  • сіль;
  • 2 ½ -3 ст. просіяного високосортного борошна.

Приготування:

  1. Беремо суху глибоку посудину і наливаємо в неї теплий кефір;
  2. Вбиваємо яйце, додаємо цукровий пісок та дрібнозернисту сіль;
  3. Додаємо харчову соду, не гашену оцтом, і все гарненько вимішуємо;
  4. Тепер додаємо соняшникову рафіновану олію;
  5. Кілька разів просіюємо високосортне борошно і порціями додаємо його в рідку основу;
  6. Спочатку все гарненько перемішуємо лопаткою, а потім вимішуємо тісто руками;
  7. У нас повинно вийти м’яке, але в міру еластичне тісто;
  8. Горизонтальну поверхню посипаємо просіяним високосортним борошном і викладаємо замішане тісто;
  9. Ділимо його на дві рівноцінні частини;
  10. З кожного шматка тіста розкачуємо лист, товщина якого не повинна перевищувати 10 мм;
  11. З тіста вирізаємо за допомогою склянки чи спеціальної форми однакові кружечки;
  12. У центрі робимо отвір за допомогою кришки або стопки;
  13. Беремо глибоку сковороду або сотейник, наливаємо туди олію;
  14. Розігріваємо його на максимальному вогні і кладемо туди заготовки пончиків;
  15. Обсмажуємо пончики з обох сторін рівномірно до утворення рум’яної скоринки;
  16. Спочатку обсмажені пончики викладаємо на тканинний або паперовий рушник;
  17. Як тільки масляні надлишки вбере в себе серветка, пончики перекладаємо на тарілку, а зверху посипаємо їх просіяною цукровою пудрою.

Мабуть, пончики – найпопулярніша випічка на пострадянському просторі. Якщо ви не любите працювати з дріжджами, то вищеописаний рецепт підійде вам ідеально. Як бачите, тісто готується дуже просто. А щоб прискорити процес смаження пончиків, використовуйте одночасно дві сковороди. Смачного!