Солоний оселедець – популярна закуска практично на кожному застіллі. Багато господинь вже відмовилися від вживання купованого продукту і воліють готувати оселедець пряного посолу самостійно. Рецепти приготування такої закуски ми сьогодні і розглянемо.

Готуємо улюблену закуску нашвидкуруч

Існують різні способи засолки оселедця. Для цієї мети вибирайте тільки тихоокеанський оселедець або атлантичний. Від якості риби залежить смак готової страви. Ви можете купити вже розділене філе, тим самим позбавивши себе кропіткої роботи по видаленню дрібних кісток та хребта. Ми розповімо, як робиться оселедець пряного посолу в домашніх умовах. Рецепти його різноманітні, почнемо з найбільш простого способу.

оселедець пряного посолу

Склад:

  • дві тушки свіжомороженого оселедця;
  • 3-4 лаврових листочки;
  • 10-12 шт. перцю-горошку;
  • 2-3 ст. л. рослинної олії;
  • кухонна сіль – 1 ст. л.;
  • 5 ст. л. води.

Приготування:

  1. Готуємо всі необхідні інгредієнти;
  2. Оселедець попередньо розморожуємо, відрізаємо плавникову та хвостову частини;
  3. Відокремлюємо хребет і ріжемо оселедець на порційні шматки.

Порада! Для розморожування оселедця не використовуйте гарячу воду, бо це зіпсує смак і якість рибного філе. Краще на ніч залиште оселедець на нижній полиці холодильника.

  1. У пластиковий контейнер або піалу викладаємо перець-горошок. Його можна злегка подрібнити ступкою;
  2. Додаємо листочки лавра, попередньо подрібнивши їх руками;
  3. В окремій піалі змішуємо воду, рослинну рафіновану олію та сіль.

Порада! Столову ложку солі потрібно брати з вершечком. Саме така кількість солі необхідна для засолювання зазначеної порції оселедця.

  1. Заливаємо шматочки оселедця приготовленим розсолом, додаємо суміш перців і листочки лавра;
  2. Все ретельно перемішуємо руками. Робимо це акуратно, не розламуючи оселедець;
  3. Накриваємо посудину кришкою і ставимо у холодильник на 8 годин для засолювання;
  4. Подавати до столу оселедець пряного посолу краще з додаванням ріпчастої цибулі і маринаду з оцту та рафінованої олії.

Оселедець «24 години»

Якщо ви надаєте перевагу тому, щоб засолювати оселедець вдома, тоді просто необхідно знати класичний рецепт. Приготуйте оселедець пряного посолу в домашніх умовах швидко. Для цього потрібна зручна ємність з номінальним об’ємом 3 літри. Підійде скляна бутель. У ній поміщається приблизно 8-9 тушок риби.

Увага! В рецепті вказані пропорції для приготування одного літра розсолу.

оселедець пряного посолу швидко

Склад:

  • 8-9 шт. тушок оселедця середнього розміру;
  • 1 л води;
  • 135 г кухонної солі;
  • 1-2 головки цибулі.

Приготування:

  1. Розбираємо розморожений оселедець. Відрізаємо голову, плавники і хвостову частину;
  2. Акуратно робимо поздовжній надріз по черевцю, вичищаємо кишки, ікру і молозиво;
  3. Їстівні нутрощі можна засолити разом з оселедцем;
  4. В окремій ємності змішуємо воду з сіллю;
  5. Ретельно розмішуємо, щоб кристали солі добре розчинилися. Вода повинна бути кімнатної температури;
  6. Складаємо тушки оселедця у трьохлітрову сулію і заливаємо приготовленим розсолом;
  7. Закриваємо бутель щільною кришкою і залишаємо на добу в затишному місці при кімнатній температурі;
  8. Готовий оселедець витягуємо з розсолу, розбираємо, видаляємо хребет;
  9. Ріжемо оселедець порційними шматочками, цибулю подрібнюємо у формі півкілець;
  10. Складаємо шматочки солоного оселедця в контейнер, кожен шар покриваємо цибулею.

Ще один варіант засолювання

Якщо ви хочете знати, як приготувати оселедець пряного посолу в домашніх умовах, уважно вивчіть цей рецепт. Особливість його полягає в тому, що потрібно зварити маринад.

Порада! За 3 доби оселедець повністю просолиться. Чим довше ви його витримайте в розчині, тим насиченішим вийде смак.

оселедець в домашніх умовах

Склад:

  • 1 кг тихоокеанського оселедця;
  • 30 г цукру;
  • 3 лаврових листочки;
  • 1500 мл води;
  • 10 шт. перцю-горошку;
  • трохи меленого запашного перцю;
  • 80 г кухонної солі.

Приготування:

  1. Розморожуємо оселедець, розбираємо його та розрізаємо на порційні шматки. Занадто маленькі шматочки робити не потрібно. Тушку оселедця рекомендується розрізати на 3-4 частини;
  2. У товстостінну посудину наливаємо воду;
  3. Ставимо воду на помірний вогонь і доводимо до кипіння;
  4. Додаємо сіль і ретельно розмішуємо;
  5. Аналогічно чинимо з цукром;
  6. Гарненько розмішуємо до повного розчинення кристалів цукру і солі;
  7. Додаємо листочки лавра і суміш перців;
  8. Перець-горошок не потрібно подрібнювати;
  9. Відставляємо маринад в сторону до повного охолодження;
  10. Шматочки філе оселедця складаємо у зручну посудину – бутель або пластиковий контейнер;
  11. Заливаємо оселедець розсолом, маринадом і щільно закриваємо кришкою. Маринад повинен повністю покривати оселедець;
  12. Протягом доби витримуємо оселедець при позначці кімнатної температури, а потім ще на 2 дні ставимо його в холодильник.

Корисні поради

Вже згадувалося, що смак готової закуски безпосередньо залежить від якості обраного оселедця.

якісний оселедець

Про високу якість та свіжість продукту, що отримується, свідчать наступні ознаки:

  • тушка повинна мати сріблясте забарвлення;
  • на рибі не повинно бути льодяного насту;
  • очі риби опуклі;
  • зябра повинні бути червоного кольору;
  • плавці щільно притиснуті.

Якщо риба неодноразово заморожувалась, ви побачите це по товщині льодяного насту. Краще вибирати охолоджений або свіжоморожений продукт.

На замітку! Для засолювання пряного оселедця можна взяти спеціальні спеції і прянощі для риби.

Якщо ви засолили оселедець, нарізаний порційними шматочками, то його потрібно з’їсти протягом 48 годин. А щодо цілої солоної тушки – її можна зберігати довше, але для цього слід приготувати спеціальний розчин. Готується розсіл з пива, перцю-горошку, листочків лавра та солі. Оселедець пряного посолу заливають приготовленим розчином. У такому вигляді рибку можна зберігати протягом 2-3 тижнів.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачний оселедець пряного посолу. Таку закуску краще подавати до столу з чорним хлібом, ріпчастою або пір’яною цибулею, вареною картоплею. Ось воістину королівський слов’янський обід або вечеря! Смачного!