Властивості соків з ягід обліпихи відомі людству з давніх пір. Лікарі в минулому лікували з їх допомогою практично будь-які хвороби, що говорить про реальну цінність і користь цього незаслужено забутого продукту.

Зараз до облепихового соку звертаються тільки досвідчені цінителі – в основному ті, хто є затятими прихильниками здорового харчування і способу життя.

обліпиховий сікНа жаль, середньостатистична людина деколи і знати не знає, що такий напій взагалі існує в природі. А навіть якщо і знає – купує сурогат, який реалізується нам під виглядом натурального продукту. Чи варто говорити про те, що споживання таких напоїв не несе організму абсолютно ніякої користі?

Обліпиховий сік примітний цілим рядом корисних властивостей, причому деякі з них несуть тілу аж ніяк не банальне зміцнення, а реальне лікування.

Його користь настільки багатогранна, що її справді важко переоцінити або перебільшити. Споживають його і дорослі, і діти, і люди похилого віку. Особливо він корисний жінкам при вагітності, щоправда, за умови правильного застосування. Отже, яка ж користь та шкода обліпихового соку, і як його правильно готувати?

Унікальний біохімічний склад напою

Вчені називають обліпиховий сік мультивітамінним, оскільки він включає у свій багатющий біохімічний склад безліч відомих вітамінів та провітамінів, що підсилюють і оптимізують дію перших.

Чим же корисний обліпиховий сік, і що такого примітного фігурує в його біохімічному складі? В першу чергу, цей напій є лідером по вмісту жирних кислот. Вони необхідні кожному з нас для здоров’я і нормальної життєдіяльності організму, але знайти їх у стандартних продуктах досить важко.

Досить багато поліненасичених жирних кислот в глибоководній морській і океанічній рибі. Однак, з точки зору добових норм для людини, їх в продукті мало. Щоб повністю заповнювати їх ресурси, потрібно було б харчуватися тільки цією самою рибою. Тому жирні кислоти зазвичай «видобуваються» людиною з різноманітних медикаментозних препаратів, накшталт капсул з риб’ячим жиром.

Обліпиховий сік відрізняється вмістом у складі тих же елементів, але в ньому вони присутні в більш легкозасвоюваних формах і з’єднаннях. Таким чином, споживаючи цей продукт, ви можете постійно насичувати свій організм такими цінними і одночасно рідкими речовинами.

Вітамінний склад також не може не дивувати, оскільки в ньому присутні такі речовини:

  • Бета-каротин;
  • Тіамін, рибофлавін, ціанокобаламін, нікотинова кислота, пантотенова кислота, фолієва кислота;
  • Ретинол;
  • Токоферол;
  • Біотин.

Серед мінералів, що концентруються в обліпиховому соку, варто приділити особливу увагу наступним:

  • напій з обліпихиЗалізо;
  • Бор (досить рідкісний фігурант звичних для нас продуктів харчування);
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Магній;
  • Фосфор;
  • Натрій;
  • Марганець;
  • Титан;
  • Цинк;
  • Кремній.

Напій багатий як м’якими, так і насиченими жирними кислотами, які дають організму енергію і природним чином притупляють почуття голоду. Тому сік, незважаючи на свою відносно високу калорійність, є відмінним помічником для тих, хто хоче схуднути. Мало того, що він насичує, так ще й забезпечує організм фактично всіма мікронутрієнтами, в яких він постійно має потребу.

Медики стверджують, що людина, яка щодня вживає дві або три столові ложки соку обліпихи, допомагає собі куди більш ефективно, ніж та, що приймає синтетичні полівітамінні комплекси. Якщо ви будете діяти таким же чином, ви зможете забезпечити себе більшою частиною того, що постійно потрібно вашому тілу для життя і здоров’я.

Напій корисний і своїм поживним складом, в якому фігурують складні вуглеводи, жири, білки, амінокислоти, ферменти, грубі харчові волокна (клітковина), а також органічні кислоти. Він включає в свій склад катехіни, кумарини, стерини, фітонциди, флавоноїди.

До речі, завдяки останнім двом компонентам, заготівля обліпихового соку на зиму стане для вас найкращим рішенням в профілактиці грипу і простудних інфекцій. Притому на зиму сік можна приготувати без варіння, що посилить його цінні властивості. По суті, ви збережете все найкорисніше, що концентрується в ягодах, в природному, первозданному вигляді.

Примітний прийом обліпихового соку при вагітності. Його можна, і навіть потрібно приймати вагітним жінкам, однак робити це потрібно за чіткою схемою, не зловживаючи дозуваннями. Оскільки в обліпиховому соку міститься багато бета-каротину і ретинолу (вітамін А), ви повинні стежити за тим, щоб не спровокувати їх передозування у своєму організмі. Пам’ятайте про те, що дані речовини є жиророзчинними, а тому довго не виводяться з тіла, перебуваючи в ньому в якості постійного ресурсу.

А про те, що буває при передозуванні вітаміну А в першому триместрі вагітності, напевно, знає будь-яка жінка. Тому приймайте цей продукт з обережністю і тільки після консультації з лікарем. Починати бажано з другого триместру, і продовжувати аж до повного завершення лактації.

Калорійність соку обліпихи становить 82 ккал на 100 грамів (вказується цінність чистого продукту, без додавання цукру і спецій).

Властивості обліпихи і соку з неї

обліпихаНе секрет, що обліпиха, допомагає певним жінкам залишатися молодими і свіжими протягом довгих років, коли молодість, здавалося б, давно залишена позаду.

Але притаманні їй далеко не одні «б’юті-властивості». Швидше, ці самі «б’юті-властивості» проявляють себе через комплексний благотворний вплив ягоди на органи і системи нашого тіла.

Обліпиховий сік благотворно впливає на склад крові, регулюючи в ній концентрацію гемоглобіну, білків і еритроцитів.

Напій володіє вираженою і потужною загальнозміцнюючою властивістю – він здатний ретельно і надійно захищати організм не тільки від банальних вірусів, але і від більш важких захворювань.

Він відрізняється своїми протираковими діями, причому допомагає не тільки в профілактиці злоякісних пухлин, але і в їх активному лікуванні. Даний продукт благотворно впливає на органи шлунково-кишкового тракту і травну систему в цілому. Проникаючи в організм, він стимулює вироблення жовчі і певних ферментів, необхідних для адекватного розщеплення і перетравлення їжі.

Сік з ягід обліпихи неймовірно добре впливає на нервову систему. І секрет його зовсім не в насиченні тіла вітамінами групи В. Справа в тому, що напій активує синтез серотоніну – так званого «гормону радості». При дефіциті даної речовини, людина може зіткнутися з різними нервовими розладами, включаючи стреси, втому, неврози.

Дуже корисно приймати цей сік при офтальмологічних захворюваннях і зниженні гостроти зору. Це актуально при катаракті, глаукомі, кон’юнктивітах, курячій сліпоті, а також гострих і хронічних запаленнях сітківки, повік і судин очей.

Загальні корисні дії соку:

  • Противірусна;
  • Протизапальна;
  • Протиракова;
  • Протипухлинна;
  • Протитромбозна;
  • Гіпотензивна;
  • Жарознижувальна;
  • Знеболювальна;
  • Жовчогінна;
  • Антимікробна;
  • Ранозагоювальна.

У список патологій і порушень, при яких потрібно обов’язково приймати обліпиховий сік, варто включити:

  • ягоди обліпихиБудь-які захворювання очей;
  • Дерматологічні патології з симптоматичними проявами у вигляді ерозій, виразок та нориць;
  • Онкологічні процеси;
  • Тромбози, тромбофлебіти, атеросклерози;
  • Грибок;
  • Вірусні інфекції, грип;
  • Патології ЦНС;
  • Гострі та хронічні захворювання печінки та нирок;
  • Порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту;
  • Ендокринні патології;
  • Деякі спадкові захворювання.

Шкода в напою відсутня, але до нього є протипоказання. Так, приймати його не варто при панкреатиті, холециститі, гастриті, гострих патологіях підшлункової залози і алергії на каротиноїди.

Як приготувати сік?

Ви можете купити готовий напій, але краще зробити його самостійно, щоб бути впевненим в натуральності продукту.

Приготовити обліпиховий сік на зиму без варіння дуже просто:

  1. Потрібну кількість ягід промийте, очистіть і обробіть соковижималкою;
  2. Зцідіть отриману рідину і відіжміть з неї макуху;
  3. Поступово введіть в неї трохи цукру;
  4. Коли цукор розчиниться повністю, розлийте в стерилізовану тару і закатайте;
  5. Занесіть банки з соком у прохолодне місце.

Зберігати напій можна і при кімнатній температурі, але в цьому випадку доведеться додати більше цукру.

Будьте здорові!