Рис є рослиною з сімейства злакових. Він надзвичайно любить тепло і сонце, але в надмірно жаркому і посушливому кліматі не росте. Рис зустрічається на всіх континентах, крім Європейського і мало не половина населення земної кулі вважає його основним продуктом харчування нарівні з пшеницею.

Трохи про користь неочищеного рису

У цій злаковій культурі не присутні вітаміни А і С, зате в ній багато вітамінів групи В, зокрема тіаміну (В1), ніацину (вітаміну В3), рибофлавіну (В2) та піридоксину (В6). Ця група вітамінів бере активну участь в роботі ЦНС.

користь неочищеного рисуВони ж перетворюють поживні елементи в енергію. Рис багатий амінокислотами і білками, а ще його цінують за відсутність глютену – білка рослинного походження, який здатний викликати алергію.

В Азіатських країнах їжу готують з різних сортів рису: неочищеній культурі віддають перевагу люди похилого віку і діти. В Європі та Америці він полюбився прихильникам здорового способу життя. Справа в тому, що тільки цей сорт в процесі обробки зберігає поживну оболонку.

Вона наділяє продукт світло-коричневим кольором, за що його і прозвали коричневим. А як ще називається неочищений рис? Його нерідко називають бурим і нешліфованим.

Такий рис набагато корисніше, ніж його білий побратим, так як більшу концентрацію поживних речовин включає саме оболонка зерна. Вважається, що в ній зберігаються і деякі цілющі олії, хоча вони істотно скорочують термін зберігання цього продукту, тому досвідчені господині рекомендують класти пачку з рисом в холодильник.

У висівковий оболонці міститься гранична кількість вітамінів групи В, присутні в ній і клітковина, мінерали, а також фолієва кислота. У невеликій концентрації містяться селен, калій, фосфор, цинк, мідь і йод. Всі ці складові укупі надають рісу незвичайний горіховий смак.

Цей «конструктор здоров’я» має тільки один недолік, і пов’язаний він з часом приготування. Варити його необхідно довше білого. Крім того, навіть після приготування він не відрізняється такою м’якістю, як останній.

Якщо ви страждаєте різними захворюваннями ШКТ, то можете сміливо включати неочищений коричневий рис до свого харчування. Для здоров’я корисно їсти такий рис ще й тому, що він здатний звільнити від необхідності споживати жирну і солодку їжу, чудово заповнюючи енергетичний потенціал.

Тому можна сказати, що неочищений рис корисний для схуднення, і це підтверджують дієтологи всіх країн, активно включаючи його в різні фігурні програми.

Японські фахівці провели досліди на лабораторних гризунах, які показали, що, регулярно споживаючи в їжу бурий рис, можна підвищити рівень свого інтелекту і поліпшити пам’ять, а також нормалізувати роботу ЦНС.

Як правильно варити неочищений рис

Цей вид злакової культури готується трохи довше звичного.

Як варити неочищений рисЕтапи приготування:

  • склянку неочищеного рису замочити в холодній воді на годину. Після його потрібно добре промити, залити 3 склянками охолодженої води і поставити каструльку з вмістом на вогонь. Деякі господині радять засипати злак вже в киплячу воду. Ви можете спробувати і той, і інший спосіб;
  • посолити і, як тільки на поверхні з’являться характерні бульбашки, зменшити газ до мінімального значення. Не накриваючи, варити близько 5 хвилин, а потім накрити на посуд кришкою і томити ще з півгодини. Цікавлячись, як правильно готувати неочищений рис, пам’ятайте, що мішати його в каструлі не рекомендується;
  • як тільки вся вода википить, каструлю з готовим продуктом потрібно добре укутати і дати йому можливість «дійти» протягом 15 хвилин.

Рецепти страв з злакової культури бурого кольору

З неочищеного рису придумані рецепти самих різних страв. З нього можна готувати як традиційний плов, так і роли, пудинги, запіканки і багато іншого.

рецептів страв з неочищеного рисуОсь кілька популярних рецептів страв:

  • для приготування рису, смаженого з овочами, необхідно заздалегідь зварити порцію злакової культури, а всі овочі – морква – 1 шт, цибуля – 2 шт часник – пару зубчиків нарізати, так само вчинити і з печерицями в кількості 150 г. На сковороді обсмажити цибулю і гриби, додати пів склянки цукрової кукурудзи та таку ж кількість консервованого зеленого горошку. Через кілька хвилин засипати овочі, дрібно нарізаною зеленою цибулькою і рисом. Через 5 хвилин подавати на стіл, прикрасивши зеленню;
  • щоб приготувати рис з індичкою та овочами, необхідно відварити склянку злаку, а в цей час нарізати 300 г філе індички маленькими шматочками і обсмажити на сковороді з кільцями однієї цибулі-порею. Як тільки м’ясо покриється скоринкою, помістити в посуд 200 г свіжого або замороженого зеленого горошку, а через 10 хвилин туди ж відправити 3 подрібнених зубчики часнику. Через пару хвилин засипати рис, посолити, поперчити, влити 50 мл соєвого соусу. Ще через пару хвилин подавати на стіл;
  • смачну запіканку можна приготувати за таким рецептом: порцію бурого рису відварити. Збити в мисці 2 яйця, півсклянки молока, заправити суміш нашаткованою зеленою цибулею, чебрецем і вустерским соусом до смаку. Посолити. Додати митий шпинат в кількості 450 г і пом’ятий виделкою сир Фета в обсязі 180 г. Сюди ж додати рис, добре перемішати і відправити в духовку на 30-35 хвилин, розігріту до 180 градусів. При бажанні за 5 хвилин до готовності страву можна посипати натертим на крупній тертці сиром, а як тільки він розплавиться, дістати і приступати до трапези.

Ви можете готувати з таким рисом звичні вам страви і пробувати щось нове, адже в цьому продукті зберігаються всі корисні речовини і вітаміни, яких набагато більше, ніж у його білому побратимі. Радуйте себе і своїх домашніх смачними і поживним стравами. Приємного апетиту!