Морси з брусниці – це напій із соку брусниці і цукрового сиропу. Для поліпшення смаку і збільшення користі можна використовувати прянощі, лимон, апельсин або їх цедру. Взимку морс підігрівають і п’ють теплим, а влітку охолоджують шматочками льоду.

Морси з брусниці 2

Основний процес приготування морсів складається з теплової обробки вичавок з цукровим сиропом. Потім цей відвар з’єднують з сирим ягідним соком.

Це допомагає зберегти набагато більше вітамінів в напої. Але детальніше, як зварити брусничний морс різними способами, розглянемо пізніше.

Морс готують тільки з дикорослих ягід: журавлини, брусниці, чорниці, ожини. Кожна з них володіє лікувальними властивостями. Самим яскравим прикладом цього є брусничний напій. По-перше, він дуже добре втамовує спрагу, по-друге, містить ряд корисних речовин, багато вітамінів, елементів, органічних кислот.

Користь брусничного морсу

Даний напій справжній народний помічник при багатьох хворобах для всіх людей, особливо дітей, стариків, жінок при вагітності та під час годування груддю. Тому кожна мама хоче, щоб її дитина була здоровою.

Але якщо раптом вона захворіла, то для ефективного лікування варто застосувати народні рецепти, не використовуючи зайвих аптечних препаратів і хімії. Кожен працівник прагне позбутися від зайвих стресів, відновити нервову систему, яка руйнується через напругу при великій кількості завдань. Кожна літня людина – залишатися здоровою і прожити довго.

Різні причини призводять до одного – потрібно знати і вміти вживати ті чи інші народні ліки. При цьому можна і потрібно використовувати відвари, морси, настої, соки і компоти.

До речі, брусниця, завдяки своїм властивостям, є гіпоалергенною. Ті, хто схильні до алергії, може сміливо її вживати.

Брусничний морс при вагітності – прекрасний спосіб позбутися від набряклості, яка виникає через навантаження на нирки. А вони, в свою чергу, не справляються з виведенням зайвої рідини з організму, внаслідок чого в ньому накопичуються токсини. Але перед тим, як вживати такий напій, потрібна консультація кваліфікованого лікаря, особливо якщо у вас в тонусі матка.

Користь напою полягає в його дії на організм:

  • протизапальна – знімає запальні процеси органів;
  • антисептична і протимікробна – має бактерицидні властивості;
  • діуретична і сечогінна – очищає від токсичних скупчень;
  • в’яжуча – зупиняє кровотечі;
  • тонізуюча – додає енергію і відчуття бадьорості;
  • нормалізуюча – має здатність врегулювати проблему з тиском під час вагітності;
  • антианемічна – підвищує імунітет, відновлює захисні функції після тривалих простудних захворювань;
  • жарознижувальна і потогонна – знижує підвищену температуру тіла;
  • профілактична – при серцевих, шлункових, ниркових, кишкових захворюваннях.

Рецепти брусничного морсу

Морси з брусниці з корицею і ваніллю:

Морси з брусниці 4

  • 3 склянки ягід;
  • 200 грам цукру;
  • 2-3 літра води;
  • цедра половини лимона;
  • паличка кориці;
  • щіпка ванілі.

Як варити брусничний морс з корицею і ваніллю:

Спосіб 1. Готуємо напій. Першим ділом, ягоди моємо, кладемо в каструлю, розминаємо толкучкою до кашки. Заливаємо водою, доводимо до кипіння. Потім додаємо цедру лимона (її можна попередньо натерти), ваніль і корицю. Розмішуємо, через десять хвилини вимикаємо вогонь. Напій проціджуюємо через дрібне сито або марлеву тканину, додаємо цукор. Як охолоне, розливаємо по стаканчиках.

Спосіб 2. Пропускаємо ягоди через м’ясорубку, чавимо сік, макуху кладемо в каструлю, заливаємо водою, ставимо варити. Через півгодини відвар проціджуємо, у чистий напій кладемо цукор, ваніль, корицю, вливаємо сік. Кип’ятимо все дві хвилини. Подаємо охолодженим.

Морс з брусниці:

  • літр води;
  • 2 склянки плодів;
  • півсклянки цукру.

Як зварити морси з брусниці з даними інгредієнтами:

Спосіб 1. Плоди моємо, розминаємо, віджимаємо сік. Переливаємо його в банку, накриваємо кришкою, ховаємо в холодильник. Макуху заливаємо окропом, відправляємо на плиту, кип’ятимо трохи. Потім відвар проціджуємо, студимо, змішуємо з соком і цукром.

Спосіб 2. Макуху з віджатих плодів засипаємо цукром, залишаємо на дві години. Сироп, який утворився зливаємо в банку, ставимо його в холодильник. Вичавки заливаємо водою, кип’ятимо протягом семи хвилин. Потім його проціджуємо, відвар з’єднуємо з сиропом. Можна ще додати трохи лимонного соку.

Морс з брусниці, журавлини з яблуками і м’ятою:

  • 5 ложок цукру;
  • ложка сушеної м’яти;
  • по склянці ягід журавлини, брусниці;
  • 8 невеликих яблук;
  • 2,5 літрів води.

Кип’ятимо очищені нарізані яблука з м’ятою, додаємо три ложки цукру. За допомогою блендера робимо пюре з ягід, змішуємо його з яблучним сиропом. Пробуємо, якщо кислувато – додаємо цукор. Проціджуємо суміш через дрібне сито або марлеву тканину. Одержаний вітамінний напій подаємо прохолодним.

Морс з брусниці та буряків:

  • кілограм плодів;
  • кілограм буряка;
  • склянка меду або цукру;
  • 3 літрів води.

З плодів віджимаємо сік, ховаємо його в холодне місце. Макуху не викидаємо, а кладемо в каструлю, заливаємо літром води, кип’ятимо. Відвар проціджуємо.

Буряк очищаємо, натираємо, варимо у воді, яка залишилася. Потім бурякову воду проціджуємо, з’єднуємо її з соком плодів, відваром, засипаємо цукром. Морс з брусниці та буряків доводимо до кипіння. Охолоджуємо.

Брусничний морс на зиму:

Морси з брусниці 1

  • 1,5 кілограма ягід;
  • 1,2 кілограма цукру;
  • 2 літра води на відвар;
  • кілька листочків м’яти;
  • сік 1 лимона або лимонна кислота.

Ягоди моємо в теплій воді, кладемо їх в блендер, наливаємо трохи холодної кип’яченої води, подрібнюємо в кашку. Потім проціджуємо сік, використовуючи сито, в скляну ємність, накриваємо кришкою.

Вичавки заливаємо водою, кладемо листочки м’яти, ставимо варити на повільний вогонь, кип’ятимо близько 5 хвилин після закипання. Проціджуємо м’ятний ягідний відвар, потім знову відправляємо його в чистому вигляді на плиту, додавши цукор, сік лимона або лимонну кислоту.

Як тільки цукор розтанув, наливаємо сік ягід, розмішуємо. Коли напій починає вирувати, тоді швидко розливаємо його в підготовлені прогріті банки, закатуємо. Після охолодження, ховаємо в льох на зиму. Такий напій в холодну пору вживати в гарячому вигляді.

Морс бруснично-чорничний на зиму:

  • 350 грам плодів;
  • 350 грам чорниці;
  • 4 ложки цукру;
  • 6 склянок води;
  • ложечка цедри лимона;
  • ложечка соку лимона.

Плоди брусниці і чорниці промиваємо під проточною водою в друшляку, залишаємо, щоб зайва вода пішла. Потім штовхачем утворимо ягідну кашку. Залишаємо її на дві години. Проціджуємо сік.

Воду в каструлі нагріваємо, насипаємо цукор. Як тільки він розчинився, наливаємо в сироп сік ягід, лимона, кладемо цедру. Після цього варимо ще п’ять хвилин. Розливаємо по прогрітим баночкам, закорковуємо кришками. Перевертаємо догори дном і ховаємо в тепле місце для повільного охолодження (як варіант – закутуємо ковдрою).

Морси з брусниці – це чудовий напій, який вгамовує спрагу і надає багато сил і енергії. Насолоджуйтеся їм!