Сир – дуже корисний і багатьма улюблений продукт. У наші дні існують його різні види, тож кожен бажаючий має можливість вибрати для себе той, який найбільш смачний і оптимальний за ціною. Сиром покривають піцу, з нього готують холодні і гарячі супи, солодкі десерти або вживають за сніданком, просто поклавши на бутерброд.

Цей продукт містить велику кількість повноцінного білка, який може забезпечити на довгий час ваш організм енергією, а також мікроелементи, амінокислоти і вітаміни. Але щоб їх отримати, потрібно знати правила, як зберігати сир, інакше продукт може не тільки зіпсуватися, але і втратити корисні якості.

Умови правильного зберігання сиру

Ми часто просто кладемо продукти в холодильник, навіть не замислюючись про правила зберігання. Це стосується і сиру. Купили, поклали в холодильник і все… Але при цьому потрібно враховувати той факт, що сир при неправильному зберіганні запліснявіє або обвітритися. Тому перш, ніж помістити цей молочний продукт в холодильник, необхідно знати особливості його зберігання.

На його збереження впливає:

  • вологість – при низькій він висихає, а при великій – псується;
  • температура – як надто низька, так і висока руйнує його структуру.

Основні правила, як зберігати сир в холодильнику:

  • температурний режим в межах 6-8 градусів;
  • продукт не бажано зберігати поблизу від морозильної камери, найкраще місце для цього – нижня полиця холодильника;
  • небажано сир тримати в накритім кришкою посуді, краще використовувати харчову плівку, пергаментний папір або фольгу, так ви зможете запобігти можливості вбирання сторонніх запахів і втрату вологості;
  • у разі зберігання продукту в пакеті з поліетилену разом з сиром покладіть цукор-рафінад 1-2 шматочка, так він не зможе покритися пліснявою;
  • за годину до того, як ви зібралися подати сир на стіл, вийміть його з холодильника. Це допоможе повернути його природні смакові якості та запах;
  • нарізку проводіть безпосередньо перед вживанням.

Сьогодні в магазинах представлений широкий асортимент різних видів сирів, кожен з яких відрізняється своїм особливим смаком. Умови зберігання цього молочного продукту різні в залежності від його виду.

Як потрібно зберігати твердий сир

Найбільш підходящі умови для правильного зберігання твердого і напівтвердого сиру – це температура у межах від -4 до 0°С. І чим твердіше продукт, тим довше він може зберігатися. Французький володіє вираженим ароматом, тому перш, ніж помістити його в холодильник, краще попередньо загорнути в харчову плівку.

Менший аромат має інший сорт – швейцарський сир, його можна помістити для зберігання у щільно закритий посуд (скляний, емальований). Не потрібно загортати сир в шар паперу, так він зачерствіє швидше і втратить якість.

Якщо ж неможливо покласти продукт в холодильник, загорніть у вологий рушник, змочений попередньо в солоній воді, і поставте в холодне місце подалі від попадання сонця. Сири твердих і напівтвердих сортів можна заморозити і зберігати в такому вигляді до трьох місяців.

Як можна зберігати домашній сир

Сир домашній саморобний (творог) в холодильнику можна зберігати лише кілька днів. При цьому його не тримайте в пакеті з поліетилену, в якому він у більшості випадків продається. Такий сир відразу ж після покупки перекладіть в емальовану чи скляну ємність з кришкою.

При необхідності домашній сир можна заморозити і зберігати в такому вигляді протягом місяців і продукт не втратить своїх властивостей.

Умови зберігання сиру з цвіллю

Сир з пліснявою м’яких сортів потрібно зберігати при мінусовій температурі до 1 місяця, а якщо температура від 0 до 10°С – тільки тиждень. Як же зберігати ароматні сири з цвіллю? Наприклад, рокфор, камамбер обов’язково потрібно ретельно упакувати. Якщо шматочок цього продукту залишити відкритим, то через кілька днів він не тільки зіпсується, але і в холодильнику залишиться не зовсім приємний запах.

Вживаючи такий вид сиру, важливо знати, що цвіль є благородна, а також чужорідна. Благородна надає продукту відмітні риси і хороший смак, вона корисна для здоров’я, так як має позитивний вплив на травлення. А цвіль, яка утворюється з-за неправильного зберігання, небезпечна, так як в ній містяться мікотоксини.

Правила зберігання розсільних сирів

Ропні сири (сулугуні, фета, бринза та ін) краще зберігати у спеціальній сироватці або розсолі. Для того, щоб видалити сіль їх необхідно нарізати, а потім вимочити в молоці або в окропі приблизно 8-10 годин.

Солона бринза може зберігатися після вимочування досить довго, а улюблений багатьма гурманами сулугуні псується дуже швидко. Як можна зберегти сир сулугуні подовше? Все гранично просто – помістіть у наповнений розсолом герметичний контейнер, і улюблений продукт буде свіжим до трьох місяців.

Зберігання сиру пармезан

Дуже просто зберегти пармезан, якщо він у шматку або голівці. Сир можна загорнути в тканину, попередньо замочену у воді (на кілька хвилин). Потім тканину віджимають, вона повинна бути тільки волога, не мокра.

Потім пармезан загортаємо у тканину, а зверху все це загорнути поліетиленовою плівкою або фольгою. Завдяки цьому тканина не буде висихати. Такий згорток розташуйте в сухому відділенні холодильної камери.

Як можна зберігати тертий сир пармезан? Для цієї мети краще підійде спеціальний посуд пармезанниця. В ній тертий пармезан здатний зберігатися близько місяця, при цьому не втрачаючи корисних і смакових якостей.

Крім того, цей вид сиру можна тримати у спеціально пристосованому герметичному контейнері, обгорнувши зверху фольгою. Таким чином тертий пармезан зберігається близько тижня, після чого його краще використовувати не як присипку, а додавати до соусів.

Скільки часу можна зберігати сир

Тверді сорти сиру зберігайте не більше 9-10 днів. М’які сорти бажано використовувати до 3 діб, так як при більш тривалому зберіганні вони не тільки швидко сохнуть, але і втрачають свої властивості. Сири розсільних сортів можна зберігати до трьох місяців в розсолі, або ще один варіант зберігання – щільно загорнувши в поліетиленовий пакет, в цьому випадку вони можуть лежати в холодильнику не більше, ніж 2 тижні.

Якщо все ж сталося так, що із-за неправильного зберігання сир став сухим, можете його вимочити в молоці. Така процедура допоможе повернути продукту свій звичайний смак. Якщо ви побачили цвіль – просто зріжте її, а сир не викидайте, а приготуйте з нього одну з гарячих страв.

Якщо сиру дуже багато, зберігайте його у морозильній камері. Без сумнівів, він, відтанувши, буде кришитися, але смак залишиться колишнім. Ще один варіант для більш тривалого зберігання цього продукту – у вакуумній упаковці.

Порізаний сир можна помістити в щільно закритий скляний або емальований лоток або каструлю, при бажанні туди можна покласти трохи цукру (він вбере зайву вологу). Вирішивши придбати сир, не потрібно брати дуже багато. Краще, якщо ви будете частіше робити це, взявши стільки продукту, скільки необхідно, а не зберігати надлишки вдома.

Тільки правильне зберігання сиру допоможе зберегти всі корисні властивості і насолоджуватися його відмінними смаковими якостями!