В Україні мед з давніх часів вважався улюбленим смаколиком. З нього готували напої, випічку, соуси, додавали в сир і в кашу. І зараз мед користується популярністю. Страв з використанням цього продукту з’явилося дуже  багато. Медовий ароматний торт – один з них.

Історія виникнення медовика

медовик Дружина імператора Олександра I не дуже любила мед. Кухарі про це знали, тому для Єлизавети готували солодощі без бджолиного продукту. Проте з’явився новий кондитер, який не знав, що Єлизавета не любить мед. І він вирішив здивувати імператрицю медовим тортом, який припав Єлизаветі до смаку.

Вона навіть веліла нагородити нового кондитера. З тієї пори медовик став улюбленим десертом  дружини Олександра I.

Минув час, і медовий торт стали готувати в багатьох країнах. Адже цей десерт дуже ніжний і смачний.

Чим корисний бджолиний мед

Мед – це унікальний продукт. Користь його обумовлена складним хімічним складом. Він містить величезну кількість корисних речовин: мінералів, вітамінів, ферментів, цукрів, фітонцидів, органічних кислот та багато інших корисних речовини.

Через  високий вміст калію мед знищує бактерії, бо створює таке середовище, в якому мікроби не можуть існувати. Нікотинова кислота, що міститься в продукті, розширює судини, виводить холестерин, а вітамін В2 необхідний для шкіри, нігтів і щитовидної залози. Цей корисний смаколик допомагає при анемії, адже до його складу входить багато заліза.

А ще мед:

  • розслаблює і заспокоює;
  • позбавляє від безсоння;
  • зміцнює імунітет;
  • допомагає при стоматиті і ангіні;
  • надає сил;
  • підвищує життєвий тонус;
  • допомагає схуднути;
  • лікує хвороби печінки, гастрити з підвищеною кислотністю.

Перераховувати всі корисні властивості меду  можна довго. Як бачите, цей продукт просто необхідний для нашого організму, тому частіше готуйте страви з медом.

Як приготувати медовик вдома

Щоб зробити цей десерт, необхідно обрати хороший рецепт, адже їх є  безліч. Але в цілому, цей торт готувати просто, секрет полягає в правильному  випіканні коржів.

В багатьох рецептах передбачена різна кількість коржів, тому ви можете обрати варіант, який найбільше вам підходить. Тісто може бути як рідким, так і таким, яке потрібно розкачувати.

класичний медовикМед можна використовувати і штучний, і натуральний (але краще, звичайно, натуральний). Він повинен бути рідким. Тому якщо у вас мед зацукрувався, розтопіть його на водяній бані. І хоча потрібно лише пару ложок продукту, саме він надає випічці особливий карамельний присмак і аромат.

Готувати торт можна з заварним кремом, зі сметаною, згущеним молоком або з будь-яким іншим кремом. Зазвичай, класичний рецепт медового торта саме з заварним кремом.

Але можна обрати і на свій смак. Головне, щоб його було багато. Якщо ви берете сметану, то обирайте жирну. А замість цукру –  пудру. Можна додати і такі  інгредієнти:  горіхи, фрукти або сухофрукти. Змащувати коржі кремом слід заздалегідь, щоб вони добре просочилися. Краще зробити це на ніч.

І ще, перед подачею треба обов’язково поставити торт на холод.

Кілька рецептів

Рецептів приготування торта  дуже багато і ми пропонуємо на розгляд  кілька варіантів.

Класика

Розглянемо класичний рецепт медовика. Для його приготування вам потрібно:  100 г вершкового масла, три курячих яйця, півсклянки цукру, три столові ложки меду, борошно – приблизно 2,5 склянки (може знадобитися трохи більше) і ложечка соди.

Спочатку поріжте масло ножем. Покладіть його в каструльку і поставте на маленький вогонь. Коли масло розтопиться, додайте цукор і мед, а коли маса стане рідкою, додайте соду, від якої  суміш відразу почне збільшуватися в об’ємі. Після цього маса повинна охолонути, і в її можна додавати  збиті яйця.

А потім поступово підсипайте борошно. Коли тісто буде готове, викладайте його ложкою на деко, яке потрібно застелити папером для випікання. У вас має вийти п’ять коржів. Випікайте їх сім хвилин при середній температурі. Обрізайте коржі тоді, коли виймаєте їх, бо коли вони охолонуть, то будуть ламатися.

Оскільки це рецепт класичного медовика, то відповідно крем буде сметанний. Коли всі коржі спечуться і охолонуть, змажте їх  кремом (літр сметани збийте зі склянкою пудри) і поставте торт в холодильник.

 

Медовик з помадкою

Можна приготувати класичний медовий торт  розтоплюючи продукти не на вогні, а на водяній бані. Для цього змішайте 60 г вершкового масла, склянку цукру і пару ложок меду і поставте на водяну баню.

медовик з помадкоюКоли цукор розчиниться, трохи охолодіть і додайте 3 яйця, швидко перемішуючи. Поставте на вогонь і додайте 2 чайні ложки соди. Продовжуючи нагрівати, поступово всипте дві склянки борошна. Якщо тісто рідке, додайте ще. Воно має  бути крутим, і не в’язким. Потім викладіть тісто на стіл, розділіть на сім частин і розкачайте  тонкі коржі. Випікайте до золотистого кольору.

Поки готуються коржі, зробіть крем. Для цього змішайте яйце, склянку цукру, ванілін і столову ложку манки.

Потім додайте трохи борошна і влийте молоко, щоб вийшла однорідна маса і доведіть до кипіння на водяній бані. Потім суміш охолодіть і додайте 250 г масла і півсклянки сметани.

Для помадки змішайте какао, цукор, сметану (все візьміть по 24 столових ложки) і доведіть до кипіння, потім додайте 70 г вершкового масла.

Коржі промажте кремом і залийте помадкою. Десерт готовий.

Секрети приготування

Існують деякі поради при готуванні медовика. Якщо їх дотримуватися, торт вийде дуже смачним.

Ось вони:

  • крем для класичного медовика слід збивати з інгредієнтів однакової температури;
  • можна використовувати одночасно і сметанний крем, і крем зі згущеного молока. Чергуйте їх, змазуючи коржі;
  • розкачувати  коржі слід поки тісто ще трохи тепле;
  • якщо будете робити класичний рецепт медового торта зі згущеним молоком, то використовуйте згущене молоко в залізній банці, по ГОСТу, а не «згущений продукт»;
  • якщо немає форми для вирізання коржів, можна зробити квадратний торт;
  • прикрашати можете горіхами, глазур’ю, шоколадною або кокосовою стружкою. А оскільки цей торт ще називають рижик, можна намалювати зверху лисичку.

Калорійність торта

калорійність медовикаЗвичайно, класичний медовик з заварним або іншим солодким кремом виходить калорійним. У 100 г торта  міститься приблизно 450 ккал. Але все залежить від розміру шматочка і від крему. Якщо ви з’їсте маленький шматочок, то отримаєте менше калорій, відріже шматок побільше – і отримаєте більше 450 ккал.

Крем зі згущеного молока буде калорійнішим, ніж з сметани. Тому, якщо ви готуєте торт самі, обирайте сметанний крем. Додавайте в нього менше цукру (краще використовувати сухофрукти), тоді ви зможете знизити калорійність десерту.

І ще, якщо дуже хочеться з’їсти шматочок тортика, краще зробити це до обіду. Тоді організм швидше витрачає отримані калорії.

Рецептів класичного медовика є безліч. Обирайте такий варіант, який вам більше подобається і  насолоджуйтесь тонким квітковим ароматом і ніжним солодким смаком.