Олія чорного кмину є унікальним і дивним продуктом, який використовувався в медицині і косметології протягом багатьох століть. У народі цей засіб називають ще чорнушкою, чорним коріандром, королівським маслом чорного кмину і благословенним насінням.

Історія, походження, властивості

Королівське масло чорного кмину – це продукт переробки особливого сорту кмину і цей сорт найбільш відомий в Росії з початку поточного сторіччя. Він найбільш пристосований для прийому всередину, оскільки володіє м’яким приємним смаком, пікантною гіркуватістю і специфічним пряним ароматом.

Масло кмину

Більшою мірою олія кмину застосовують жителі арабських країн, таких як Сирія, Туреччина, Єгипет, Ефіопія, Саудівська Аравія, проте і в країнах СНД останнім часом воно стало набувати все більшу популярність.

Зеленувато-коричнева рідина масла чорного кмину має пряний гострий аромат і терпкий і терпкий смак.

Як і всі масла високої якості, масло кмину має найбільшу ефективність, якщо піддається холодного віджиму (35 % рослинних жирів). Будучи натуральним антибіотиком, воно не викликає дисбактеріозу та діє цілеспрямовано. Це істотно відрізняє його від синтетичних аналогів, що використовуються в медицині.

Експерименти в області застосування масла чорного кмину показали, що воно зміцнює імунну систему, надаючи дію на вилочкової залози, що відповідає за посилення захисних сил організму, і сприяє виробленню кісткового мозку. Все це говорить на користь того, що маючи сильний імунітет організм в змозі впоратися практично з будь-якою хворобою.

В кулінарній промисловості використовується насіння чорного кмину, вирощені в арабських країнах, Індії і Закавказзі. Їх називають «куминой», «зірою», «римським коріандром», «індійським кмином».

Згідно з сучасними історичними даними, лікувальні властивості цієї рослини згадувалися Гіппократом, Авиценной і пророком Мухаммедом. Широке застосування дане масло отримало в індійської ведичної медицини. А в деяких країнах Європи його використовують як фармакологічного сировини при виготовленні лікарських препаратів.

Хімічний склад цього продукту широкий і різноманітний і містить наступні компоненти:

Масло чорного кмину

  • Насичені і ненасичені жирні кислоти;
  • Амінокислоти;
  • Вітаміни груп А, D, B1, B9, B3, B6, B2, С, Е;
  • Флавоноїди;
  • Фітостероли;
  • Дубильні речовини;
  • Моносахариди і полісахариди;
  • Алкалоїди, ензими, сапоніни, ефірні олії.

Застосування масла чорного кмину

Насичене вітамінами, амінокислотами, біологічно активними речовинами та мінералами масло чорного кмину є природним антибіотиком і імуномодулятором.

Володіє великою кількістю властивостей і способів застосування, а саме:

  1. За рахунок поліпшення ліпідного обміну вирішує проблеми ожиріння;
  2. Зміцнюючи стінки судин, покращує роботу серцево-судинної діяльності – перешкоджає утворенню тромбів, знижує холестерин в крові, зменшує ламкість судин, знижує артеріальний тиск;
  3. Працює з вадами травного тракту – виявляє жовчогінну дію, покращує роботу шлунку і кишечника, усуває порушення травлення, підвищує апетит, запобігає захворювання печінки, є протиглистовою засобом;
  4. Використовується при лікуванні цукрового діабету;
  5. Посилює лактацію, перешкоджає утворенню тріщин на сосках і допомагає швидкому загоєнню;
  6. Застосовується при бронхіальній астмі, алергії, запаленні легенів, всіх симптомів ГРВІ, проблеми носоглотки;
  7. Корисно при вирішенні проблем чоловічої і жіночої репродуктивних систем – підвищує потенцію та лібідо, покращує процеси сперматогенезу, перешкоджає запальним процесам і утворення пухлин;
  8. Необхідно при лікуванні і профілактики хвороб сечовивідної системи – нефрити, пієлонефрити, цистити, уретрити, сечокам’яна хвороба;
  9. Покращує мозковий кровообіг, роботу нервової системи, підвищує розумову та фізичну активність;
  10. Зміцнює імунітет і є профілактикою онкологічних захворювань;
  11. Застосовується зовнішньо при захворюваннях шкіри – дерматити, псоріаз, герпес, екзема, лишай та ін;
  12. Використовується в косметології, покращуючи стан волосся і шкіри – пом’якшує, тонізує і освіжає шкіру, розгладжує зморшки і розтяжки, перешкоджає ламкості, посивіння і випадання волосся;
  13. Застосовується в ароматерапії в якості базового масла.

масло чорного кмину

Як застосовувати олію чорного кмину правильно

  • Масло чорного кмину змішують з медом і застосовують для розчинення каменів у нирках і жовчних каменів.
  • При ГРВІ і загостреннях ревматизму використовують компреси на голову;
  • При бронхолегеневих захворювання чорний кмин приймають, змішавши з лимонним соком і медом;
  • Масло чорного кмину і його сік цибулин натщесерце використовується при лікуванні і профілактиці
  • онкологічних захворювань;.
  • Можна застосовувати при діареї і проблеми з сечовипусканням;
  • Є гарним протиотрутою при укусах отруйних змій та комах;
  • Компреси з олії зменшують лімфовузли;
  • Втирання в шкіру голови, відновлює ріст волосся і запобігає посивіння.

Як пити масло чорного кмину

Для профілактики масло чорного кмину приймається по одній ложці (чайній, рідше – їдальні) за 15 хвилин до їди двічі на день протягом місяця.

Для повного курсу в 1,5-2 місяці необхідний 1 літр олії. Для лікувального впливу необхідно дотримуватися інструкції, що додається виробником.

Щоб поліпшити смак масла можна змішати його з йогуртом, медом або фруктовим соком. У деяких випадках курс лікування може становити 3-4 місяці. Повторюють курс лікування після перерви у два місяці.

Протипоказання застосування масла чорного кмину:

  1. Вагітність;
  2. Трансплантація органів;
  3. Ушкодження шкірного покриву;
  4. Індивідуальна непереносимість та алергія.

Однак у будь-якому випадку вам слід пам’ятати, що самолікування може нести різко негативні реакції для вас і вашого організму, тому не буде зайвою консультація фахівця-гомеопата перед початком лікування або профілактики. Будьте здорові!