Ще кілька десятків років тому ніхто з нас не задавався питанням, наскільки манка шкідлива для дітей до року. Сьогодні ж більшість матерів і деякі педіатри впевнені, що настільки популярний в СРСР продукт сучасним дітям давати не можна. Але чи так це, спробуємо розібратися.

Манна каша для малюка – користь чи шкода?

Суперечки про те, чи можна давати манку дітям до року, здавалося б, не вщухнуть ніколи. Деякі матусі вважають цю крупу особливо шкідливою для маленьких дітей. Але спиратися на чиїсь думки нерозумно, а перед тим як зробити які-небудь висновки, варто розібратися в питанні грунтовно.

Почнемо з того, що сьогодні багато педіатрів не так критично ставляться до манної каші, як ще 5-7 років тому, і навіть радять в обов’язковому порядку включати її в дитячий раціон. Інше питання в тому, що робити це потрібно правильно і поступово. По-перше, основа дитячого раціону – різноманітне харчування. По-друге, якщо їсти манну кашку іноді, скажімо 1-2 рази в тиждень, ніякої шкоди не буде.

Негативні властивості манки пов’язані з її складом. З одного боку, в крупі у великій кількості міститься речовина під назвою глютен. Він погано засвоюється травним трактом і може викликати алергічну реакцію. Через це годувати навіть рідкою манкою дітей до року не рекомендується, а от після 12 місяців такий прикорм піде тільки на користь.

З іншого боку, негативне ставлення до крупи викликане наявністю фітину. Вважається, що цей компонент перешкоджає всмоктуванню кальцію і заліза. Але якщо ви почитаєте про цей елемент в медичній літературі, то будете знати, що фітин чудово розчиняється іншою речовиною – фітиназой, якого в манці не менше. Для цього достатньо дати манній каші покипіти 2-3 хвилини.

Тепер давайте підведемо підсумок, у скільки років дітям можна давати манку і як це робити правильно:

  • Починаючи з 1 року манку можна вводити в дитячий прикорм. У рідкісних випадках педіатр може порадити кашу дітям з недостатнім набором ваги з 8 місяців.
  • Рекомендується включати страву в раціон не частіше 1-2 разів на тиждень, чергуючи з іншими дитячими кашами.
  • Після закипання манку потрібно проварити 1-2 хвилини. Можна також накрити каструлю кришкою і почекати, поки рідина повністю не вбереться крупою, тоді каша вийде густіше і збереже більше корисних речовин.
  • Для дитячого харчування не рекомендується додавати в кашу цукор, оскільки манка і так багата вуглеводами. Буде набагато смачніше і корисніше змішати страву з сухофруктами або свіжими плодами малини, полуниці, банана або яблука.
  • Щоб збільшити поживну цінність, готувати манку потрібно на молоці. Але якщо ваш малюк погано переносить лактозу, його цілком можна замінити водою.

І наостанок пропонуємо вам кілька рецептів настільки улюбленої багатьма манної каші. Ви можете приготувати страву традиційним способом – на плиті або скористатися всіма перевагами сучасної кухонної техніки і освоїти основні аспекти варіння манки в скороварці.

Готуємо манку без грудочок

Склад:

  • 25 г (1 ст. л.) манної крупи;
  • 1 склянка пастеризованого молока;
  • 50 мл води;
  • ½ ч. л. цукру;
  • щіпка солі;
  • 1 ч. л. вершкового масла;
  • ванілін або кориця – за бажанням.

Приготування:

  • Для початку манну крупу необхідно просіяти через дрібне сито.
  • Тепер беремо каструлю і ставимо на плиту. Висипаємо на дно манку, включаємо конфорку на середній вогонь і злегка обсмажуємо кашу.
  • Потім до обсмаженої протягом 1 хвилини манки додаємо підсолоджену воду і доводимо рідину до кипіння.
  • Проварюємо кашу приблизно 1-2 хвилини, інтенсивно помішуючи вміст ложкою.
  • Після цього, не перестаючи помішувати, вливаємо в каструлю молоко і продовжуємо готувати смачний сніданок ще 2-3 хвилини.
  • На цьому етапі додаємо в кашу ванільний цукор і корицю, але робити це необов’язково.
  • Переводимо конфорку на повільний вогонь і варимо кашу протягом 10-15 хвилин. Щоб вона не підгоріла, не забуваємо періодично збовтувати вміст каструльки ложкою.
  • Тепер можна зняти каструлю з плити і насолодитися смачною стравою. А якщо хочете отримати кашу більш густої консистенції, накрийте каструлю рушником і дайте страві постояти 10 хвилин.
  • Готову манку наливаємо у порційну тарілку. Ваш малюк здолає лише 1 невеликий ополоник, дорослій людині порцію можна збільшити.
  • Прикрашаємо страву свіжими фруктами, сухофруктами або улюбленим варенням і подаємо до столу. Приємного апетиту!

А якщо вдома є скороварка

Склад:

  • 1 ст. л. манки;
  • ½ склянки молока;
  • ½ склянки води;
  • сіль і цукор – за смаком і бажанням.

Приготування:

  • На дно скороварки покладемо силіконовий килимок і наллємо гарячу воду в кількості 1-2 склянок.
  • У ємність для варіння каші додаємо манку, вливаємо молоко з водою, додаємо сіль і цукор. Все перемішуємо і встановлюємо чашу в скороварку.
  • Закриваємо кришку і вмикаємо режим приготування «Каша» на 5 хвилин. Клапан скороварки опускаємо.
  • Після звукового сигналу чекаємо, поки прилад повністю охолоне і випустить пар, а потім силіконовою прихваткою дістаємо ємність з кашею.
  • Додаємо в кашу трохи вершкового масла і подаємо до дитячого столу. Приємного апетиту!

Обов’язково балуйте свого малюка смачними і різноманітними стравами, але робіть це правильно. Якщо ви все ще не впевнені в необхідності вводити манку в прикорм, краще проконсультуватися з цього питання з педіатром. Лікар розповість про всі особливості та корисні властивості каші, а також ухвалить рішення про доцільність подібної їжі. А ми бажаємо вашому малюкові рости здоровим і міцним!