Солоні гриби – це шматочок літа в скляній банці. Як приємно за обідом скуштувати солоний гриб під цибулею та олією. Один з найбільш смачних і яскравих грибів – лисички. Вони радують і око і шлунок. Мені дуже подобається робити лисички на зиму, рецепт дуже простий. Про те, як солити лисички я дізналася від бабусі. Чому саме солити, а не маринувати!? Тому, що користі від грибів залишається більше, ніж в маринаді.

Нам знадобиться:

  • лисички (десятилітрове відро)
  • лавровий лист (5-6 штук на 1,5 літра)
  • часник (12 зубчиків на 6 півлітрових банок)
  • перець горошком (10 штук на 1,5 літра)
  • гвоздика (10 штук на 1,5 літра)
  • парасольки кропу (5-6 штук)
  • сіль не йодована

Розсіл готується з розрахунком 4 столові ложки на літр води. На десятилітрове відро грибів йде приблизно 1,5 літри розсолу, навіть трохи менше.

Краще використовувати пів літрові банки з закручуються кришками.

Лисички солоні готуються як більшість грибів. Необхідно гриби промити під проточною водою і обібрати від сміття. Лисички вважаються чистими грибами, і замочувати їх у воді немає необхідності.

Викладаємо, лисички у велику каструлю капелюшками вниз і пересипаємо трохи сіллю.

Після, заливаємо їх окропом з чайника, гриби трохи зменшуються, і в каструлі залишається ще трохи місця, можна додати ще трохи грибів. Воду не варто наливати до верху, так як в процесі варіння лисички дають сік. Гриби варимо 15 хвилин.

Потім викладаємо лисички на друшляк і виливаємо з каструлі воду, в якій вони варилися, ємність моєму.

знову Викладаємо наші лисички в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 20 хвилин. Можна відразу залити окропом з чайника, тоді гриби закиплять швидше.

Тим часом стерилізуємо банки протягом 15 хвилин. Можна використовувати паровий метод – в пароварці або каструлі з киплячою водою, а можна поставити в духову піч. Кришки досить обдати окропом. Ставимо стерилізовані банки на стіл і прикривають чистими кришками.

Рецепт приготування лисичок складається і з приготування розсолу. У киплячу воду висипаємо 6 столових ложок солі на 1,5 літра і всі спеції, кип’ятимо 15 хвилин. Потім охолодити до теплого стану. З моїх розрахунків 1,5 літри розсолу з лишком вистачає на 6 підлогу літрових баночок, які якраз поміщається 10 літрове відро лисичок після варіння.

Відварені лисички викладаємо знову на друшляк і даємо охолонути.

Поки гриби остигають, ріжемо часник, кожну часточку на 6-8 частин. На одну баночку йде приблизно 2 зубчики часнику

Потім викладаємо лисички в банки капелюшками вниз, перекладаючи їх часником. Гриби варто викладати до плічок банки, залишаючи місце під розсіл.

Заливаємо все баночки з лисичками остившім розсолом і щільно закриваємо кришками.

Після повного охолодження банок, ставимо лисички в холодильник. Куштувати смачні, яскраві лисички солоні можна вже через місяць.