Деякі страви національної кухні інших країн міцно влаштувалися і у нас. Одним з таких страв є лагман з яловичини. Насправді це яловичий суп з овочами, і локшиною.
Але приготування простого, на перший погляд, супчика насправді вимагає ретельного підходу і вмілого диригування.
Рецептом лагмана з яловичини з нами поділилися жителі Середньої Азії. Рецепти цього першого страви, як і багатьох інших традиційних страв, наприклад, кулешу та борщу, можуть відрізнятися один від одного, але в цілому приготувати такий супец досить просто, необхідно лише мати в своєму арсеналі всі необхідні продукти.
До складу супу входять:
Спеції, які вам знадобляться, це кмин, аніс, червоний і чорний мелений перець, часник, коріандр і паприка. Узбеки ще додають цибулю-джусай, який має своєрідний часниково-ніжний смак. Його можна замінити черемшею або пір’ям молодого часнику.
В узбецькій кухні традиційний лагман готують в спеціальному казані на вогнищі, а в умовах сучасної кухні ви можете приготувати дане страви в мультиварці. Головний інгредієнт супу, крім яловичини, це лапша домашнього приготування.
Лагман має три складових: локшина, заливка (ваджа) і соус (лазу-чанг). Всі вони мають свої особливості. Давайте розглянемо які.
Локшина для лагмана особлива, тому що до неї додана оригінальна піджарка з певним набором середньоазіатських спецій.
Узбеки вважають це блюдо і першим і другим. Узбецьке назва – «чузма-лагмон», в перекладі означає «тягнути». Така оригінальна назва з’явилася тому, що локшина, яку роблять узбеки, може досягати в довжину до 5 м. Вона обмазується маслом, мнеться у воді і тягнеться.
Однак зараз у багатьох супермаркетах продаються готові макаронні вироби під назвою «Лагмон», і ви, щоб особливо не морочитися, можете їх придбати. Також для цього супчика підійдуть і інші макарони по типу італійської пасти або спагетті. Лагман є демократичною стравою і допускає варіації приготування.
Хоча якщо ви все ж зважилися дотримати всі технології і зробити локшину своїми руками, то прислухайтеся до наступних рекомендацій.
Всім, хто знайомий з рецептом приготування домашньої локшини або італійської пасти знають, щоб зробити її правильно потрібно не так багато продуктів. Це 2 яйця, 200 г борошна, 1-2 ст. ложки оливкової (або іншої рослинної олії без запаху) і 1 ст. л. крижаної води.
Добре розмішати яйця, додати борошно, поступово подбавляя масло і воду, добре вимісити тест.
Це слід робити до тих пір, поки тісто перестане рватися і почне тягнутися. Тісто тягнуть, б’ють об стіл, змочують руки водою або маслом, і коли воно вже буде досить розтягнутим, його загортають у плівку і залишають на годину.
Після цього розкачати тісто в пласт товщиною не більше 5 мм, потім згорнути пласт в трубочку і нарізати локшину.
Відварену локшину відкладіть в сторону і приступайте до приготування соусу.
Лагман дуже люблять китайці, японці, татари, узбеки, а ці народності особливе значення надають смаку соусу. Правильно готувати соус (лазу-чанг) до цього супу дуже важливо. Готування лагмана з яловичини без правильного соусу буде безглуздим.
Оскільки симфонія страви повинна складатися і правильних нот, однієї яких є чудовий соус. Рецепт цієї приправи націлений на те, що підлива повинна бути барвистою і володіти характерним східним акцентом.
Напевно, у кожної господині іноді замість плову виходила рисова каша. Так от, щоб точно також не вийшло з цим супом, і ви отримали необхідну консистенцію і смак, необхідно точно дотримуватися точну технологію приготування.
Окремо приготуємо приправу для лагмана (лазу-чанг). Отже, 2-3 зубчики часнику роздушіть з дрібкою перемеленого коріандру, 1 чайною ложкою меленого перцю і пасеруйте 3 хвилини. При цьому додайте 3-4 ст. л. бульйону від локшини.
Потім трохи підсолити, додайте пів чайної ложки винного оцту і перелийте готову суміш в окрему баночку.
Ще одним секретом того, як правильно готується лагман з яловичини є те, що дане блюдо дуже насичене і в ньому велику кількість овочів і м’яса.
Для приготування так званої заливки (ваджа) вам знадобляться баклажани, помідори, цибуля, картопля, болгарський перець, чорна редька, квасоля і моркву.
Нарізати овочі ви можете у своєму форматі, немає жорстких правил щодо нарізки овочів. Що ж стосується м’яса, то традиційно використовується яловичина, але багато використовують також баранину. М’яса вам знадобиться 300-400 р. Також у вашому арсеналі повинні бути сіль, перець, зелень, рослинна олія.
Наріжте овочі баклажан, редьку, цибулю, моркву, картоплю кубиками, а м’ясо смужками. Помідори обшпарте окропом, а потім опустіть в холодну воду. Після цього звільніть їх від шкірки і теж наріжте кубиками. Солодкий перець наріжте соломкою, а стручкову квасолю шматочками завдовжки близько 3 см
У розігріте масло покладіть шматочки м’яса і смажте на сильному вогні, весь час помішуючи. Коли жир стане прозорим, додати туди цибулю, після того, як він зарум’яниться, опускайте редьку, моркву, картоплю і квасолю.
Протушив 10-15 хвилин, додайте помідори, болгарський перець трохи часнику, перцю чилі або меленого червоного і чорного перцю. Після цього залийте суміш водою так, щоб вона покривала її на 1-2 пальця.
Додайте зірочку бадьяна. Протушкувати 10 хвилин, додайте джусай або пір’я часнику, спеції, лавровий лист, посоліть. Коли пройде 2-3 хвилини, зніміть заливку з вогню і поставте в сторону на 15 хвилин.
Подають страву так: в тарілку насипають локшину, зверху кладуть ополоник запашної ваджи (заливки), посипають зеленню, а соус ставлять поруч.
Це ситне, запашне і пікантне блюдо здивує і нагодує ваших гостей досхочу!