Філе курки – універсальний продукт. Його можна пекти, смажити, тушкувати або відварити. Смак м’яса цієї птиці дозволяє вибирати різні прянощі, спеції і соуси. Ви коли-небудь пробували курячі грудки в вершковому соусі? Якщо ні, то прийшов час вивчити рецепти приготування цієї страви і поласувати вишуканим дієтичним м’ясом.

Прислухаємося до думки кулінарів

курячі грудки в вершковому соусі

Як вже говорилося, філе курки – універсальний продукт. По-перше, він доступний, по-друге, низькокалорійний, а по-третє, швидко готується і поєднується з різними інгредієнтами. У кулінарному світі соуси, які використовують для приготування м’яса птиці, умовно поділяють на дві великі категорії:

  • червоні;
  • білі.

Сьогодні ми починаємо кулінарну подорож під білими прапорами і вивчимо, як готувати курячу грудку в вершковому соусі на сковороді, і не тільки. Перш ніж ви поповните свою кулінарну книгу новими рецептами, давайте поділимося потаємними порадами кухарів:

  • Філе курки краще вибирати охолоджене. Воно повинно мати рівномірне забарвлення.
  • Перед приготуванням м’ясо птиці підлягає ретельному промиванню і просушуванню.
  • Саме по собі філе курки має нейтральний і сухуватий смак. Наше завдання полягає в тому, щоб наситити його соковитістю і ароматом.
  • Для приготування вершкового соусу рекомендується брати тільки свіжі вершки з максимальним відсотком жирності. Так соус вийде густим і насиченим.
  • Щоб зробити соус густішим, можна додати трохи просіяного борошна. Щоб надати страві пікантності не скупимося на прянощі і спеції. Відмінним доповненням до м’яса птиці стане перцева суміш, паприка, карі, мускатний горіх, зелень і базилік.
  • Через брак вершків для приготування соусу можна використовувати вершкове розтоплене масло, молоко або сметану.
  • Якщо ви підсмажуєте філе курки цілими шматками, то його попередньо треба відбити.
  • Щоб зберегти цілісність волокон м’яса птиці, перед відбиванням філе накривають плівкою для харчових продуктів.
  • Попередньо м’ясо птиці можна замаринувати в свіжовижатому лимонному соці і суміші приправ.
  • Нарізати філе курки рекомендується поперек волокон, щоб зберегти соковитість і цілісність шматків. Правильно подрібнене м’ясо птиці швидше приготується.

Що може мультиварка?

Першим на шляху нашої подорожі під білими прапорами зустрічається рецепт приготування курячої грудки у вершковому соусі в мультиварці. Зверніть увагу на функціональні можливості кухонного приладу. Якщо ви хочете заздалегідь підготувати всі компоненти, то використовуйте опцію «Відкладення старту». Для приготування філе курки з вершковими нотками в мультиварці підходять режими «Мультиповар» і «Тушіння». Час термічної обробки може варіюватися від півгодини до 45 хвилин.

Курячі грудки в мультиварці

Склад:

  • 1 кг філе курки;
  • 4-5 шт. свіжих томатів;
  • 0,5 л вершків з максимальною концентрацією жиру;
  • сіль і прянощі – за смаком;
  • зелень.

Приготування:

  • Філе птиці розморожуємо природним шляхом, а потім гарненько промиваємо водою.
  • При необхідності видаляємо плівку і прожилки, якщо такі є.
  • Просушуємо грудку і подрібнюємо порційними шматочками.
  • Окремо промиваємо свіжі помідори і подрібнюємо їх шматочками довільної форми.
  • Занадто товсту шкірку з помідорів краще очищати.
  • У  контейнер мультиварки викладаємо філе птиці, подрібнені томати і заливаємо все вершками.
  • На цьому етапі приправляємо страву сіллю і прянощами за смаком.
  • Після перемішування закриваємо кришку і вибираємо програму «Тушіння». Таймер засікаємо на 45 хвилин.
  • Даємо трохи настоятися готовій курячій грудці.
  • Потім подаємо до столу, прикрасивши свіжою зеленню або листовим салатом.

Влаштовуємо свято під час дієти

Як відомо, філе курки відноситься до дієтичних і низькокалорійних сортів м’яса. Якщо ви дотримуєтеся дієти, але так хочете поласувати чим-небудь смачненьким, тоді курка у вершковому соусі на сковороді до ваших послуг. Рецепт приготування дуже простий і не вимагає особливих зусиль і витрат. Щоб знизити калорійність соусу, візьміть знежирені вершки.

диєтичні курячі грудкиСклад:

  • 6 шт. філе курки;
  • 1 цибулина;
  • за смаком часник;
  • 1 ст. л. соняшникової рафінованої олії;
  • 1 ст. л. розм’якшеного вершкового масла;
  • сіль перцева суміш;
  • 0,2 л вершків;
  • 1 ст. л. просіяного борошна;
  • 0,1 л бульйону;
  • зелень.

Приготування:

  • Готуємо філе птиці так, як описано в попередньому рецепті.
  • Подрібнювати його не потрібно, нам знадобляться цілі шматки.
  • На соняшниковій рафінованій олії обсмажуємо шматки філе до утворення скоринки характерного золотистого кольору.
  • На окремій сковороді пасеруємо подрібнену цибулю.
  • До готової цибулі додаємо просіяне борошно.
  • Коли борошно набуде золотистого відтінку, додаємо до цибулі вершки, спеції, бульйон і подрібнений часник.
  • У приготовлений соус викладаємо обсмажене філе курки і тушимо в закритому посуді протягом 20 хвилин.
  • Готову страву прикрашаємо подрібненою зеленню.

Філе курки під соусом «Бешамель»: пальчики оближеш

Соус з назвою «Бешамель» вважається традиційною приправою французьких страв. Сьогодні ми навчимося правильно його готувати і спробуємо запекти філе курки під вершково-сирною скоринкою у духовці. Така страва стане повноцінною прикрасою святкового столу.

філе курки під соусом

Склад:

  • 100 г вершкового масла;
  • 0,5 кг філе курки;
  • 100 г просіяного борошна;
  • 0,2 кг твердого сиру;
  • за смаком прянощі і сіль.

Приготування:

  • У товстостінній ємності розтоплюємо вершкове масло. Уважно стежимо, щоб воно не пригоріло.
  • В розтоплену вершкову масу додаємо порціями просіяне борошно.
  • Як тільки борошно набуде золотистого відтінку, додаємо молоко.
  • Варимо соус на повільному вогні, постійно помішуючи його віночком.
  • Соус вариться приблизно 3-5 хвилин, але він не повинен кипіти. Щоб цього уникнути, періодично відставляємо каструлю з вогню.
  • Готуємо філе курки, як описано в попередніх рецептах, і подрібнюємо.
  • По дну дека розподіляємо вершкове розтоплене масло, можна використовувати соняшникову олію.
  • Зверху рівномірним шаром викладаємо філе.
  • Заливаємо все приготованим соусом.
  • Подрібнюємо сир на тертці.
  • Засипаємо зверху філе курки сиром і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
  • Оптимальний температурний поріг становить близько 180°.

Не бійтеся експериментувати. Як кажуть, кожен вчиться на своїх помилках. Куряче філе – універсальний продукт, який приготувати не смачно практично неможливо. Вкладіть частинку душі і щіпку любові, і навіть звичайна страва стане витонченим шедевром. Приємного апетиту!