Страви з курки зараз набагато популярніші, ніж з іншого м’яса, тому що коштує птах дешевше і часу для готування вимагає менше. Курятина не поступається свинині і яловичині за вмістом білка, але її організм засвоює легше. Калорійність у неї низька, тому рецепти страв підходять прихильникам дієтичного харчування. Також корисні і багаті залізом і білком курячі потрухи: печінка, серце, шлунок.

Варіантів приготування курки і субпродуктів є безліч. Сучасним господиням полегшують процес приготування побутові новинки. Домашні кулінари вже давно оцінили, наскільки швидко і зручно готується курка в скороварці. Це спеціальна каструля з кришкою, яка щільно закривається. Температура в ній може досягати вище ста градусів, причому м’ясо ніколи не підгорить.

А зараз з’явився ще один чудовий кухонний прилад, який дозволяє готувати їжу в автоматичному режимі практично без контролю людини. Мова йде про мультиварки, які бувають двох видів. Одні готують без тиску, а інші – мультиварки скороварки, під тиском, що набагато швидше. Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів курки в скороварці мультиварці.

Смачно, швидко і корисно

курка в скороварці мультиварціАдепти здорового харчування стверджують, що в раціоні дня будь-якої людини має обов’язково бути присутнім рідке блюдо – суп. Але багато хто просто не встигають його зварити в силу зайнятості, так як це вимагає деякого часу.

А після робочого дня часто немає бажання готувати щось складне і вишукане, хоча організм потребує смачної гарячої, легкозасвоюваної їжі, яка вгамує голод і зігріє, особливо в холодну пору року. Ось тут і прийде на допомогу мультиварка, вона відмінно впорається з поставленим завданням.

Навіть людині, яка готує дуже рідко, процес приготування в скороварці мультиварці курячого супу навряд чи здасться складним. На дно чаші наливаємо столову ложку рослинного масла, виставляємо режим «випічка» і кладемо шинковану цибулю.

Її слід обсмажувати 10 хвилин, а тому сюди ж додаємо шматочки м’яса курки, чотири почищених і порізаних на шматочки картоплини, терту моркву. Все це смажиться протягом 15 хвилин на тому ж режимі, а потім заливається водою, кількість якої залежить від того, який густоти суп ви хочете отримати.

Головне, в цьому випадку – стежити, щоб вода не виходила за межі позначки на чаші. Перчимо і солимо страву за смаком, ставимо режим «тушкування» або «варіння на пару» на годину.

Готову страву подають на стіл в тарілках, посипають зеленню, а хто любить – може додати ложечку сметани.

Тушонка в домашніх умовах

Звичайно, тушонка з курки є і в магазинах, але, чого вже гріха таїти — навряд чи цей продукт задовольняє нас своїм змістом. Однак його можна приготувати і в домашніх умовах і це буде один із самих бюджетних способів приготування м’яса, дуже смачного і здатного довго зберігатися без заморожування і консервації.

Таку тушонку можна брати на дачу, в похід, їсти вдома, звільняючи себе від необхідності покупки ковбаси з шкідливими наповнювачами. Домашнє приготування гарантує якість, дотримання рецептури і пропорцій, а все обійдеться не дуже дорого.

Дуже просто готувати з курки тушонку в скороварці. Птицю нарізаємо невеликими шматками, солимо і перчимо, кладемо лавровий лист і запашний перчик, перемішуємо. Підготовлену масу складаємо в скороварку, заливаємо невеликою кількістю води, щільно закриваємо кришкою і ставимо на великий вогонь. Коли вода закипить, пролунає характерний звук.

Після цього ставимо вогонь на мінімум і варимо 2 години. За цей час можна простерилізувати пів-літрові банки, в яких найбільш зручно зберігати тушонку.

Через дві години скороварку знімаємо з плити, акуратно стравлюваємо пар і відкриваємо каструлю. Гарячу тушонку разом з рідиною обережно розкладаємо в підготовлену тару і накриваємо кришками. Аналогічно продукт готується і в мультиварці, але в ній все виходить швидше.

Слід врахувати, що домашню тушонку, на відміну від покупної, довго зберігати не можна. Її тримають обов’язково в холодному місці і перед вживанням розігрівають. У промислових умовах тушонка виробляється при високій температурі, а в тару поміщається під тиском. Це гарантує загибель хвороботворних бактерій. Такі умови вдома забезпечити просто неможливо.

Як правильно готувати курячі шлунки

курячі шлунки в скороварці мультиварціКурячі пупки або шлунки — продукт корисний і смачний. Вони містять безліч корисних речовин, у тому числі, фолієву кислоту. Їх можна їсти в будь-якій кількості, так як калорій в них мало і вони не створюють тяжкості в шлунку.

Рецептів приготування шлунків багато, але головний секрет полягає в правильній їх підготовці. Цей процес досить клопіткий, але він того вартий: пупки слід ретельно очистити від жирових відкладень і перегородок, щоб майбутня страва не горчила. Крім того, варити їх треба довго, до півтора годин, але в мультиварці скороварці курячі шлунки приготуються дуже швидко – всього за 20 хвилин.

Нам знадобиться:

  • 1 кг курячих шлунків;
  • 1-3 шт. ріпчастої цибулі;
  • 2 великі моркви;
  • 1/3 склянки рослинної олії;
  • сіль, чорний мелений перець.

Цибулю ріжемо великими кубиками, моркву натираємо на крупній тертці. На дно чаші мультиварки наливаємо олію і включаємо режим «Обсмажування овочів». Підготовлені шлуночки ріжемо на дрібні шматочки і додаємо до овочів, солимо, перчимо. Кришку мультиварки блокуємо, клапан закриваємо і на 10 хвилин виставляємо режим «Високий тиск».

Коли прилад подасть сигнал про те, що тушкування закінчилося, чекаємо ще хвилин 5, стравлюємо пар і розблокуємо кришку. Готове блюдо викладаємо на сервірувальну тарілку, прикрашаємо й подаємо на стіл.

Смачне блюдо в диво-каструльці

Особливо слід відзначити: як правило, до кожної мультиварки в комплекті йде книга з рецептами, хоча в ній, звичайно ж, є далеко не все, що можна приготувати в цій диво техніці.

Наприклад, там точно немає чудового рецепту картоплі з куркою. У скороварці, між іншим, це блюдо виходить просто чудовим.

рецепт картоплі з куркою в мультиварціБеремо наступні інгредієнти:

  • 200 г курятини — м’якоть;
  • 300 г картоплі;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 150 мл води;
  • трохи рослинної олії;
  • спеції.

В чашу мультиварки скороварки наливаємо рослинну олію, поміщаємо в неї нарізану кубиками цибулю, на панелі вибираємо режим «Смажити/Фритюр». Коли цибуля обсмажиться до золотистого кольору, до неї додається нарізана соломкою морква. Через 15 хвилин режим відключається, в чашу кладеться картопля кубиками, заливається вода і додаються приправи.

Закриваємо кришку і клапан скидання тиску. Встановлюємо режим «Тушкування» на 15 хвилин. Після звукового сигналу клапан обережно поверніть в положення «Відкрито» і, після того, як пара з нього повністю вийде, можна відкрити кришку. Наше апетитне і красиве блюдо готове!

Ви вже переконалися, як зручно готувати в скороварці мультиварці курку. Цей прилад дійсно є відмінним помічником господиням і любителям кулінарам, так як за кілька хвилин здатний приготувати будь-яку смачну їжу. Приємного вам апетиту!