За останні роки людство придумало безліч способів приготування розсольнику: з перловкою, рисом, грибами, рибою, по-вегетаріанськи та інші. Розсольник – це не просто суп з перловкою, за основу якого виступає м’ясний або грибний бульйон. В його рецепт обов’язково повинні входити солоні або малосольні огірочки. Ми пропонуємо взяти на замітку кілька рецептів супу розсольнику з перловкою.

Перлова крупа є однією з найбільш недорогих і корисних круп. В ній колосальна кількість мікроелементів, вітамінів, амінокислот. Якщо в якості каші цей продукт влаштовує далеко не всіх, то в супі він йде на ура.

Як підготувати перловку

рецепт розсольнику з перловкоюЩоб перлова крупа вийшла добре провареною і смачною, її необхідно замочити до того, як ви приступати до приготування страви.

Крупу потрібно промити, залити прохолодною водою і дати постояти 5-10 хвилин (щоб вона краще відмилася). Потім зерна знову ретельно промиваються і заливаються окропом, відстоюють мінімум півгодини. За цей час доцільно починати варити суп.

Часто господині переймаються з приводу того, скільки повинна варитися перловка в супі. Це залежить від самої крупи (вік, сорт), а також від того, чи замочувалася вона. Якщо зерна замочили в окропі, як описувалося вище або в холодній воді на всю ніч, вони мають розм’якнути вже через 30-40 хвилин.

Без замочування перловка вариться до півтори години. Звертайте увагу на те, скільки місяців перловій крупі: чим вона старша, тим довше її потрібно буде варити.

Багатьом не подобається, що бульйон в супі розсольнику з перловкою виходить мутний, з синюватим відтінком, тому вони відварюють кашу окремо. Тоді виникає питання: як правильно варити перловку для супу? Є 2 варіанти.

Перший – зварити крупу повністю, промити і додати в суп за 5 хвилин до відключення плити. Другий – кип’ятити до напівготовності, промити і закинути в каструлю в середині варіння. Скільки часу варити перловку окремо залежить, знову ж таки, від того замочували ви її чи ні.

Рецепт з нирками

За класичним рецептом в розсольник повинні входити субпродукти (печінка, легені, нирки, серце), а не м’ясо. Спробуйте приготувати розсольник на основі молодих яловичих нирок, такий рецепт розкриває дивовижний смак страви.

Скільки огірків додавати, залежить від розмірів ємності, кількості солі і інших інгредієнтів. Наш рецепт розрахований на 3-х літрову каструлю.

Інгредієнти:

  • перловка – 60 г;
  • нирки яловичі – 300 г;
  • 3 картоплини;
  • 1 невелика морква;
  • стебло селери – 2 шт.;
  • солоний огірок – 3 шт.;
  • 1 цибулина;
  • зелень кропу і петрушки, корінь петрушки – за смаком;
  • перець чорний горошком – 5 шт.;
  • перець запашний – 2шт.

Приготування

Даний рецепт вимагає сумлінного очищення нирок, щоб не зіпсувалися смакові якості та запах розсольнику. Субпродукти необхідно замочити в простій воді мінімум на 6 годин, попередньо зрізавши з них жирові складки і плівки. Воду за цей час рекомендується міняти не менше трьох разів.

Підготувати перлову крупу (промити і замочити в окропі, періодично змінюючи охололу воду на гарячу).

Вимочені нирки відварити в окремій каструльці протягом 30 хвилин, після чого порізати на шматочки.

Очистити від шкірки огірочки. Шкірку прокип’ятити у воді чверть години, потім викинути. В отриманий розсіл закинути подрібнені огірки, прокип’ятити 10 хвилин.

Закип’ятити в каструлі півтора літра води, вкинути в неї нирки, варити півгодини.

Нарізати овочі (морква, цибуля, селера і корінь петрушки), додати варитися до нирок.

Через 5 хвилин засипати вимочену перлову крупу в розсольник.

За чверть години додати порізану кубиками картоплю. Після цього суп вариться до повної готовності картоплі.

На завершальному етапі доповніть розсольник солоними огірками, спеціями і, якщо знадобиться, сіллю. Варити 10-15 хвилин.

Заправити суп рубаною зеленню, накрити кришкою і прибрати з вогню. Скільки ж радості буде у домочадців, коли вони спробують цей розсольник!

Рецепт з сьомгою

розсольник з рибоюРибний суп з перловкою додасть сил та свіжості організму. Цей особливий рецепт розсольнику додасть страві пікантний солонуватий присмак, яскравий приємний аромат.

Самий смачний суп виходить саме з сьомги, але в деяких випадках її можна замінити судаком.

Інгредієнти:

  • перловка – 0,5 склянки;
  • сьомга – 0,5 кг;
  • морква, цибуля – по 1 шт.;
  • огірки солоні – 2 шт.;
  • корінь петрушки, сіль, зелень за смаком;
  • оливкова олія – 1 ст. ложка;
  • томатна паста, борошно – по 1 ст. ложці.

Приготування

Спочатку відварити окремо рибу (протягом 30 хвилин), потім звільнити її від кісточок, порізати на шматочки будь-якої форми.

Відправити в каструлю з водою заздалегідь підготовлену перлову крупу. Невідомо, скільки часу знадобиться перловці, щоб стати м’якою, але якщо її вимочували, то через 15 хвилин вже можна викладати до неї картоплю, порізану кубиками. Варити півгодини.

Моркву і корінь петрушки натерти на крупній тертці, нарізати цибулю. Всі ці складові розсольнику обсмажити на сковороді до золотистого кольору, всипати до них борошно і перемішати, викласти томатну пасту. Протушкувати 2 хвилини і перекласти в киплячий бульйон.

Огірки нарізати соломкою і додати їх у каструлю, варити 15 хвилин.

Сьомгу, лавровий лист, спеції, сіль покласти в рибний суп з перловкою і продовжити варити ще 5 хвилин.

Ось і весь нескладний рецепт рибного розсольнику.

Рецепт з грибами

Супи з перловкою і грибами надзвичайно поживні і корисні. Якщо ви дотримуєтесь посту або просто і вирішили приготувати суп на овочевому бульйоні, доповніть його грибами. Даний рецепт містить печериці, але можна доповнювати розсольник іншими ароматними грибами.

Інгредієнти:

  • 60 г перловки;
  • печериці – 200 г;
  • картопля молода – 5 шт.;
  • огірки солоні невеликі – 4 шт.;
  • 1 велика морква;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • розсіл від огірків – 1 склянка;
  • борошно томатна паста – по 40 г;
  • маленький корінь селери – 1 шт.;
  • перець і сіль за смаком, рослинна олія – скільки знадобиться. У піст є дні, коли навіть олію вживати не дозволяється, рецепт розсольнику з грибами дозволяє не використовувати масло при смаженні.

Приготування

Вимочену, промиту перловку поставити варити на півгодини. За цей час потрібно зробити піджарку.

Огірки, нарізані дрібними кубиками, протушкувати в окремому сотейнику.

Цибулю обсмажити з грибами на олії.

Коли крупа звариться, в каструлю докласти нарізану картоплю, натерту на тертці моркву і корінь селери.

Після того як овочі приготуються, в розсольник викласти цибулю з грибами. Вогонь зробити тихіше, варити 10 хвилин.

рецепт  розсольнику з грибамиЗалити розсіл від огірків, і, оскільки цей рецепт приготування розсольнику особливий, додати в нього томатну пасту. Через 5 хвилин вимкнути плиту.

Кілька рекомендацій з приготування грибного супу з перловкою: якщо використовуються сушені гриби, їх потрібно взяти в 2 рази менше, ніж свіжих і на 3 години замочити у воді.

Якщо приготування розсольнику заплановано з лісовими грибами, їх обов’язково потрібно відварювати в солоній воді перед смаженням і зливати воду.

Насичений ароматний грибний бульйон миттю заманить всіх за стіл.

Неважливо, який рецепт із запропонованих вирішили вибрати ви (м’ясний, грибний або рибний), головне – це гарний настрій і частинка душі в приготованому блюді. Приємного апетиту!