Копчення використовується вже давно у слов’янській кухні. Ще в Стародавній Русі наші предки коптили в печі м’ясо птиці. Така страва виходить напрочуд смачна, ароматна і пікантна. Як правило, копчена курка в домашніх умовах готується в коптильні. При відсутності такого агрегату коптити курку можна і іншими способами.

Секрети копчення м’яса птиці

Курка – улюблена багатьма страва. Якщо вам набридла буденна їжа і ви хочете піднести до столу абсолютно нову пікантну, ароматну і надзвичайно смачну страву, постарайтеся приготувати копчену курку. Власникам коптильні потрібно просто підготувати всі компоненти і відправити курку в агрегат для теплової обробки. Якщо у вашому будинку немає коптильні, ви можете використовувати духову шафу. Вишуканий аромат додасть м’ясу птиці рідкий дим.

Останнім часом господині почали активно цікавитися, як приготувати копчену курку в домашніх умовах. Саме на цю тему ми сьогодні і поговоримо. У практиці використовується два способи копчення:

  • холодний;
  • гарячий.

Відмінність їх полягає лише в температурному порозі, а також у тривалості приготування. Наприклад, при холодному способі копчення м’ясо птиці буде готуватися протягом декількох днів при температурній позначці в 30°. А ось гарячий спосіб дозволить вам за кілька годин приготувати м’яку і апетитну курку. Теплова обробка проводиться при температурному режимі в 150-180°.

Зрозуміло, копчене м’ясо курки можна купити в будь-якому супермаркеті. Але якщо ви сумніваєтеся в смаку і якості магазинного продукту, краще приготувати таку страву самостійно. Тимчасові і фінансові витрати виправдають ваші очікування, і ви будете приємно здивовані смаком копченої птиці.

Як показує практика, варено-копчена курка в домашніх умовах готується в маринаді. Проварювати курку потрібно не більше 5-7 хвилин, щоб злегка розм’якшити філе. Відварювати до готовності м’ясо птиці небажано, оскільки в процесі копчення воно може розслоятися і розпастися на окремі шматки, що зіпсує естетичний вигляд страви.

Перш ніж ми опишемо рецепт копченої курки в домашніх умовах, давайте ознайомимося з основними правилами приготування цієї страви:

  • Спочатку подбайте про придбання коптильної установки. Її можна змайструвати самостійно з відра, старої глибокої ємності, скриньки або холодильника.
  • Зверніть увагу, що всі шви повинні бути герметичними, дим в процесі копчення не повинен просочуватися крізь щілини коптильного агрегату.
  • Якщо такої установки у вас немає, курку можна закоптити у жаровій шафі.
  • Попередньо тушку відварюють в цибулинні, щоб її шкірка придбала характерний золотистий відтінок.
  • Краще купувати в магазині готову, тобто оброблену тушку.
  • Якщо ви самостійно вирощуєте курей, то тушку треба спочатку обскубти, звільнити від нутрощів, промити і обпалити.
  • Тушку курки потім слід розрізати уздовж грудної частини і розпластати її.
  • Використовуючи обух сокири або спеціальний молоток, акуратно відбиваємо кісткову частину. Наша мета – розм’якшити кістки і суглоби, але не роздрібнити їх.
  • Перед копченням курячу тушку треба замаринувати. Класичний маринад готується з відфільтрованої води і солі в пропорціях 1 ст. дрібнозернистої солі на 1 літр рідини.
  • Також в маринад за смаком додають цукровий пісок, оцет 9% концентрацією, зубчики часнику, приправи і прянощі.
  • В маринаді курячу тушку витримують в середньому 24 години.
  • Потім курку ретельно просушують паперовою або тканинною серветкою, підвішують вертикально і витримують у такому вигляді протягом кількох годин.
  • Для копчення курячої тушки в коптильній установці рекомендується використовувати вишневу, вільхову або дубову тирсу.
  • Без коптильні курку приправляють рідким димом.
  • В коптильній установці тушка птиці коптиться приблизно 40-70 хвилин. Також ви можете закоптити окремі частини курки.
  • Щоб прискорити процес маринування, соус можна ввести в тушку курки з допомогою медичного шприца.
  • Для копчення підходить молода тушка птиці. М’ясо вийде соковитим і ніжним.

Освоюємо процес копчення птиці

Сьогодні на порядку денному – копчена курка в домашніх умовах в коптильні. Коптильна може бути магазинною чи саморобною. Дотримуйтесь всіх рецептурних пропорцій і не забудьте уважно ознайомитися з правилами та секретами копчення тушки птиці.

Склад:

  • 1 тушка курки;
  • кухонна дрібнозерниста сіль – 100 г на 1 літр рідини;
  • 5 шт. лаврових листочків;
  • 1 ст. л. перцевої суміші;
  • 4-5 шт. зубчиків часнику;
  • 2 ст. л. приправи і прянощів для м’яса птиці.

Приготування:

  1. Для початку попередньо розморозимо тушку курки природним способом, ретельно її промиємо і обсушимо паперовою або тканинною серветкою.
  2. Також підготуємо інші інгредієнти.
  3. Тушку птиці розрізаємо вздовж по грудній частині та розпластуємо.
  4. Використовуючи кухонний молоток, злегка відбиваємо кісткову і суглобову тканину тушки курки, розм’якшуючи її.
  5. Тепер приготуємо маринад.
  6. В товстостінний посуд наливаємо воду. Кількість рідини потрібно вибирати відповідно до розміру тушки. Курка повинна бути повністю покрита розсолом.
  7. Змішуємо відфільтровану воду з сіллю, додаємо інші приправи і прянощі.
  8. Кип’ятимо маринад протягом 3 хвилин, а потім повністю охолоджуємо.
  9. Поміщаємо тушку курки в охолоджений маринад.
  10. Зверху встановлюємо вантаж і відправляємо курку для маринування в холодильну камеру на 24 години.
  11. Тушка курки вже промаринувалася, і ми її отримуємо з рідини, ретельно промиваємо.
  12. На 2-3 години підвішуємо тушку птиці у вертикальне положення і просушуємо.
  13. Потім на 30 хвилин викладаємо курку на паперове полотно, щоб позбутися від зайвої рідини і вологи.
  14. В коптильну установку засипаємо жменю тирси, протягом 10 хвилин максимально розігріваємо її.
  15. Встановлюємо піддон, застелений фольгою, а на сітку викладаємо тушку птиці.
  16. Якщо ви коптите окремі шматки тушки курки, розкладіть їх так, щоб вони не стикалися між собою.
  17. Протягом 40-50 хвилин коптимо птицю. При бажанні її можна нашпигувати  зубчиками часнику, а також рясно натерти спеціями.

Хочете приготувати натуральний, ароматний і вишуканий продукт в домашніх умовах? Зробіть копчену курку. Процес копчення вимагає певних навичок і вмінь. Тепер ви знаєте, як правильно коптити тушку курки, щоб м’ясо вийшло соковитим, ніжним, м’яким і неймовірно смачним. Приємного апетиту!