Копчення використовується вже давно у слов’янській кухні. Ще в Стародавній Русі наші предки коптили в печі м’ясо птиці. Така страва виходить напрочуд смачна, ароматна і пікантна. Як правило, копчена курка в домашніх умовах готується в коптильні. При відсутності такого агрегату коптити курку можна і іншими способами.
Секрети копчення м’яса птиці
Курка – улюблена багатьма страва. Якщо вам набридла буденна їжа і ви хочете піднести до столу абсолютно нову пікантну, ароматну і надзвичайно смачну страву, постарайтеся приготувати копчену курку. Власникам коптильні потрібно просто підготувати всі компоненти і відправити курку в агрегат для теплової обробки. Якщо у вашому будинку немає коптильні, ви можете використовувати духову шафу. Вишуканий аромат додасть м’ясу птиці рідкий дим.
Останнім часом господині почали активно цікавитися, як приготувати копчену курку в домашніх умовах. Саме на цю тему ми сьогодні і поговоримо. У практиці використовується два способи копчення:
Відмінність їх полягає лише в температурному порозі, а також у тривалості приготування. Наприклад, при холодному способі копчення м’ясо птиці буде готуватися протягом декількох днів при температурній позначці в 30°. А ось гарячий спосіб дозволить вам за кілька годин приготувати м’яку і апетитну курку. Теплова обробка проводиться при температурному режимі в 150-180°.
Зрозуміло, копчене м’ясо курки можна купити в будь-якому супермаркеті. Але якщо ви сумніваєтеся в смаку і якості магазинного продукту, краще приготувати таку страву самостійно. Тимчасові і фінансові витрати виправдають ваші очікування, і ви будете приємно здивовані смаком копченої птиці.
Як показує практика, варено-копчена курка в домашніх умовах готується в маринаді. Проварювати курку потрібно не більше 5-7 хвилин, щоб злегка розм’якшити філе. Відварювати до готовності м’ясо птиці небажано, оскільки в процесі копчення воно може розслоятися і розпастися на окремі шматки, що зіпсує естетичний вигляд страви.
Перш ніж ми опишемо рецепт копченої курки в домашніх умовах, давайте ознайомимося з основними правилами приготування цієї страви:
- Спочатку подбайте про придбання коптильної установки. Її можна змайструвати самостійно з відра, старої глибокої ємності, скриньки або холодильника.
- Зверніть увагу, що всі шви повинні бути герметичними, дим в процесі копчення не повинен просочуватися крізь щілини коптильного агрегату.
- Якщо такої установки у вас немає, курку можна закоптити у жаровій шафі.
- Попередньо тушку відварюють в цибулинні, щоб її шкірка придбала характерний золотистий відтінок.
- Краще купувати в магазині готову, тобто оброблену тушку.
- Якщо ви самостійно вирощуєте курей, то тушку треба спочатку обскубти, звільнити від нутрощів, промити і обпалити.
- Тушку курки потім слід розрізати уздовж грудної частини і розпластати її.
- Використовуючи обух сокири або спеціальний молоток, акуратно відбиваємо кісткову частину. Наша мета – розм’якшити кістки і суглоби, але не роздрібнити їх.
- Перед копченням курячу тушку треба замаринувати. Класичний маринад готується з відфільтрованої води і солі в пропорціях 1 ст. дрібнозернистої солі на 1 літр рідини.
- Також в маринад за смаком додають цукровий пісок, оцет 9% концентрацією, зубчики часнику, приправи і прянощі.
- В маринаді курячу тушку витримують в середньому 24 години.
- Потім курку ретельно просушують паперовою або тканинною серветкою, підвішують вертикально і витримують у такому вигляді протягом кількох годин.
- Для копчення курячої тушки в коптильній установці рекомендується використовувати вишневу, вільхову або дубову тирсу.
- Без коптильні курку приправляють рідким димом.
- В коптильній установці тушка птиці коптиться приблизно 40-70 хвилин. Також ви можете закоптити окремі частини курки.
- Щоб прискорити процес маринування, соус можна ввести в тушку курки з допомогою медичного шприца.
- Для копчення підходить молода тушка птиці. М’ясо вийде соковитим і ніжним.
Освоюємо процес копчення птиці
Сьогодні на порядку денному – копчена курка в домашніх умовах в коптильні. Коптильна може бути магазинною чи саморобною. Дотримуйтесь всіх рецептурних пропорцій і не забудьте уважно ознайомитися з правилами та секретами копчення тушки птиці.
Склад:
- 1 тушка курки;
- кухонна дрібнозерниста сіль – 100 г на 1 літр рідини;
- 5 шт. лаврових листочків;
- 1 ст. л. перцевої суміші;
- 4-5 шт. зубчиків часнику;
- 2 ст. л. приправи і прянощів для м’яса птиці.
Приготування:
- Для початку попередньо розморозимо тушку курки природним способом, ретельно її промиємо і обсушимо паперовою або тканинною серветкою.
- Також підготуємо інші інгредієнти.
- Тушку птиці розрізаємо вздовж по грудній частині та розпластуємо.
- Використовуючи кухонний молоток, злегка відбиваємо кісткову і суглобову тканину тушки курки, розм’якшуючи її.
- Тепер приготуємо маринад.
- В товстостінний посуд наливаємо воду. Кількість рідини потрібно вибирати відповідно до розміру тушки. Курка повинна бути повністю покрита розсолом.
- Змішуємо відфільтровану воду з сіллю, додаємо інші приправи і прянощі.
- Кип’ятимо маринад протягом 3 хвилин, а потім повністю охолоджуємо.
- Поміщаємо тушку курки в охолоджений маринад.
- Зверху встановлюємо вантаж і відправляємо курку для маринування в холодильну камеру на 24 години.
- Тушка курки вже промаринувалася, і ми її отримуємо з рідини, ретельно промиваємо.
- На 2-3 години підвішуємо тушку птиці у вертикальне положення і просушуємо.
- Потім на 30 хвилин викладаємо курку на паперове полотно, щоб позбутися від зайвої рідини і вологи.
- В коптильну установку засипаємо жменю тирси, протягом 10 хвилин максимально розігріваємо її.
- Встановлюємо піддон, застелений фольгою, а на сітку викладаємо тушку птиці.
- Якщо ви коптите окремі шматки тушки курки, розкладіть їх так, щоб вони не стикалися між собою.
- Протягом 40-50 хвилин коптимо птицю. При бажанні її можна нашпигувати зубчиками часнику, а також рясно натерти спеціями.
Хочете приготувати натуральний, ароматний і вишуканий продукт в домашніх умовах? Зробіть копчену курку. Процес копчення вимагає певних навичок і вмінь. Тепер ви знаєте, як правильно коптити тушку курки, щоб м’ясо вийшло соковитим, ніжним, м’яким і неймовірно смачним. Приємного апетиту!