Плід шипшини, що відноситься до сімейства Рожевих, відомий, мабуть, усім. Його використовують у кулінарії, народній медицині та навіть у народній косметології. Кисло-солодкі червоні ягоди в чистому вигляді практично не вживають, а частіше з шипшини готують компоти, використовуючи різні рецепти, яких є чимало.

Ці ягоди містять в собі багато  корисних речовин і вітамінів. Проте, потрібно врахувати протипоказання до вживання відварів з шипшини, перш ніж готувати їх для себе або своїх близьких.

Користь і шкода червоних плодів

Завдяки своєму складу вони наділені цілющими властивостями. Користь цих ягід пояснюється вмістом таких речовин, як: фосфор, кальцій, мідь, залізо, марганець, калій, ефірні олії, цукор, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, цинк.

Плоди і відвари з шипшини  володіють такими цілющими властивостями:

  • Поліпшення імунітету. За рахунок великого вмісту вітаміну C ягоди шипшини сприяють тому, що організм людини стає менш вразливим перед інфекційними захворюваннями;
  • відвар з шипшиниСприяють нормалізації стану і функціонування серцево-судинної системи. Адже завдяки ягодам зміцнюються стінки судин, що є профілактикою такого захворювання, як атеросклероз;
  • Плоди містять багато необхідних вітамінів, зокрема магній і калій, завдяки яким нормалізується робота серця;
  • Відваром з шипшини можна лікувати анемію і використовувати  його з ціллю профілактики цієї недуги;
  • До складу плодів входить вітамін K, необхідний для нормального кровотворення;
  • Плоди і відвари з шипшини сприяють виведенню зайвої жовчі, шлаків, токсинів з організму.

Використовуються напої з  корисних ягід і в якості антисептичних та протизапальних засобів.

В деяких випадках, вживання шипшини може нанести шкоду. Тому не можна пити відвари, якщо у вас є такі захворювання:

  • Хвороби органів травної системи, зокрема, гастрит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • Хвороби, при яких підвищене згортання крові, схильність до появи тромбів (тромбофлебіт, тромбоз);
  • Незважаючи на користь компоту з шипшини, він може завдати  шкоду зубній емалі, якщо її чутливість підвищена.

Приготувати смачні і корисні напої можна за допомогою наведених нижче рецептів.

Компот з шипшини та меду

За цим рецептом можна приготувати напій, який буде дуже корисний при простудних захворюваннях. Але це не означає, що такий компот не можна вживати при відсутності простуди.

Інгредієнти:

  • напій з шипшини від простудиСвіжі червоні плоди – 1 кг;
  • Мед (натуральний) – 2 склянки;
  • Вода – 2,5 л.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно промиваємо плоди. Тепер їх потрібно очистити від насіння. Для цього кожен плід необхідно розділити навпіл і вийняти насіння;
  2. Щоб приготувати напій, потрібно покласти шипшину в каструлю і заливши її водою дати закипіти;
  3. Знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою, настоюємо відвар протягом години;
  4. Знову даємо напою закипіти, потім охолоджуємо, додаємо мед, ретельно розмішуємо. Компот із свіжої шипшини готовий.

Компот з шипшини та лимону

Цей напій – справжнє джерело вітаміну C.

Інгредієнти:

  • Вода – 1 л;
  • Сушена шипшина – 250 г;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Цукор – 1,5 склянки;
  • Кориця – 0,25 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно промиваємо плоди, заливаємо окропом для того, щоб вони розпарились. Для цього потрібно 1-2 години;
  2. Для компоту із сушеної шипшини, потрібен свіжовижатий сік  лимона. Вижавши сік, не викидайте шкірку з  цитрусового фрукта;
  3. Ягоди разом з водою, в якій вони розпарювались, переливаємо в каструлю, туди ж додаємо сік і шкірку лимона, цукор та корицю;
  4. Дайте напою закипіти і варіть його протягом хвилини, не забуваючи весь час  помішувати;
  5. Знімаємо напій з плити, зціджуємо, даємо охолонути і насолоджуємося прекрасним смаком і корисними властивостями відвару.

Компот з шипшини і яблук

Поєднання червоних ягід і яблук – «дует», який не тільки смачний, але і дуже корисний. В склад компонентів напою входить ще і обліпиха, яка теж містить величезний набір корисних речовин.

Інгредієнти:

  • компоти з шипшини і яблукЯблука – 0,5 кг;
  • Цукор – 0,6 кг;
  • Свіжа шипшина – 0,5 кг;
  • Обліпиха – 0,5 кг;
  • Вода – 2 л

Спосіб приготування:

  1. Яблука ретельно промиваємо, а потім ошпарюємо кип’ятком. Робиться це за допомогою занурення фруктів в друшляку у киплячу воду протягом 2-х хвилин;
  2. Промиваємо шипшину і видаляємо насіння з ягід, розділяючи їх навпіл;
  3. Потім промиваємо обліпиху;
  4. Тепер готуємо сироп, розчинивши цукор в киплячій воді;
  5. Розкладаємо фрукти і ягоди, взяті в рівних частинах в банки і заливаємо їх сиропом. Після цього закатуємо кришкою;
  6. У будь-який момент ви можете відкрити баночку з корисним напоєм.

Компоти для дітей

Перед приготуванням переконайтеся, що у дитини немає протипоказань до вживання цих плодів. Для дітей готують компоти з червоними ягодами враховуючи вік.

Якщо вашій дитині вже виповнилося 3 роки, можете приготувати для її компот з таких інгредієнтів:

  • Мед – 1 ч. л.;
  • Вода – 1 л;
  • Шипшина – 3 ст. л.

Готуємо так:

  1. Воду кип’ятимо, а потім заливаємо нею шипшину;
  2. Даємо настоятися протягом півгодини(можна і більше) і додаємо мед;
  3. Якщо у дитини немає проблем з шлунково-кишковим трактом, можна додати в цей настій трохи соку лимона;
  4. Охолодіть і можете давати малюкові.

Використовуючи ті ж інгредієнти можна зварити компот по-іншому.

Для цього потрібно:

  1. В скляній посудині залити ягоди шипшини киплячою водою;
  2. Помістити цю посудину в каструлю з киплячою водою на чверть години;
  3. Зцідити охолоджений напій і додати мед.

Компот приготований в мультиварці

Для приготування компоту з шипшини в такому кухонному приладі як мультиварка, вам потрібні такі інгредієнти:

  • плоди шипшиниВода – 2 л;
  • Цукор – 2 мультичашки;
  • Шипшина – 200 р.

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо шипшину і переложуємо її в ємність мультиварки заливши холодною водою;
  2. Додаємо цукор, і обираємо режим «Тушіння», встановивши таймер на 40 хв;
  3. Після закінчення цього часу компот повинен настоятися в мультиварці ще з годину;
  4. Даємо напою охолонути, переливши в будь-який посуд (краще склянний);
  5. При бажанні в охолоджений компот можна додати лимонні шматочки або  сік.

Приготувати  компот з корисними плодами шипшини нескладно, але перед вживанням переконайтеся, що у вас немає протипоказань, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю.